Mauris tincidunt euismod

Medjunarodni je Dan žena, osmi mart. Svakog osmog marta ,koliko god  on danas bio iskrivljen   marketinškim trikovima zbog  kojih smo  izdašniji u darivanju nego inače, postavljamo sebi jedno pitanje, a to je da li smo zaboravili šta je pravo značenje Dana žena. Mišljenja su različita. Žene se i dalje bore za svoja prava, medjutim istina je da je  8. Mart samo dan za poklone i zabavu.Da ne budemo pogrešno shvaćeni,u tome nema  ništa loše samo kada se pored ovog zabavnog dijela ne bi gubio osnovni smisao zbog kojeg je 8. Mart ustanovljen kao Dan žena. Zašto žene uopće imaju svoj dan?! Pozadina je,znamo svi,mnogo dublja i mnogo mračnija.

Davno je napisano da je prva žena na svijetu, Eva ili Hava, zovite kako vam draže, da bi došla do zaključaka o sebi i sopstvenom oslobođenju, probala jabuku. Ovim gestom, sopstvenom voljom obilježena je kao slabija polovina čovječanstva. Vremenom se i navike mijenjaju, otvaraju se nova pitanja, ali se mnoga izvrgavaju ruglu. Kako izmiriti suprotnosti? Možda  jednim danom u godini - 8. Martom.
Podsjetimo se, na međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja u Kopenhagenu 1910. godine, na prijedlog Klare Cetkin, odlučeno je da se svake godine organizuje međunarodni Dan žena, kao sjećanje na velike demonstracije koje su održale američke žene (1909) pod parolom borbe za opće pravo glasa.
Poslije Drugog svjetskog rata, 8. Mart je dobio  novi smisao, kao praznik za ženske zabave, a za muškarce dan za poklanjanje cvijeća i ispunjavanje lijepih želja damama.
Osmomartovsko slavlje živi i danas, kada su žene uspjele da se izbore za svoja prava, ali se pravi povod obilježavanja ovog praznika gotovo više i ne spominje. Prilika da se ženi pokaže koliko se cijeni,poštuje i voli  svodi se na jedini način,a to je poklon i to najčešće samo na osmi mart.

Prije gotovo sto godina, žene su protestovale tražeći pravo glasa, nasleđivanja porodice i obrazovanja. Tada je bilo 99 posto nepismenih žena. Danas je osam posto žena nepismeno, a one su stekle samo osnovna prava. U suštini, postoji niz prava koje u praksi ne funkcionišu npr.  muškarci uglavnom odlučuju o važnim društvenim pitanjima,ali gledajući širi kontekst sjetimo se one stare  poslovice  koja kaže da žena drži tri stuba kuće“.

Kako god,  savremeni način života jeste potrošačko društvo, po toj matrici danas živimo i pokloni kojima ćete obradovati svoje voljene bilo to za osmi mart ,rodjendan ,godišnjice veze ,braka i sl.  jesu „sitnice koje život čine“.

Istraživanja su pokazala kako 30-tak posto  muškaraca obraduje svoju ljepšu polovinu poklonom i to, uglavnom, cvijećem. Istraživanja takodje  pokazuju da ženama treba darivati poklone koji odgovaraju njihovim karakterima i zanimanju. Poslovnoj ženi treba poklanjati praktične stvari i "tehničke sitnice". Domaćice i žene koje su okrenute više porodici nego karijeri, oduševiće se ako dobiju lijepu činiju, komplet šoljica, romantičnu kutiju za nakit... Mlađim damama treba poklanjati "trendi" poklone, a starijim  cvijeće u saksiji ili šal.

Naši sugradjani kažu da se pri izboru poklona radije odlučuju za nešto praktično što će damama da koristi,a značajan broj je i onih koji smatraju da toplu vodu ne treba izmišljati i da je najbolji izbor bilo i ostalo cvijeće. Na ulicama se već uveliko prodaju različite vrste cvijeća takodje sa različitim cijenama. Medjutim imajte na umu da  ukoliko voljenoj ženi ne poklonite ništa za 8. Mart, ona vam to neće zameriti, jer su joj, kažu istraživanja, važnija konstantna pažnja i ljubav muškarca kojeg vole. Ako, ipak, želite da joj nešto darujete, statistike mogu da pomognu. Naime, najveći procenat dama zaista voli da dobije cvijeće, i to crvene ruže, a nećete pogriješiti i ako joj kupite bombonjeru sa omiljenim čokoladicama, kozmetiku ili  garderobu. A ako ste stvarno u nedoumici onda joj  ponudite gotovinu ili karticu pogriješiti nećete!

 

Renata S.

Općina Bosanska Krupa uputila je poziv privrednicima za prisustvo proširenom sastanku Privrednog vijeća općine Bosanska Krupa, a na temu „Obrazovanje u funkciji privrede“ koji se organizira u okviru projekta „Unapređenje Poslovne zone „Pilana“ i poboljšanja poslovnog ambijenta u cijeloj općini Bosanska Krupa“.  

Cilj ovoga sastanka je da na jednom mjestu poslodavci, predstavnici obrazovnog sektora, zavoda za zapošljavanje, općine i razvojnih organizacija razmijene znanje, te zajedno analiziraju trenutno stanje i potrebe privrede za radnom snagom i postojeće programe obrazovanja, te stvore osnove za uspostavljanje mehanizma komunikacije i koordinacije, što bi rezultiralo kreiranjem obrazovnog sistema koji će stvaranjem određenih profila uvijek odgovarati na potrebe poduzeća. Iz tog razloga će biti i prezentiran model savjetodavnog vijeća za stručno obrazovanje i obuku na lokalnom nivou i njegove prednosti, a kako bi se sistemski uvezale potrebe privatnog sektora za radnom snagom i kreiranje obrazovnih programa.          

Sastanak se organizuje u saradnji sa PLOD Centrom Bihać i USAID/Sida Projektom unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) a održaće se u četvrtak, 10.marta sa početkom u 13,00 sati u Restoranu „Alga“ u Bosanskoj Krupi.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 628 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda