Mauris tincidunt euismod

 

Obilježavanjem godišnjice formiranja IDČ-a”Faraoni” otpočeo je niz manifestacija kojima se u mjesecu aprilu gradjani bosanskokrupske općine sjećaju dana kada se stvarala historija I kada je ovaj grad prvi na području Unsko sanskog kantona  bio izložen agresiji ali se isto tako suprostavio brojčano I tehnički jačem agresoru .

 

 

U Bosanskoj Krupi je po pokroviteljstvom općinskog načelnika Armina Halitovića obilježena  21. godišnjica formiranja IDČ-a Faraoni 511.slavne brdske brigade . Preživjeli pripadnici ove jedinice okupili su se ispred Šehidskog spomen obilježja u Bosanskoj Krupi gdje su položili cvijeće i proučili Fatihu a zatim obišli Spomen obilježje u Bosanskoj Otoci,Šehitluke u Pištalinama i Jezerskom,mezarluke u Oraščanima .

Jedanaestog aprila 1993. godine naredbom Komandanta 511. Slavne bbr. pukovnika Mirsada Crnkića formirana je Izviđačko-diverzantska četa. Ovu četu na početku su činili isključivo dobrovoljci. Kasnije su je saborci nazvali “Faraoni” i od tog dana pa do kraja agresije trajao je slavni put ove jedinice. Inače ova jedinica nosila je i tradiciju prve oružane formacije u Bosanskoj Krupi koja je pod okriljem Teritorijalne odbrane formirana 11.aprila 1992.godine kao odgovor na sve učestalije incidente koje su izazivali srpski dobrovoljci koji su u Bosansku Krupu dolazili iz raznih krajeva. Kroz ovu jedinicu prošlo je više od 200 boraca i starješina, a mnogi su poslije „kaljenja” u Faraonima postali komandiri četa, vodova, članovi komandne brigade, a jedan od njih je bio i komandant 511. Slavne. Tokom dvoipogodišnjeg ratnog puta ova jedinica je bila na svim ratištima u zoni odgovornosti 5. Korpusa. Angažovani su bili uvijek tamo gdje je bilo najteže.Tokom agresije na našu zemlju pogunulo je 34 pripadnika ove čete 62 su teže ranjena a gotovo svi su lakše ranjavani. Njih 8 nosioci su najvišeg ratnog priznanja Značke Zlatni ljiljan a dvojica su ponijeli priznanje „Srebreni štit“. Danas su to obično  malo eksponirani  i ne više tako mladi ljudi koji se bore sa  teškom svakodnevnicom i  koji sa sobom nose slavu najbolje jedinice 511. Slavne, ali i sve teške uspomene na ratna stradanja i teške trenutke oslobodilačkog rata.

Obilježavanje ovog datuma nastavilo se zajedničkim ručkom pripadnika ove proslavljene jedinice.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 504 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda