Mauris tincidunt euismod

U posljednje tri godine za unapređenje uslova rada PVJ Bosanska Krupa uloženo blizu 300 hiljada KM

 

Na dnevnom redu posljednje, 20. redovne sjednice Općinskog vijeća Bosanska Krupa našla se i Informacija o stanju u Vatrogasnoj jedinici Bosanska Krupa. Vijećnici su je bez rasprave primili k znanju, uz pohvalu za angažman njenih pripadnika i uošte za uslove rada koji su posljednjih godina znatno unaprijeđeni.

 

Poredeći radi, Profesionalna vatrogasna jedinica 2008. godine je imala po jedno navalno i prateće vozilo staro preko dvadeset godina. Sada je situacija znatno bolja, trenutno raspolaže sa komandnim vozilom starim tri godine, sa tri navalna vozila od kojih se dva nalaze u Bosanskoj Krupi a jedno u Bosanskoj Otoci, te sa jednim pratećim vozilom.

 

U 2013. godini nabavljeno je navalno vatrogasno vozilo, sredstva veze, odnosno pet prenosnih radio stanica, zatim naprtnjače za gašenje šumskih požara i nedostajeća oprema za rad vatrogasnog servisa. Za sve ovo, Općina Bosanska Krupa u posljednje tri godine utrošila je sredstva u iznosu od 283.618,00 KM.

 

„Bosanskokrupska Vatrogasna jedinica se za razliku od nekih ranijih godina svrstava u red najopremljenijih i najefikasnijih na prostoru Unsko-sanskog kantona. Sada ima dovoljno vozila da može odgovoriti na sve zahtjeve građana naše općine, pa čak i susjednih što je ne tako davno pokazala prilikom gašenja požara na Kantonalnoj bolnici u Bihaću. I dalje ćemo, naravno u saradnji s pripadnicima PVJ, nabavljati potrebnu opremu kako bismo je kompletirati i stavili na raspolaganje“, ističe načelnik Armin Halitović.

 

Riječ je o autoljestvama, vozilu za manje tehničke intervencije, kao i vozilu za šumske požare čija je nabavka trenutku u toku. Dakle, Vatrogasna jedinica nije u potpunosti opremljena, ali se u posljednjih nekoliko godina, kako se i navodi u Informaciji o stanju, daje mnogo veći značaj nabavke istih.

 

„Neosporno je da mi danas radimo u mnogo boljim uslovima nego prije. Dosta je i novca i truda uloženo u posljednje vrijeme. Naravno, stanje nije idealno, postoje još neke stvari koje su potrebne, ali opremanje ima svoj kontinuitet. Na prvo mjesto prioriteta stavljam izgradnju vatrogasnog doma. Nadam se da će se to desiti u skorijoj budućnosti, jer to je nešto što zaslužuje ovaj grad. Prostorije u kojima je smještena PVJ su prihvatljive, mogu poslužiti, ali nisu baš namijenjene našoj djelatnosti. S obzirom na dosadašnja iskustva, vjerujem da će i za ovo biti razumijevanja od strane vlasti ili donatora“, naglašava komandir Alija Patković.

 

U narednom periodu planirana je nabavka odijela i drugih zaštitnih sredstava kako bi prilikom gašenja požara životi vatrogasaca u što većoj mjeri bili zaštićeni. Do sada je i putem donacija nabavljena izvjesna količina te zaštitne opreme - interventna odijela, zaštitne opasače i čizme.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Proteklog vikenda u Mostaru održano je 21.državno prvenstvo u karateu.

Tanja Umićević,članica Univertiteskog karate kluba Bosna potvrdila neprikosnovenost u svojoj kategoriji.

Tanja Umićević zlatna u kategoriji seniorke +68kg.

Krupljanka koja će na radost svojih Krupljanki i Krupljana,na radost sportista, sa onim što je do sada učinila, biti zapisana najsjanijim zlatnim slovima.Svim uspjesima bosanskokrupskih karatista,uz velike poklonike ovog sporta krajem prošlog vijeka na području bosanskokrupske općine,osnovu u ovom vijeku dali su brat i sestra Umićević.

Tanja ne posustaje.Uz obrazovanje i stečenu diplomu,svojim znanjem stečenim na Fakultetu zdravstvenih studija u Srajevu pomaže,na svom poslu u banji Ilidža onima koji imaju zdravstvene probleme.Uz to stečeno i usavršeno znanje,liječi ih osmjehom,svojim uspjesimana sportskom planu,besprijekornim odgojem,a kako kažu njeni prijatelji i savršenim odnosom prema prijateljima i posebno mladim talentiranim sportistima.

 

Dževada Štancl

Proteklog vikenda ,dva bosanskokrupska momka su se okitili sa još jednim zlatom.Enver Bakija i Hasan Grošić su se kao najbolji jučer vratili iz Kazahstana sa eksluzivnim grand prix priznanjem.

Oni su od dvadestsedmog marta do kraja marta boravili u Alma Ati u Kazahstanu, na Informatix olimpijadi koja u svom programu okuplja najbolje inovatorske projekte učenika iz cijelog svijeta.

Njihov projekat je bio u ravnopravnoj konkurenciji projektima iz 22 zemlje svijeta.Već na samoj prezentaciji projekta dobili su posebne aplauze kako za sami projekat,tako i za njegovu prezentaciju.Da su dobri, potrvdile su ocjene njihovog projekta od stručnog žirija kojeg su činili profesori informatike iz raznih zemalja.

Oduševljenju nije bilo kraja kada su dva mlada Krupljanina za svoj projekta dobili Grand prix nagradu u kategoriji hardvera,a to znači zlatnu medalju sa apsolutnim prvim mjestom u svojoj kategoriji.To još znači da je malo informatičko čudo, Bakije i Grošića, najbolje od 110 projekata iz 22 zemlje ,koliko ih se takmičilo na olimpijadi u Kazahstanu.

Uz čestitke,kažimo da su ova dvojica momaka na Petoj „Bosna Sema“ olimpijadi obrazovnih institucija u Sarajevu već osvojili zlatnu medalju za projekat pod nazivom "Razvijanje uređaja pomoću kojeg računarom upravljamo očima" tj. "Develeping a low cost eye tracking system" i tako dobili priliku da svoj projekta predstave i u Kazahstanu.Radi se o veoma humanom informatčkom projektu  koji bi mogao pomoći najviše onim ljudima koji imaju poseebne potrebe uzrokovane njihovim zdravstvenim stanjem.

U realizaciji projekta najviše su im pomogli njihovi mentori u Unsko-sanskom koledžu u Bihaću, u kojem Enver pohadja treći,a Hasan četvrti razred srednje škole,kao i sama Škola koja mnogo pažnje poklanja razvijanju dodatnih sposobnosti svojih učenika.

Kazali su da im je veliku pomoć u nabavci potrebnog materijala za njihov projekat pomogla Enverova sestra koja živi u Americi, gdje su odredjeni dijelovi jeftiniji i dostupniji.Ne zaboravljaju reći da su im u svemu najveća podrška bili njihovi roditelji i porodica,ali i njihovi drugovi.

Sa svojim projektom,po novo zlato,ukoliko obezbjede novac za putovanje ova dvojica mladih učenika-naučnika, planiraju u junu mjesecu do SAD,odnosno žle ići na sličnu Olimpijadu u Njujork.

Dževada Štancl

(Skupština udruženja prijevoznika u javnom cestovnom saobraćaju)

U Bosanskoj Krupi juče je  u nedjelju održana redovna skupština Udruženja BUS USK-Bihać,odnosno Udruženja u javnom cestovnom saobraćaju  u Unsko-sanskom kantonu.

Ovo udruženje trenutno broji  576 poduzeća  koja učestvuju u javnom  saobraćaju na području kantona.Na ovoj  sjednici  usvojen je novi statut udruženja „BUS USK Bihać“,u udruženje je primljeno nekoliko novih članova ,a i izvršena je i promjena u rukovodjenu ovim udruženje.

Proteklih jedanaest godina ovo udruženje je vodio Ismet Šahinović iz Bihaća.Novi predsjednik udruženja  BUS -USK Bihać je Ismet  Salešević iz Sanskog Mosta.

Na sjednici koja je održana u nedjelju verificiran  je i novi ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa agencijom  koja organizira putovanja izvan zemlje.

Velika pažnja posvećena je „članu 33“ sporazuma koji je potpisan sa Vladom.Radi se o uskoro aktuelnim ekskurzijama učenika i obavezama koje za vlasnike poduzeća koja učestvuju u javnom prijevozu donosi taj član,odnosno njihovom prilagodjavanju organiziranju prijevoza učenika po europskim mjerilima.Istakli su ,da su Vladom  USK-a postigli suglasnost da  za prilagodjavanje prijevoznika imaju tri godine.

Takodje na ovoj skupštini je naglašeno da su validne potvrde o realiziranom prijevozu za budžetske korisnike, koji e su im je potrebne  za korištenje zaradjenih ili zakonom propisanih sredstava, jesu potvrda izdata od ovog udruženja. Takodje ,kazali su da če se sredstva ostvarena po ovom osnovu koristiti za tekući rad udruženja.Potvrda koja će se moći uzeti na svim autobuskim stanicama sada je pet konvertibilnih maraka.

Uputili su zahtjev Vladi  USK-a da im u narednih nekoliko dana isplati dugovanja po osnovu prijevoza učenika iz 2013-te godine i izrazili solidarnost da sačekaju sredstva koja su već zaradili u ovoj godini.

Na ovom sastanku je dogovoreno da se svaka naredna skupština odrći u nekom drugom gradu u unsko-sanskog kantona,da je neophodna još jača  suradnja  članova udruženja kako bi lakše ostvarivali bolje uvjete privredjivanja i bili kvalitetniji učesnici u janvom prijevozu unsko-sanskog kantona.

 

Dževada Štancl

 

Danas su za svoga kolegu rahmetli Emsuda  Begića stazu od trideset i jedan kilometar od Bihaća do Bosanske Krupe, u Marotonu sjećanja trčali pripadnici Jedinice za podršku ,kolege policijaci i mladi koji su već nekoliko puta trčali da bi sjetili i odali poštu onima koji su, zlom rata ili nesrećom izgubili život.

Činili su to nebrojeno puta,trčali s u nekoliko općina našeg kantona,svojim nogama stizali do Srebrenice.

Danas su trčali za svog druga Emsuda,inače policajca kojemu je život usko ,bio vezan i za sport.Emsud Begić,pripadnik Jedinice za podršku MUP-a USK-a poginuo je u saobraćajnoj nesreći 2004-te godine ,na današnji dan, kada je imao samo  28 godina.

Naglašavajući da pričati o Emsudu  Begiću kao dobrom,veselom i plemenitom čovjeku nije samo  ona rečenica-„o mrtvima sve najbolje“,jer Emsud  je kao kolega,sin,otac,brat   bio neko koga se i danas –deset godina poslije nesreće, uvijek sjećamo i znamo da je takav stvarno bio,rekao je Jasmin Halilagić iz Jedinice za podršku MUPa-Unsko sanskog kantona.

Poslije obilaska  mezara rahmetli Emsuda,učenja Fatihe pred njegovu dušu,maratonci iz svih općina unsko-sanskog kantona posjetli su porodicu svog kolege Begića  i uvjerili ih da ga nisu zaboravili i da će ga se uvijek,dok žive i rade ,sjećati sa velikim poštovanjem.

Dževada Štancl

Danas su za svoga kolegu rahmetli Emsuda  Begića stazu od trideset i jedan kilometar od Bihaća do Bosanske Krupe, u Marotonu sjećanja trčali pripadnici Jedinice za podršku ,kolege policijaci i mladi koji su već nekoliko puta trčali da bi sjetili i odali poštu onima koji su, zlom rata ili nesrećom izgubili život.

Činili su to nebrojeno puta,trčali s u nekoliko općina našeg kantona,svojim nogama stizali do Srebrenice.

Danas su trčali za svog druga Emsuda,inače policajca kojemu je život usko ,bio vezan i za sport.Emsud Begić,pripadnik Jedinice za podršku MUP-a USK-a poginuo je u saobraćajnoj nesreći 2004-te godine ,na današnji dan, kada je imao samo  28 godina.

Naglašavajući da pričati o Emsudu  Begiću kao dobrom,veselom i plemenitom čovjeku nije samo  ona rečenica-„o mrtvima sve najbolje“,jer Emsud  je kao kolega,sin,otac,brat   bio neko koga se i danas –deset godina poslije nesreće, uvijek sjećamo i znamo da je takav stvarno bio,rekao je Jasmin Halilagić iz Jedinice za podršku MUPa-Unsko sanskog kantona.

Poslije obilaska  mezara rahmetli Emsuda,učenja Fatihe pred njegovu dušu,maratonci iz svih općina unsko-sanskog kantona posjetli su porodicu svog kolege Begića  i uvjerili ih da ga nisu zaboravili i da će ga se uvijek,dok žive i rade ,sjećati sa velikim poštovanjem.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 538 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2011 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda