Mauris tincidunt euismod

Dana 18.10.2016 godine u 07.40 sati u Bosanskoj Otoci na Magistralom putu M-14 u naselju Ćevanuše, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala dva putnička vozila i to marke „Opel Astra“ sa kojim je upravljao vozač inicijala Ć. I. rođen 1951 godine iz Cazina i marke „Mercedes“ sa kojim je upravljao B. E.   Na lice mjesta upućena je patrola policije Policijske stanice Bosanska Krupa koji su obezbijedili lice mjesta, kao i dežurni ljekar hitne službe „Doma zdravlja“ Bosanska Krupa koji je pružio liječničku pomoć kod povrijeđenih nakon čega su kolima hitne pomoći prevezeni u Kantonalnu bolnicu „dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. Nakon liječničke obrade u navedenoj ustanovi kod vozača B.E. i suvozača inicijala S.S. rođen 1952.godine iz Bosanske Otoke konstatirane su teške tjelesne povrede, te vozaču Ć.I. lakše tjelesne povrede i kod putnika inicijala P.A. rođena 1989.godine iz Cazina teške tjelesne povrede, H. A. rođen 1994.godine iz  Velike Kladuše teške tjelesne povrede, D. I. rođen 1955.godine iz Cazina lakše tjelesne povrede, dok je lice R. A. rođen 1961.godine iz Cazina zadržan na promatranju u Kantonalnoj bolnici.  Sa ovom nezgodom upoznat je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Bihaću, po čijem nalogu su policijski službenici Odjeljenja kriminalističke policije Policijske stanice Bosanska Krupa izvršili uviđajne radnje, te utvrdili da je do saobraćajne nezgode došlo kada se vozač Ć. I. kretao svojim vozilom iz pravca Bosanske Krupe u pravcu Bosanske Otoke, te zbog neprilagođene brzine kretanja uslovima i stanju puta udario u obalu, a nakon toga udario u putničko vozilo marke „Mercedes“ koje se kretalo iz suprotnog smjera. Nakon završene kriminalističke obrade i potrebnih vještačenja, protiv vozača Ć.I. bit će podnesen izvještaj nadležnom Kantonalnom tužilaštvu za krivična djela iz člana 336 KZ FBiH „Teška krivična djela protiv sigurnosti javnog prometa“ – navodi se u saopćenju MUP-a USK.

Projekat „Rastimo zajedno“ u JU „Dječje obdanište i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi krenuo je u svoju četvrtu priču suradnje sa roditeljima djece koja pohađaju vrtić ili roditelja djece koji, iako žele, nemaju tu mogućnost.

Projekat „Rastimo zajedno“ ima za cilj da omogući protok informacija, znanja, vještina i podrške koje roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti, te potiču rast i razvoj i roditelja i djeteta na način da se preispituju vlastite vrijednosti u podlozi roditeljstva, uče o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine i bave se drugim pitanjima za koja roditelji izraze interes.

Četvrtu godinu ovaj projekat se realizuje u Bosanskoj Krupi,kroz model osnaživanja – razvijanje partnerskih, suradničkih odnosa s roditeljima kroz jedanaest radionica koje roditelji prolaze sa voditeljskim parovima i certificiranim učiteljicama.

Almira Šertović , direktorica JU „Dječje obdanište i dom učenika“i jedna od voditeljica ,na drugoj radionici  ovogodišnjeg ciklusa, koja je održana sredinom prošle sedmice, je izjavila da se nada da će svi ciljevi koje su uspješno savladale učiteljice iz Dječijeg vrtića na UNICEF-om certifikacijskom seminaru biti uspješno implementirane u svih jedanaest radionica koje će pohađati roditelji djece koja pohađaju vrtić,djece koja su iz ruralnih područja i djece koja žive u porodicama koje žive u teškoj materijalnoj situaciji.To su obezbjedili kroz svoje projektne aktivnosti koje realiziraju sa Sportsko-plesnim klubom Hypnotik iz Bosanske Krupe.

 „Već četvrtu godinu krenuli smo sa radionicama iz programa „Rastimo zajedno“kojima želimo biti podrška roditeljima u njihovom radu sa djecom.Ove godine imamo još jednu posebnost,a to je da u okviru redovnih aktivnosti imamo i projektne aktivnosti.Ove godine smo tako u „rastu zajedno“ sa projektom „Zajedno smo sretniji,jači i sigurniji“ kojeg finansira Federalno ministarstvo obrazovanja,a implementira Sportsko-plesni klub Hypnotik-Hipnotično.Vođeni smo kroz to filozofijom inkluzije,uključili smo grupu roditelja koji pripadaju osjetljivim grupama,znači riječ je o socijalnoj inkluziji.Ti roditelji ravnopravno učestvuju u svim aktivnostima i zbog toga smo i sretni i ponosni.

Radionice „Rastimo zajedno“predstavljaju radionice koje su podržane od UNICEF-a.Ono što je njihova specifičnost jeste aktualnost tema sa kojima roditelji se danas suočavaju ili koje ih brinu.To su roditeljstvo u 21. Vijeku,granice i očekivanja,različiti strahovi koji se javljajuu ulozi roditelja,tako ima različitih tema.Jedanaest radionica ,jedanput sedmično po dva sata se družimo sa roditeljima,prenosimo stečena znanja i vještine,razmjenjujemo ih i pomažemo da roditelji lakše nose izazove roditeljstva.“

Osnovna ideja, koja se odražava i u nazivu projekta „Rastimo zajedno“ je da je roditeljstvo dinamičan proces uzajamnog učenja koji uključuje dijalog prije svega s djetetom, ali može pomoći i razgovor s drugim roditeljima i stručnjacima.

Utisci roditelja poslije prve radionice u Bosanskoj Krupi dovoljno govore koliko im je potreban ovakav način učenja, razmjene mišljenja i dijeljenja obaveze pravilnog odgajanja djeteta u prvim godina njegovog razvoja.Jednostavno smatraju da je ovakav način i pristup pravilnom rastu,razvoju i odgajanju djeteta neophodan i da se ovako sinhronizovanim radom mogu postići i najbolji rezultati.

Jedan od roditelja,Ernes Halilović je istakao da očekuje pozitivna iskustva za budućnost.

„Dobra stvar su radionice,dobra za roditelje,zato što se mi,kada se nađemo u ulozi roditelja plašimo,izgubljeni smo na neki način,jer, ma koliko se trudili,uvijek mislimo da radimo pogrešno.Upravo na ovakvim radionicama dobijamo podršku kako od drugih roditelja,tako i od voditeljica radionica.I to je jako značajno za naš rad sa djecom.Stvarno,od nas niko ne zna sve,pa vrlo često shvatamo da i ne griješimo, iako nas je mučila ta sumnja.“

Irna Sivić ima u pohašanju radionica izazov više.

„Rado sam prihvatila ove radionice jer sam samohrana majka dvoje djece i samim tim se moram više truditi, biti jača prema svojoj djeci.Uz ove učiteljice i roditelje druge djece osjećam se sigurnije,želim da naučim mnogo više u odagajanju svoje djece,da nam svima bude lakše,a istovremeno i bolje“.

Glavni cilj radionica je stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem roditelji s voditeljima radionica i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, te upoznaju neke od teorijskih postavki o pozitivnom odnosu roditelja i djeteta te o roditeljstvu na dobrobit djeteta ,a samim tim i roditelja i društva u clelini.Roditelj najbolje poznaje svoje dijete i sebe, ali iskustva stručnjaka i drugih roditelja često su dobrodošla.

Program radionica s roditeljima “Rastimo zajedno” namijenjen je roditeljima najmlađe djece u dobi do četvrte godine života.

Četvrti ciklus radionica vode učiteljice Dječjeg vrtića u Bosanskoj Krupi:Almira Šertović, Adna Bešić i Mirela Dizdarević.

Ranije kroz tri ciklusa evaluacijski upitnici koje su nakon završenih radionica popunili roditelji pokazali su da ovaj model rada utiče na roditeljska uvjerenja o odnosu s malim djetetom, roditeljski osjećaj kompetencije, određena roditeljska ponašanja i namjeru ponašanja i to na način da su roditelji značajno mijenjali svoja uvjerenja koja su imali prije u odnosu na one nakon provedenih radionica.

Radionice u Dječijem vrtiću Bosanska Krupa trajaće do decembra ,kada bi se trebala održati završna sesija na kojoj bi se zaokružilo učenje o pravilnom odgoju djeteta u prvim godinama rasta i razvoja i kada bi roditelji, za takvo učenje, trebali dobiti i specijalne certifikate.

 

Dževada Štancl

Jutros  u 8,45 sati, na magistralnom putu M-14 u naselju Ćevanuše u Bosanskoj Otoci dogodila  se saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva vozila.  Zbog povreda je 7 lica prevezeno u Kantonalnu bolnicu „Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. U  toku je liječnička obrada i još nema informacija o težini povreda ovih lica. Uviđaj je u toku, a mjesto saobraćajne nesreće obezbjeđuju pripadnici 5.Policijske uprave Bosanska Krupa – naveo je u informaciji za Radio Bosanska Krupa portparol MUP-a USK Bahrudin Dželalagić. 

 

Radio BK

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o utvrđivanju rezultata lokalnih izbora održanih 2. oktobra.     U Bosanskoj Krupi mandat od naredne 4 godine pripada starom-novom načelniku Arminu Halitoviću. 

Što se sastava Općinskog vijeća tiče  SDA ima 8,   ASDA- 5,  SDP- 5,  DF- 4, SBB-1, Naša stranka - 1  i jedno mjesto za nacionalne manjine, odnosno vijećnici su:

SDA- Mirsad Jusić,Omer Mahmić, ,Adis Hamzić, Sedija Fetić Emir Bešić, Admir Harčević, Salih Šabić i Adis Velić.                                                                                                      

ASDA - Tahir Nuhić, Mehmed Haskić, Hašim Grošić, Midhad Arnautović i  Elvira Mehić

SDP - Muhidin Šertović, Adis Džafić, Alen Lipovača, Ismet Erdić i Amir Mešić                                           

DF -  Fehima Mujić, Zaharije Mesić, Adem Šahinović i Jasenko Šertović                                            

SBB- Ifeta Kadić                                                                                                                                                                    

Naša stranka-  Izet Sulejmanović i                                                                                                                          

ispred nacionalnih manjina Šemso Hadžipašić.

 

Radio BK

 

- Policijska stanica Bos.Krupa  obavještava  da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

Dana, 17.10. u 11.15 sati desilo se krivično djelo bespravna sječa šume od strane 2 lica u reonu Pučenikac (Šabanac), drva izuzeta, lica lišena slobode, po kompletiranju predmeta izvještaj će biti proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu USK.

Dana, 17.10. u 14.30 sati saobraćajna nezgoda na putu R404 A Ul. Badićka sudar 2 putnička vozila, 1 lice zadobilo teže tjelesne povrede i zadržano na daljem liječenju u Kantonalnoj bolnici, drugo lice zadobilo lakše tjelesne povrede, materijalna šteta, nakon kompletiranja predmeta slijedi izvještaj Kantonalnom tužilaštvu protiv 1 vozača za učinjeno krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa.

Dana, 17.10. u 18.40 sati SN  na putu M14 Stegarić, neprilagođena brzina vozila uslovima i stanju na putu od strane 1 vozača, protiv istog podnešen prekršajni nalog.

- Vatrogasna jedinica izvještava da su 17.10. u 13.45 sati dobili dojavu požara kuće u Ul. Prvomajska, na lice mjesta izišlo 1 vozilo i tri vatrogasca, požar lokalizovan u 14.20 sati.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  37     pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 1  lice. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka    vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planiranih prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuća. Danas nema planiranih  prekida u isporuci električne energije, redovno snabdjevanje.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne , uslovi odvijanja saobraćaja su dobri,  saobraćaj na svim putnim pravacima odvija po mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 10 C , vlažnost zraka 92,5 % dok je vodostaj rijeke Une iznosio 55 cm (NV).

 

Obostrano podržan prijedlog za kvaliteniju suradnju

 Općinski načelnik Armin Halitović ,sa voditeljima nadležnih općinskih službi,upriličio je u četvrtak sastanak sa privrednicima općine Bosanska Krupa na kome ih je pozvao na mnogo jaču suradnju u narednom periodu,suradnju koja će biti od obostrane koristi ,kako bi se dosadašnji uspjesi lokalne uprave i privrednika Općine Bosanska Krupa potvrdili ,i bili dobra osnova za budući razvoj ,za realizaciju razvojnih projekata koji su u toku i novih pripremljenih, koji su dio strateškog dugoročnog planiranja. Veliki broj privrednika se odazvao ovom pozivu,smatrajaći da se sastanci sa privrednicima trebaju održavati češće i da su i oni zainteresirani kada je u pitanju trasiranje puta za čvršću suradnju lokalne uprave i nosilaca privrednog razvoja općine u narednom periodu.

Općinski načelnik općine Bosanska Krupa je pozdravljajući privrednike kazao da je prvi korak koji treba poduzeti osnivanje kvalitetnog udruženja privrednika općine Bosanska Krupa ili aktiviranje rada udruženja poduzetnika koje je u ranijem periodu radilo,naglašavajući da osnove za kvalitetnije,agresivnije i poduzetnije angožavanje privrednici imaju jer imaju opremljene prostorije u Bosanskoj Krupi. „Mi smo danas razgovarali o nekim tekućim stvarima i o onome što nas čeka u narednom periodu.Bosanska Krupa je općina sa povoljnim poslovnim okruženjem i mi ćemo sigurno, u skladu sa dosadašnjim priznanjima i certifikatima, nastaviti jačanje suranje sa privrednim sektorom .To je bilo obostrano bilo potrebno.Danas smo pričali o budućim projektima u Općini Bosanska Krupa,dotakli smo se teme Udruženja privrednika,Bilo da se staro reaktivira ili osnuje novo na području Općine Bosanska Krupa.Puno bi lakše bilo surađivati kada bi u okviru udruženja bile sekcije i sektori,građevinava,drvoprerađivača,metaloprerađivača,ugostitelja,tako da mi ono je aktuelno,ne samo u Općini,već i šire,kada su u pitanju javni pozivi za privatni sektor.Možemo ih animirati za popunjavanje aplikacije kako bi putem projekata i svježih sredstava unaprijedili svoju proizvodnju.Ono što je najbitnije da u lokalnjnoj upravi čujemo glas privrednika,šta je to što njih tišti i boli i šta mi možemo, kao lokalna zajedinica, uraditi da bi unaprijedili njihov poslovni ambijent „-riječi su općinskog načelnika Armina Halitovića.

Uz Azru Veladžić koja je privrednike upoznala sa redovnim analizama vezanim za poslovni sektor,te potrebom za stalno anketiranje i popunjavanje aplikacija koje su neophodne za učešće lokalne uprave u brojnim razvojnim projektima,na ovom sastanku se privrednicima obratila i Esma Hergić, stručni saradnik za projekte iz oblasti zaštite okoliša:

„Danas je prvi inicijalni sastanak da poboljšamo odnos poslovnog sektora i jedinice lokalne uprave.Mi radimo već nekoliko godina na tom polju i dobijanje certifikata za općinu za dobro poslovno okruženje i dosta smo uspjeli popraviti našu suradnju.Međutim u posljednje vrijeme smo aplicirali na dosta projekta koje ne možemo realizirati bez dobre suradnje između poslovnog sektora i jedinice lokalne samouprave.Ono što je najvažnije,to smo vidjeli danas,jeste da poslovni sektor zaista očekuje pomoć lokalne uprave u suradnji sa višim nivoima vlasti vezano za naknade koje oni moraju izdvajati,vezano za nedostatak kvalitetne radne snage,međusobne kontakte i mislim da je ovakva razmjena mišljenja i sam sastanak bilo jedno obostrano dobro i neophodno.Prvenstveno, da čujemo mišljenja privrednika i da mi kao lokalna uprava iniciramo rad udruženja privrednika koje već duže vrijeme ne radi.Mislimo da bi aktiviranjem ili formiranjem tog udruženja mogli započeti taj proces i u narednom periodu poboljšati taj odnos poslovnog sektora i lokalne uprave.

 Govoreći o projektima koji su realizirani,koji su u toku i za koje su predate aplikacije na brojne javne pozive domaćih i međunarodnih institucija i asocijacija ,gospođa Hergić je kazala :

 „Trenutno je u realizaciji projekt BINOVa-a,koji je u zastoji zbog okolnosti u kantonalnoj Razvojnoj agenciji,ne zavisi trenutno od općine Bosanska Krupa.Međutim mi insistiramo da se taj projekt nastavi,to je projekt poslovnog centra u okviru poslovne zone Pilana,biznis –centra koji će pomoći svim poslodavcima Općine Bosanska Krupa u smislu poslovne podrške koja će se realizirati u smislu poslovne podrške na način da će organizirati edukaija,certifikacija i prekvalifikacija radne snage,a lokalna uprava će im pomoći u pronalaženju sredstava i u svim drugim potrebama,naročito u ostvarivanju kontataka novim i postojećim investititorima vezanim za ulaganja u općini Bosanska Krupa.Isto tako planiramo povezati djelatnost Mješovite srednje škole „Safet Krupić“ na način da ćemo ,ako nam se odobri projekt „ILO“, obezbijediti im opremu na kojoj će se vršiti certifikacija radne snage koja u svakom slučaju treba našem poslovnom okruženju,uključujući i prekvalifikaciju za potrebe investitora u Bosanskoj Krupi.

Na sastanku koji je u četvrtak upriličen sa privrednicima Općine Bosanska Krupa,kao jedan od projektnih i razvojnih partnera Općine Bosanska Krupa,poslovnim ljudima se obratio i Šefik Veladžić,izvršni direktor LAG „Una-Sana“ koji se posebno,pored poziva da njegova organizacija može pružiti brojne edukacije za poslovni sektor u njihovoj projektnoj aktivnosti,naglasio, posebno ,da su otvorena vrata za kvalitenije osnove za razvoj turizma : „Činjenica da u ovim sredinama kakva je Bosanska Krupa dosadašnji zakon o turizmu nije dozvoljavao osnivanje općinskih turističkih zajednica .Novi zakon o turizmu u Federaciji BiH je u proceduri,kantonalna vlada je takođe pokrenula inicijativu o donošenju zakona na nivou kantona koji će omugućiti formiranje turističkih organizacija po općinama.U okviru LAG „Una-Sana“ koju vodim ,već nekoliko godina djeluje Info-centar koji smo mi izgradili preko europskih fondova,preko projekta Europske unije,a koji je imao donekle funkciju turističke zajednice.Moj je prijedlog ,da se svi u općini Bosanska Krupa prije stupanja na snagu zakona organizujemo i izvšimo sve pripreme.Turistički i ugostiteljski radnici u općini Bosanska Krupa da se sastanu,da se dogovore,da oni, u saradnji sa lokalnom upravom,sa LAG „Una-Sana“, da zajednički napravimo svoju turističku organizaciju .To je dobro, jer po Federalnom zakonu,ukoliko budemo osnovali Turističku zajednicu na nivou općine,osamdeset odsto prihoda od turizma ostaje Općini,a tek po deset odsto nivoima Kantona i Federacije.Ukoliko ne budemo imali svoju turističku zajednicu sredstva,najveći dio, će ići na Kanton i Federaciju.Bez obzira na potrebu za formiranjem Turističke zajednice, do sada je bila potreba u razvoju turizma u Općini Bosanska Krupa,ali dogovora,sastanaka i suradnje je bilo malo,nadam se da će u narednom periodu biti drugačije.Ovdje je takođe pomenut problem kadra.Općina Bosanska Krupa je prije rata bila poznata po svojoj turističko-ugostiteljskoj školi,to sada nemamo i treba iznaći mogućnost da se formira ta škola,u okviru prostora Gimnazije,škola,da se uvede turistička pa čak i Visoka turistička škola,kao i škola za potrebe poljoprivrede,važne za turizam.Moramo te stvari što prije pokrenuti,jer predajom naše aplikacije za Europsku uniju,stvari se dijametralmo mijenjaju.Nada je da će ta aplikacija iduće godine biti odobrena,doćićemo u situaciju da imamo mnogo sredstava za ulaganje na raspolaganju,koje možemo zahvatiti,a da nemamo stručnih i kvalifikovanih ljudi koji mogu to inijeti.Trebali smo davno početi sa priprema za to,sad je krajnje vrijem da se dogovorimo i zato pozdravljam ovaj sastanak koji je uključio privrednike i općinu“-kazao je Šefik Veladžić.

 Izlaganja privrednika općine Bosanska Krupa na ovom sastanku bila su vezana za jedinstvenu potrebu za aktivnijim radom Udruženja privrednika,odnosno udruženja u kojem bi se okupili,razmjenjivali svoje mišljenje,čvršće se povezivali,koristili sposobnosti koje posjeduju u svojim poduzećima i koje bi razmjenjivali,kao i za primjedbe koje su se odnosile na dosadašnje aktivnosti sa kojima su se susretali u lokalnoj upravi ili Općini, koje im nisu pomagle,već činile suprotno.

Pozvani rukovoditelji iz poslovnog sektora su istakli da treba potaknuti da se poslovni subjekti više okreću jedni drugima,odnosno da proizvode i usluge međusobno razmjenjuju ,koristeći kapacitete unutar lokalne zajednice.Istaknuto je također, da se u samoj organizaciji lokalna uprava se treba više okrenuti poljoprivrednica i biti im na usluzi ,ne samo na polju edukacije,animiranja za učešće na javnim pozivima već i na polju riiješavanja njihovih problema,naprimjer u oblasti poljoprivrede kada je u pitanju plasman poljoprivrednih proizvoda.Predloženo je da su najskorije vrijeme organizira sastanak sa prestavnicima Općine Bosanska Krupa koji participiraju u višim nivoima vlasti,te u razgovoru sa njima da im se postavi zadatak ,da kao predstavnici Općine, lobiraju za razvojne projekte Općine Bosanska Krupa.

Svi su se složili oko dvije stvari koje se odnose na potrebu za aktivnošću Udruženja koje bi okupljalo poduzetnike,kao i to, da sastanci sa privrednicima, trebaju biti češći. Možda su razlozi za to višestruki,možda još uvijek nositelji lokalnog privrednog razvoja nemaju dobro iscrtanu sliku šta poslovne ljude,osobito iz manjih poduzeća čeka ,kakndidatskim statusom ili u dogledno vrijeme ulaskom u period pristupanja Europskoj uniji,možda se zadovoljavaju načinima poslovanja i dobiti u sadašnjim okvirima i možda je njihov najvćei problem što su u tom poslovanju najviše opterećeni naknadama i izdvanjima za fondove ili komunalne usluge,poreze i namete.

U svakom slučaju,kao što je oporezivanje toplog obroka po novom došlo u onom roku koji je odredila Vlada odgovorna za provođenje reformske agende,isto tako će ,nespremne poduzetnike dočekati brojni propisi koji će se uskoro početi,i koji će se i u predpripremnom periodu početi uvoditi u našoj zemlji.Pored toga,svaka konkurencija koja dođe sa otvorenog tržišta Europske unije biće nelojalna i solidarnost privrednih poduzetnika na nivou lokalnih zajednica neće biti nešto što će kupca ili konzumenta opredjeljivati, da kupuje nešto zašto će morati izdvojiti više sredstava. Takođe,prateći praksu susjednih zemalja,privrednici će imati na raspolaganju kapital iz europskih fondova po mnogo povoljnijim uvjetima,a moćiće ih koristiti,samo ako budu pripremljeni,ako budu imali obučen kadar koji će surađivati sa partnerima u lokalnoj zajednici i sa lokalnom upravom kako bi zadovoljili visoke kriterije za dobijanje sredstava.

Privrednici otvoreni za suradnju,barem većina,lokalna uprava sa partnerima ih pozvala da iskoriste sve mogućnoti u Općini,a ponudila se da bude most sa brojnim međunarodnim organizacijama,kao i višim nivoima vlasti.Dosta realiziranih projekata,brojna priznanje su dobra osnova za početak.

Ostaje da svjedočimo u budućnosti dobrim rezultatima koji bi se ostvarili, ukoliko suradnja Općine i poslovnih partnera u budućnosti bude obostrano angažiranija.

 

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 275 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda