Mauris tincidunt euismod

U Domu kulture u Bosanskoj Krupi  sinoć je započela dvadesettreća književna manifestacija „Stazama djetinjstva“ ,u organizaciji Centra za kulturu,obrazovanje i informisanje i pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića.

Jagoda Iličić,Mirsad Bećirbašić,Husein Dervišević,Ibrahim Kajan,Enes Kišević,Fahrudin Kučuk,Muhidin Šarić i Amir Talić su  učesnici ovogodišnjih „Staza djetinjstva“.Do Bosanske Krupe vodi ih, svih ovih godina, ime i djelo Branka Ćopića,na licu mjesta, u njegovom zavičaju.

Bosanska Krupa je  grad koji  je vijekovima duboko vezan za kuturu i umjetnost.Ne samo vidljivim tragovima spomeničke baštine,već i nemjerljivim bogatstvom u književnosti,pisanoj riječi i likovnoj umjetnosti.

Ćopić onda, vremenom drugi brojni pisci  koji su se proslavili  pisanom rječju,a koji su  rođenjem zapisani u matične knjige općine Bosanska Krupa, sada, ponosno - i Faruk Šehić .

„Staze djetinjstva“ pisala su  najzačajnija pera sa prostora bivše Jugoslavije,a  posljednje dvadesttri godine i najpoznatiji,najnagrađivaniji ,dječji pisci iz Bosne i Hercegovine.Svi oni  sa najznačajnim književnim nagradama u Bosni i Hercegovini i regionu.

Zumreta Porić, direktorica Centra za kulturu ,obrazovanje i informisanje je pozdravila književnike i posjetitelje, te istakla, da je ,uz njegovanje tradicije lijepe pisane riječi,svrha i ovogodišnjih,kao i svih predhodnih  „Staza djetinjstva“, izvanredna  prilika da se učenici osnovnih i srednjih škola druže sa autorima,upoznaju sa njihovim stvaralaštvom.Pobrojala je imena svih pisaca koji su u više od dvije decenije bili učesnici Književnih susreta,naglašavajaući da su partneri u organizaciji uvijek bile škole,ustanove i poduzeća,uz punu podršku lokalne uprave.

Književnike,učenike,nastavnike i građane koji su prisustvovali svečanom otvorenju Književnih susreta, pozdravio je općinski načelnik Armin Halitović,zahvalio se i još jedaanput potvdio neupitnu podršku ovoj manifestaciji,te izrazio želju da slijedeći susreti budu bogatiji,kako aktivnostima, tako i posjetom učenika i nastavnika.

Učenice Prve osnovne škole ,Adela Mašić i Edna Kadić su u nastavku programa pročitale dva odlomka iz prošlogodišnje najbolje,nagrađane priče “Priča o strahu”,koju je napisao Hadžem Hajdarević.

Bio je to svojevrstan uvod u promociju nove Zbirke priča biblioteke “Stazama djetinjstva”,odnosno još jedne knjige u kojoj su štampane sve priće koje su pristigle za najbolju priču u 2015-toj godini.Takvih priča je sedamnaest,a napislo ih je dvanaest autora.

U ime izdavača,o novoj,šestoj Zbirci je govorila Zumreta Porić .Podijelila je zadovoljstvo  činjenicom da su knjigu složili,priredili i pripremili bosanskokrupski kulturni entuzijasti,te naglasila da je šest objavljenih knjiga već mala biblioteka koja u sebi sadrži pripovjetke pisaca koji su se u svom radu pisanom rječju prvenstveno obratili djeci.

Promotorica Zbirke priča “Stazama djetinjstva”u kojoj su priče različitih autora koji su se prijavili na konkurs za najbolju neobjavljenu priču  u prvoj večeri susreta je bila prof.dr.Vildana Pečenković na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću.

Iako je predviđeno da se pisci,učesnici, predstave  u toku večernjih događanja drugoga dana susreta,organizator je zbog učešća jednog književnika na još jednim važnim književnim susretima-Vezeni most“ u Tuzli, napravio iznimku i zamolio književnika Muhidina Šarića da  se predstavi u toku ceremonijala svečanig ostvarenja “Staza djetinjstva”.Šarić,književnik iz Kozarca,sve godine predratnih i poratnih književnih druženja,neraskidivo je  povezan sa Bosanskom Krupom i  djelima Branka ćopića ,bosanskokrupskog pisca za djecu,ali  i lijepim druženjima sa svojim kolegama piscima u ovom gradu.

Općinski načelnik Armin Halitović,profesorica dr.Vildana Pečenković i književnik Muhidin Šarić su sinoć,ispred organizatora „Staza djetinjstva „ dobili i posebne zahvalnice za učešće,a prva večer  književnih susreta u Bosanskoj Krupi je završena promocijom izložbe ilustracija Osmana Hajdarevića kojima je obogaćena  Zbirka priča koja je predstavljena u toku večeri.

Kulturno-umjetnički program za je u prvom danu Književnih susreta u Bosanskoj Krupi pripremio hor KUD „Grmeč“ iz Bosanske Krupe.

Susreti su danas nastavljeni posjetama u Dječjem vrtiću,Prvoj osnovnoj školi i Socijalno-pedagoškoj zajednici za djecu bez roditeljskog staranja u Bosanskoj Krupi.U poslijepodnevnim satima književnici će imati svoje predstavljanje u Općoj gimnaziji u Bosanskoj Krupi ,a poseban program za učenike osnovnih škola,u okviru susreta, u organizaciji Sportsko-plesnog kluba „Hypnotic“ zajedno sa talentiranim učenicima  bit će upriličen u velikoj sali Doma kulture.

Centralna svečanost 23-ći po redu Književnih susreta po programu manifestacije je u danas u 18 sati.Tada ćemo saznati koja je priča koja je  pristigla na ovogodišnji konkurs proglašena najboljom,koji je najčitaniji pisac i tko će postati počasni član Gradske biblioteke.Svoje predstavljanje građanima imaće i književnici-učesnici „Staza djetinjstva“.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 268 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda