Mauris tincidunt euismod

Danas su između načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića i predstavnika šest porodica romske populacije potpisani ugovori o korištenju stanova u stambenoj kolektivnoj jedinici izgrađenoj u naselju Tećija u okviru projekta „Roma Action“. Program zbrinjavanja Roma provode Hilfswerk Austrija International u saradnji sa organizacijom ASB i udruženjem Kali Sara – Crna Sara, ali uz učešće lokalnih vlasti. 

Općina Bosanska Krupa je jedna od četrnaest općina/gradova učesnica u projektu koja zbog izraženih potreba snažno podržava socijalnu inkluziju Roma, što se kroz sanaciju 6 stambenih jedinica i izgradnju kolektivne stambene jedinice, a za šta se utrošilo preko 333 hiljade KM, pokazalo vrlo uspješnim. Bosanska Krupa je svoj doprinos projektu dala kroz osiguranje zemljišta za izgradnju zgrade, sve potrebne dozvole, priključke na infrastrukturu i vanjsko uređenje za šta je utrošeno više od 10 hiljada KM. 

- Pri kraju smo jednog projekta koji radimo zajedno sa Hilfswerkom iz Austrije, radi se o sredstvima Evropske komisije. U posljednjih godinu dana mi smo, dakle, rekonstruisali 6 kuća građanima romske populacije i evo pri kraju smo sa radovima, poslovima, administracijom oko zgrade na Tećiji u Bosanskoj Krupi. Šta drugo da kažem osim da izrazim zadovoljstvo zbog još jednog dobrog i kvalitetnog projekta – ističe načelnik Armin Halitović. 

Danas su potpisani ugovori o korištenju, što je uz priključak struje posljednji korak do uručenja ključeva što sa najvećim nestrpljenjem čekaju porodice Roma. 

- Veliko mi je zadovoljstvo zbog stana što smo dobili stan, prelijep je, sve je novo unutra. Ovo gdje smo do sada bili i nisu neki stanovi a i morali smo izdvajati novac za kiriju. Sada ćemo imati nešto svoje i presretni smo zbog toga – kaže Senija Ramić. 

U kolektivnu zgradu bit će smješteno 6 porodica, odnosno oko 30 građana romske populacije koje je birala komisija sastavljena od predstavnika partnera u projektu. 

- Projekt je finansiran od strane Evropske unije (Instrument za predpristupnu pomoć - IPA 2011) sufinansiran od strane državnih i lokalnih vlasti. U općini Bosanska Krupa sredstva su bila u iznosu od 333.088 KM bez PDV-a od čega je na zgradu kolektivnog stanova za koju danas potpisujemo ugovore utrošen iznos od 254.087 KM. Prije toga smo uradili rekontrukciju 6 stambenih objekata na istom području i vrijednost tih ugovora je bila 79.000 KM. Nadam se da će se slični projekti nastaviti i u budućnosti - zaključuje predstavnik ASB organizacije Hakija Pozderac. 

Inače, vlasnik zajedničke stambene jedinice je Općina Bosanska Krupa i njoj će korisnici stanova plaćati najamninu u visini naknade za održavanje zajedničkih prostorija koju određuje upravitelj u čiju će se svrhu ta sredstva i koristiti.

  

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

 

Direktor Merhameta u Njemačkoj Jusuf Skenderović  u posjeti je ovih dana USK. Razlog je vrijedna donacija od 40 tona školskog namještaja, mašina  za obradu drveta i metala te sitnog alata koji će služiti u praktičnom radu učenika SSŠ“Safet Krupić“,dok je jedan dio školskog mobilijara namijenjen osnovnoj školi „Jezerski“.Merhamet3

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 567 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda