Mauris tincidunt euismod

Broj penzionera u BiH u posljednjih deset godina konstantno je u porastu.Tempo porasta penzionera ne prati i tempo zapošljavanja što odnos penzioner-osiguranik približava omjeru 1/1.  Stručnjaci upozoravaju da BiH sve više postaje zemlja penzionera, a sve manje zemlja radnika i stvaranja nove vrijednosti. Loš materijalni položaj penzionera i  loš poslovni ambijent  direktne su posljedice  loše političke klime, jer smo kao društvo konstantno izloženi krizama u radu vlada, nestabilnošću vlasti uzrokovanu čestim prekompozicijama. Sve se to preslikava i na položaj penzionera kojih u ovoj zemlji ima  683 885, u FBIH 400 847, općina Bos.Krupa ima 2300 penzionera.Visina penzije je ispod granice siromaštva. Prosječna penzija u Federaciji BiH iznosi 314,00 KM, u USK 329,00 KM, dok je u Općini prosjek 311,00 KM.  Penzije se kreću  od 50 KM ,iznos kojeg prima 157 penzionera u Općini do penzije od 1000-2000 KM koju prima 11 penzionera, najvišu penziju u iznosu od 2000 ne prima niti jedan penzioner u Općini. Najveći broj penzionera njih 1451 prima penziju od 310 KM. Neki od problema koji se godinama provlače, kada se god aktuelizira status  penzionera,  pored teškog materijalnog položaja je i zdravstvena zaštita penzionera , problema esencijalne liste  isl. O nekima od ovih pitanja govoriće se na Skupštini Udruženja penzionera koja je predvidjena za srijedu 16. mart 2016 godine na čijem dnevnom redu se upravo i nalazi Izvještaj o radu Udruženja penzionera za 2015 godinu kao i program rada za 2016 godinu.

 

Renata S.

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/"><img alt="Creative Commons licenca" style="border-width:0" src="https://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png" /></a><br />Ovo <span xmlns:dct="http://purl.org/dc/terms/" href="http://purl.org/dc/dcmitype/Text" rel="dct:type">djelo</span> je dano na korištenje pod licencom <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/">Creative Commons Imenovanje-Bez prerada 4.0 međunarodna</a>.

 

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu obavljali samo redovne aktivnosti i zadatke. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.    

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu nije imala  intervencija ni dojavu o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala 4 1        pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 1 lice . Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas od 09,00 do 12,00 sati prekid u isporuci vode ul.Tećija.Sanacija kvara na vodovodnoj mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

   

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, te se saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mokrim i kliskim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, te obaveza posjedovanja zimske opreme.  

   

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 4 C , vlažnost zraka 95,2% dok je vodostaj rijeke Une iznosio 139 cm (NV).

I dalje je upozorenje za građane zabrana kretanja preko gradskog drvenog mosta zbog oštećenja istog u prethodnom periodu. 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 612 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda