Mauris tincidunt euismod

 Sedma godišnjica smrti Boška Kranovića-oca grafike bit će obilježena u četvrtak uveče u Bihaću.Gradska galerija u Bosanskoj Krupi,dio Zavičajne zbirke Boška Karanovića predstaviće u Gradskoj galeriji u Bihaću.

Bosanska Krupa i Bihać, posljednjeg dana ovogodišnjeg marta biće spojeni vrhunskim umjetničkim djelima.U Gradskoj galeriji u Bihaću biće izložene grafike Boška Karanovića koje za života poklonio svom gradu ,općini Bosanska Krupa i Gradskoj galeriji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje.Svojim sugrađanima.
Grafike su dio zavičajne zbirke Boška Karanovića koje je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2011.godine proglasila nacionalnim spomenikom, na inicijativu Udruženja likovnih umjetnika „Krušnica“ i tadašnjeg direktora Doma kulture u Bosanskoj Krupi Saliha Suljanovića.
Zbirka je nastala kao poklon autora rodnom gradu. Boško Karanović (1924-2009) jedan je od najvažnijih likovnih (grafičkih) jugoslovenskih umjetnika. Školovao se u Beogradu i pripada grupi utemeljivača jugoslovenske i beogradske umjetničke grafike. Svoj radni vijek proveo je kao profesor na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Beogradu i jedan je od osnivača Grafičkog kolektiva u Beogradu.
U Bosanskoj Krupi je pokrenuo likovnu koloniju “Krušnica” sedamdesetih godina dvadestog vijeka, koja je prošle godine obilježila 45 godina svog rada. Aktivno se bavio izradom grafika više od dvadeset godina pronašavši svoj specifičan i veoma osoben pravac.
Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja između ostalih :Oktobarska nagrada Beograda 1958., Nagrada Oktobarskog salona Beograd 1960., Veliki pečat Grafičkog kolektiva 1968., Otkupna nagrada [Jesenji salon] Banje Luke 1968., Zlatna igla ULUS-a Beograd 1970., Dvadestojunska nagrada Bosanske Krupe 1972., Orden rada sa zlatnim vencem 1972., Vukova nagrada 1985-te i mnoge druge.
Zavičajna zbirka Boška Karanovića sadrži 110 grafika akademskog grafičara i izuzetne je umjetničke i estetske vrijednosti,izuzetne čitljivosti,simboličke vrijednosti ,izvornosti,jedinstvenosti i reprezentivnosti.
O Bošku Karanoviću su sa pijetetom govorili njegovi studenti,ali i njegove kolege.

„Susreo sam mnogo i dobrih i loših umjetnika ali Boško je bio najbolji čovjek među nama.“
„Boško je bio dobri duh koji hoda ili Bijeli anđeo koji je zalutao među ljude.“

”Profesor Karanović i kao čovek i kao pedagog znao je da nadahne i da otvori perspektivu. Postoje dve važne stvari u životu: sloboda misli i sloboda akcije.
Veličina profesora Karanovića je u tome što je sve one koje je podučavao ili, samo razgovarao sa njima, obdario slobodom.“

„Boško Karanović pojavio se u umetničkom životu 1947. godine, kao pripadnik prve posleratne generacije školovanih likovnih stvaralaca. Od tada traje njegova plodna, višestruka zanimljiva i izuzetno sadržajna biografija grafičara-slikara, pedagoga i velikog borca za dostojanstvo i društveni značaj grafičke umetnosti. Za Boška Karanovića i nema razlike između njegovog običnog, svakodnevnog ljudskog življenja i njegovog života u umetnosti. Jer to je, u stvari, život za umetnost.”

Kazali bi za umjetnost,za mlade umjetnike posebno,za grafiku,prirodu,vodu i vječnu ljubav prema svom rodnom gradu kojem je darovao ova vrijedna umjetnička djela.
Brojne su galerije koje žele vidjeti djela Boška Karanovića iz ove Zavičajne zbirke.Zahvaljujući trudu likovnih entuzijasta u Bosanskoj Krupi 110 njegovih djela je opremljeno.Vrijeme koje i potrebni novac ne dopušta, još uvijek, da slike krenu na put po velikim europskim galerijama.Ali u Bosanskoj Krupi znaju da će ona doći i s nestrpljenjem ih čekaju.
Na sedmu godišnjicu smrti,31.marta velikog umjetnika koji je uvijek s ponosom isticao svoj rodni grad - dio postavke Zavičajne zbirke biće postavljen u Gradskoj galeriji u Bihaću u 19 sati.Vrata za ljubitelje likovne umjetnosti,poštovatelje i znalce velikog djela Boška Kranovića su široko otvorena.


Dževada Štancl

Fondacija Mozaik i 28 partnerskih opština i općina su u 2015. godini podržali 165 omladinskih projekata u kojima je učestvovalo 1.756 volonterki i volontera.
Među njima je odabrano deset mladih koji su dobili priliku da razvijaju svoju poslovnu ideju za društveni biznis kao prvi polaznici i polaznice Mozaikovog Inkubatora društvenih biznisa.
"Naš je cilj da u saradnji sa donatorima i partnerima nastavimo omogućavati poštenim, inovativnim i poduzetnim mladim ljudima da kreiraju dobru ekonomiju Bosne i Hercegovine", saopćili su tim povodom iz Mozaika.
U Sarajevu je održana proslava pod nazivom „Kreiramo Mozaik za sadašnju budućnost“, na kojoj je proglašeno 10 finalista i finalistica, te lansiran prvi inkubator društvenih biznisa.
Obrativši se prisutnima na ceremoniji, Markus Lux, zamjenik šefa ureda za civilno društvo u Fondaciji Bosch koja podržava Mozaik , je istakao da je zadivljen hrabrošću Fondacije Mozaik da podrži kreiranje društvenih biznisa na teritoriji cijele BiH. Istakao je da se jedinstvenost ovog programa ogleda u tome što Mozaik pažljivo upravlja svim aspektima procesa ''od društvene ideje do društvenog biznisa'' nazvavši ideju inkubatora prilikom da mladi ljudi učestvuju u kreiranju bolje i pravednije Bosne i Hercegovine. Uvjeren da će Mozaikov Inkubator društvenih biznisa za nekoliko godina oživjeti lokalne zajednice širom BiH i da će Njemačka uskoro učiti iz ovog bosanskohercegovačkog iskustva.
Od više od tri hiljade prijedloga mladih odabrano je u prvoj fazi dvadest najboljih.Poslije predstavljanja projekta priliku i materijalna sredstva dobilo je deset projekata.
U tih deset projekata dva projekta su iz Bosanske Krupe :Sigurna ruka i Zeleni otoci.
U srijedu 30.marta u programu radio Bosanska Krupa predstavićemo sadržaj i aktivnosti projekta „Sigurne ruke“.Radi se u pružanju usluga licima treće životne dobi. Izdvojite vrijeme i poslušajte autore projekta i budućeg društvenog biznisa :bračni par - Almira i Selmu Ćehić.
Emisija U polovremenu sa njima počinje u 11,15 minuta !


Dževada Štancl

Akcija pod nazivom "Dan narcisa" posvećena borbi protiv tumora dojke u organizaciji udruženja „Mimoza“održana je danas u Bosanskoj Krupi.Narcisima, članice udruženja su ukazale na važnost prevencije i pregleda u borbi protiv ove bolesti.
Prodajom narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nade, željele su se podstaknuti žene da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su, za borbu protiv te opake bolesti, od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.
Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi čak u 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Organizatorice ove akcije u Bosanskoj Krupi su članice novoformiranog udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“.One su imale za cilj da potaknu žene da se svakodnevno brinu o svom zdravlju, te da ih informiraju koje su prevencija bolesti. 
Pravovremeno podvrgnuti se preventivnim pregledima na rak dojke,blagovremeno i kvalitetno liječiti se i uspješno rehabilitirati-to su poruke današnje akcije „Mimoze“ u Bosanskoj Krupi. 
Tim porukama danas su se pridružili građani i građanke općine Bosanska Krupa,mladi i stari,zdravi i oboljeli,predstavnici nevladinih organizacija,udruženja,privrednih poduzeća,javnih ustanova uz veliku podršku predstavnika svih političkih stranaka,općinskih vijećnika.Ni ovaj put nije izostala ni podrška općinskog načelnika Armina Halitovića.Svi su oni kupili narcise ili samo donirali svoja sredstva,a veliki broj građana danas je platio članarinu i postao član udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“.Svi su obećali da će predložiti učlanjenje,svojim zdravim ili bolesnim prijateljima,komšijama,kakao bi ovo udruženje postalo zaista velika snaga u zajedničkoj borbi protiv opake bolesti koja nam svaki dan odnosi naše sugrađane zauvijek.
Članice udruženja "Mimoza" su odali počast i šehidima i poginulim borcima čija su imena ispisana na Centralnom šehidskom obilježju,položili narcise na njihov postament i pred njihove duše proučili Fatihu.
Dan narcisa je Svjetski dan borbe protiv raka dojke koji se tradicionalno obilježava posljednje subote u martu,ali su članice „Mimoze“tu subotu organizirale u današnjem utorku.
Ispred udruženja „Mimoza“ Bosanska Krupa svima onima koji su donirali više od 700 narcisa iz svojih bašta duboko se zahvalila Ifeta Kadić,jedna od osnivača ovog udruženja.Zahvalila se i svojim sugrađanima u ime svojih članica i predsjednice udruženja Fatme Kadić koja se trenutno nalazi na liječenju u Sarajevu,kao i učenicama osnovne škole koje su danas sa članicama „Mimoze“ posjetili sve ustanove“ i ponudili zaposlenim kupovinu narcisa.
I ovaj put podršku „Mimozi“ svojim dolaskom je dala i zastupnica u Federalnom parlamentu BiH Azra Bećirspahić Hadžić koja je i ranije bila uz sve humane akcije ovih žena.
.............
„Mi na ovaj dan prodajemo narcise po povoljnoj cijeni i govorimo šta žene trebaju znati o raku dojke"kazale su članice Mimoze.
Anisa Eljazović trenutno savladava ponovljenu tešku bolest i kaže da je sama bolest i liječenje ogroman teret.Olakšanje,snagu u borbi joj najviše daje druženje,razgovori,šetnje,aktivnosti u ovom Udruženju koje je izraslo iz ogranka udruženja „Behar“i uspješno samostalno nastavilo rad.To mišljenje dijele i ostale čalnice.
Radost im je činila i činjenica da je danas na njihov štand došao i veliki broj njihovih muških kolega.
Prema podacima kojima raspolažu, a koji važe više za Evropu nego BiH, u svakih šest minuta jedna žena umre od raka dojke, a svake dvije minute jedna žena oboli. U Bosni i Hercegovini nema čak ni registra oboljelih.Po nekim podacima oko 1000-1500 ćena,ali i muškaraca oboli od karcinoma dojke.Mimoze su apelirale na žene da vrše samopregled i da čim nešto uoče potraže liječnika.Ova bolest više ne bira godine. Nekad je bila granica od 50 pa na gore, a sada je od 30 pa na gore i zato je potrebno podizanje svijesti kod građanki koje nisu svjesne da je ovo zapravo i bolest koja obuhvaća i veliki broj mladih osoba. Svaki narcis je poruka,upozorenje na brigu o životu jer još zadugo nećemo imati dovoljno mamografa.
Članice udruženja Mimoza su u nepuna dva mjeseca rada već sa ljekarima održali stručna predavanja u mjesnoj zajednici Jezerski i u Bosanskoj Krupi. Zabilježeno je veliko intersovanje,nažalost sa razlogom.Svakodnevno se suočavamo sa novootkrivenim slučajevima oboljelih od ove bolesti.Posjetili su i nekoliko oboljelih od ove teške bolesti.Pozvale su svoje sugrađane da se više informiraju i da budu uz oboljele.
Zato su danas žutim bojama narcisa „Mimoze“ iz Bosanske Krupe,koje su prvo prikupile za ovu akciju,zatim ih na kupovinu ponudile građanima i tako još jednom ukazale na ovo oboljenje koje ne posustaje.
Narcise kupovali i slučajni posjetioci u Bosansku Krupu,pa tako i grupa turista iz Italije.
Članice „Mimoze“ imaju i plan za iduću godinu.Narcise će zasaditi same,uzgajati ih i tako u cjelini biti organizatori ove akcije.
Sav prihod od današnje prodaje one će uložiti u svoj posebni Fond koji im služi za materijanu podršku oboljelim i liječenim članovima udruženja „Mimoza“ iz Bosanske Krupe,posebno onim koji se uz bolest bore i sa teškom materijalnom situacijom.
Dževada Štancl

Povodom obilježavanja trinaeste godišnjice pogibije pripadnika specijalne jedinice MUP-a USK Emsuda Begića sutra(30.03.2016) održaće se 5. Memorijalni maraton u dužini od 30 km. Maraton kreće u 10h iz Pokoja u Bihaću gdje je nekad bila policijska stanica do Bosanske Krupe. U Maratonu sjećanja trčaće Emsudove kolege iz MUP-a USK-a i mladi sportisti koji će po dolasku u B.Krupu posjetiti mezar,proučiti fatihu te obići porodicu.

Podsjećamo, teška saobraćajna nesreća dogodila se 2004 godine i u njoj su stradala četvorica pripadnika MUP-a USK-a iz Bosanske Krupe ,trojica su povrijedjena ,a Emsud Begić je smrtno stradao u dobi od samo 28 godina. Iza Emsuda je tada ostala malena kćerka i supruga ,otac ,majka, sestra i njihova bol .

 

Renata S.

ŽNK“Željezničar“ vratio se sa turnira iz Italije na kojem su učestvovali od 25-28. marta. Djevojke su zauzele šesto mjesto i trofej za fair play ekipu. Medjunarodni turnir u gradu Rovereto na sjeveru Italije ,u blizini Verone okupio je ekipe iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, San Marina i Italije kao domaćina. Ukupno sedam ekipa , medju kojima i naših 19 djevojaka iz ŽNK“Željezničar“. Inače, nakon povratka sa turnira odnosno već idućeg vikenda djevojke očekuje nastavak prvenstva u okviru I lige Federacije BiH kada putuju u Široki Brijeg.

 

Emir S.

U vikendu iza nas počeo je proljetni dio takmičenja I NL USK.NK „Bratstvo“ i NK „Željezničar“ ostvarili su pobjede i nastavili utrku za plasman u II ligu FBIH grupa „Zapad“.NK“Bratstvo“ u derbiju 12. Kola savladao je NK“Omladinac“ iz Sanice sa 4:1.Strelci su bili Mirando Bajramović dva  gola,te Samir Mahić i Rusmir Dizdarević po jedan gol.NK“Žewljezničar“ je ostvario pobjedu u gostima savladavši „Bajer 99“ na njegovom terenu u Velagićima kod Ključa sa 2:1.Strelci za „Željezničar“ su bili Adnan Ćemalović i Samir Gerzić. Poslije 12 odigranih kola Bratstvo je lider na tabeli sa 30 bodova,dok je Željezničar drugi sa 26.

NK“Sloga“ iz B.Otoke odigrala je pripremnu utakmicu pred nastavak takmičenja u II NL FBIH –Zapad.U Bos.Otoci na stadionu „Bare“ savladan je NK“Vitez“ iz Bužima sa 1:0,a jedini strijelac pogotka bio je Mujo Čaušević.

U okviru kvalitetne omladinske lige BiH kadeti i juniori u Bos.Otoci tokom vikenda dočekali su ekipe Kozare iz Bos.Gradiške.Kadeti Sloge odigrali su neriješeno 0:0 sa svojim vršnjacima,dok su juniori poraženi sa 3:1.

 

Emir S.

Šesnaestogodišnji Haris Hukanović iz Bosanske Krupe, član fitnes studija „Eki“ na takmičenju u Sarajevu ovog vikenda osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju u dizanju tegova. Bilo je to peto balkansko prvenstvo u powerliftingu i bench pressu po GPC pravilima. Titulu balkanskog prvaka Haris je osvojio u kategoriji tinejdžer do 140 kg. Balkansko prvenstvo održano je u sportskoj dvorani u Vogošći održano je 26 i 27. marta, a Haris je ovim plasmanom osigurao učešće na Svjetskom prvenstvu koje će od 17 - 24.09.2016 godine biti održano u Nišu(Srbija).

 

Emir S.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 614 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda