Mauris tincidunt euismod

Saopćenje za javnost

 

 

            Nakon jučerašnjeg pisma koje je potpisano od strane „učenika putnika“, a objavljeno na lokalnom infoportalu Krupljani.ba, u kojem se navodno učenici žale na nepostojanje redovnih i obećanih subvencija za prevoz i zbog toga izražavaju nezadovoljstvo, osjećam potrebu da ponudim detaljnije informacije i tako otklonim sve dileme.

 

            Subvencioniranje prevoza učenika je aktivnost općinskog organa uprave koja je počela na lično moju inicijativu. Naravno, sve zbog toga što shvatam situaciju u kojoj se nalaze i roditelji čija djeca putuju da bi se školovala. Ne vidim razuman, logičan razlog da se takva praksa ne nastavi i u narednom periodu.

 

            Posljednje tri godine, dakle od 2010. traje subvencioniranje učenika. Međutim, i organ uprave se ponekad susreće s poteškoćama na koje kao pojedinac ne mogu tek tako utjecati. Naime, Budžet Općine Bosanska Krupa za 2013. godinu još uvijek nije usvojen i zbog toga nismo u mogućnosti za mjesec februar ove godine zaključiti ugovor o subvenciji prevoza učenika srednjih škola sa područja općine Bosanska Krupa. Meni je zbog toga zaista žao, ali to je nešto što se u ovom trenutku kao loša okolnost mora prihvatiti.

 

            Osjećam žaljenje i što su pojedinci pismo djece već danas iskoristili za svoje dnevnopolitičke manipulatorske trikove. Komentarisanje subvencioniranja srednjoškoloca ne bi trebalo služiti za sakupljanje jeftinih političkih poena, nego bi trebao biti razlog da se ujedinimo i da zajedničkim silama pokušamo naći barem privremeno rješenje. Takvima poručujem da ću se i sam nekako izboriti i djeci omogućiti barem minimum od onoga što zaslužuju. Bolje bi im bilo da su se za to vrijeme pozabavili nekim drugim stvarima, a ne onima koje bez obzira na ovakve i slične poteškoće, funkcionišu godinama.

 

            Naglašavam još jednom da ćemo po usvajanju Budžeta za ovu godinu, počev od mjeseca marta nastaviti sa subvencioniranjem prevoza učenika srednjih škola sa područja općine Bosanska Krupa, te da subvencioniranje neće prestajati sve dok ja budem obnašao funkciju načelnika. Sve korisnike i njihove roditelje molim za razumijevanje i strpljenje.

 

 

 

             OPĆINSKI NAČELNIK

                                                                                                                          Armin Halitović, dipl.ecc.

 

Načelnik Armin Halitović u sklopu delegacije Unsko sanskog kantona boravio je u Sarajevu u posjeti kod premijera Nermina Nikšića i njegovih najbližih saradnika i nekolicine ministara u Vladi F Bih Tokom ovog sastanka načelnik Halitović je govorio o aktivnostima koje Općina Bosanska Krupa posljednjih godina provodi u svrhu izgradnje boljeg, privlačnijeg poslovnog okruženja, a samim tim i ambijenta za život svih građana.

 

“Akcent je opet stavljen na izgradnju Poslovne zone Pilana, završetak vodovodne mreže, završetak zgrade Opće gimnazije, te izgradnja ceste Bihać - Bosanska Krupa preko platoa. Jasno sam rekao koje su naše potrebe, šta je to što bi u velikoj mjeri pomoglo razvoj i napredak. Nadam se da će Vlada FBiH u narednom periodu imati više sluha, da nećemo biti zaboravljeni”, ističe načelnik Armin Halitović.

 

Naime, izgradnja ceste Bihać – Bosanska Krupa je od ogromnog značaja. Nesumnjivo je da bi se realizacijom tog projekta u najvećoj mogućoj mjeri poboljšala komunikacija, povećala sigurnost u putovanju, da bi ovaj kraj postao dostupniji, bliži.

 

Što se tiče zgrade Opće gimnazije u Bosanskoj Krupi, vrijedi napomenuti kako je do sada završena prva faza za šta je Općina osigurala stotine hiljada maraka, da je objekt stavljen pod krov, ali da su za nastavak radova potrebna dodatna sredstva viših nivoa vlasti. Okončanjem ovog projekta značajno bi se rasteretili učenici i osoblje Druge osnovne škole u kojoj gimnazijalci pohađaju nastavu.

 

Federalne vlasti upoznate su sada i sa radovima, te planovima za nastavak gradnje Poslovne zone “Pilana”. Načelnik Armin Halitović jasno je naglasio da je u prošloj godini u “Pilanu” investirano 20 miliona maraka investicija privatnog sektora. Da je Općina Bosanska Krupa uložila svoja 4 miliona, a da je samo oko 100 hiljada sa viših nivoa vlasti. Zbog toga je tražio da se ubuduće malo više pozabave Bosanskom Krupom i Poslovnom zonom od koje koristi mogu imati hiljade građana.

 

Osim toga, načelnik je govorio i o vodovodnoj mreži. Istakao kako je do sada investiranjem Općine Bosanska Krupa, JKP “10. Juli” i Ambasade SAD u nju uloženo preko 6 miliona KM, da je odrađeno mnogo posla, ali da trebaju dodatna sredstva kako bi se sve okončalo i u nekoliko naselja voda dovela do svakog domaćinstva.

 

Očekivanja i nadanja načelnika su da će Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imati više razumijevanja za Bosansku Krupu i Unsko-sanski kanton, da će pomoći u realizaciji krucijalnih projekata od kojih, prema svemu sudeći, zavisi bolje sutra.

 

Inače što čvršće povezivanje regije Bosanske krajine sa ostatkom Federacije BiH u svim oblastima života bila je osnovna tema sastanka kojeg je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, s nekoliko ministara i predstavnika javnih preduzeća, u Sarajevu upriličio sa delegacijom Unsko-sanskog kantona na čelu sa premijerom Vlade USK Hamdijom Lipovačom.

Glavna tema razgovora su bili infrastrukturni projekti, posebno izgradnja i modernizacija saobraćajnica koja će sigurno unaprijediti život u ovom kantonu, posebno sa stanovišta bržeg i snažnijeg privlačenja investicija.

Premijer Nikšić je istakao da postoje budžetska ograničenja pri planovima realizacije određenih projekata, ali i istakao da ima mnogo prostora za zajedničko prevazilaženje brojnih problema.

Posebno je apostrofirana neophodnost izgradnje obilaznice Bihać – Izačić, jer bio ovaj granični prijelaz nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju mogao postati treći preko kojeg bi se iz Bosne i Hercegovine izvozile robe animalnog i biljnog porijekla, te potreba modernizacije i izgradnje nekadašnjeg puta AVNOJ-a, koji sada nosi ime Petog korpusa, čime bi se Bihać i regija čvršće povezali sa ostatkom zemlje.  

Ukazano je i na potrebu izmjene prijedloga prostornog plana Federacije BiH koji se odnosi na Unsko-sanski kanton, kako bi se omogućilo najkraće povezivanje ove regije sa Koridorom Vc preko Bosanskog Petrovca, Ključa, Jajca i Travnika.

Istaknut je i problem nefunkcioniranja Unske pruge prema Republici Hrvatskoj, te iskazana potreba za njenom rekonstrukcijom u dijelu koji onemogućava elektro vuču zbog devastirane mreže. U tom smislu je dogovoreno da se stupi u kontakt sa upravom Željeznica Republike Hrvatske kako bi se utvrdio i njihov ineres za stavljanje u funkciju ove važne željezničke komunikacije koja preko BiH spaja Zagreb i Knin sa Splitom.

Dogovoren je i niz projekata koji se tiču zaštite okoliša, u čemu će općine iz ovog kantona imati značajnu podršku resornog federalnog ministarstva, te izgradnje određenih, već započetih objekata, u oblasti obrazovanja.

Bilo je riječi i o jačanju privrednih potencijala u ovom kantonu, posebno rješavanju pitanja statusa nekadašnjeg giganta „Agrokomerca“, provedbi određenih projekata u elektroenergetskoj oblasti, te pomoći pri rješavanju nekih problema koji se tiču oblasti boračko-invalidske zaštite.

Dogovoreno je i to da se organizira sastanak resornog federalnog ministra Zukana Heleza sa predstavnicima udruženja bivših pripadnika „Narodne odbrane“ koji bi doveo do razmatranja i priznavanja njihovog boračkog staža i ostalih prava za period dok su bili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine.

Rečeno je da bi ovo trebao da bude početak dijaloga koji ima za cilj da se otvori proces iznalaženja rješenja za ovaj, još uvijek otvoren, problem među pripadnicima boračke populacije ovog kantona.

Broj: 07-24-210/13

Dana: 29. 01. 2013. godine

 

 

 

Službeni web portal općine BosanskaKrupa

 

 

 

Predmet: Obavijest

 

Općinska Služba za razvoj, poduzetništvo i obrt, u saradnji sa međunarodnim projektom „FARMA“, organizira predavanje za poljoprivredne proizvođače na teme:

 

1. „Značaj i potreba za osnivanjem udruženja“, predavač Rada Svitlica

2. „Knjigovodstvo na malim farmama“, predavač Esma Mustajbašić

 

           Predavanje će se održati 06. 02. 2013. godine u Maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi, s početkom u 11,00 sati.

          

            Pozivaju se svi zainteresirani poljoprivrednici da prisustvuju ovom predavanju.

 

 

 

 

 

Dostaviti:                                                        PO OVLAŠTENJU OPĆINSKOG NAČELNIKA

1. Naslovu                                                                         Str. savjetnik za poljop.                                                                                                    

2. Arhiva                                                                     Veladžić Mumin dipl. ing. poljop.

3. a/a                                                              

 

 

 

Objavljen je spisak studenata koji su prijavom na konkurs uz ispunjenje uvjeta ostvarili pravo da primaju stipendiju općine Bosanska Krupa za školsku 2012/2013 godinu.To pravo ima stotinu devedeset pet studenata i studentica koji studiraju na fakultetima u Bosni i Hecegovini,odnosno njih stotinučetrdesetčetiri na višim godinama studija.

Pravo na stipendiju ostvarilo je po pravilima raspisanog konkursa i pedeset studenta prve godine. Po osnovu pripadnosti boračkoj populaciji sukladno zakonu o dopunskim pravima boraca to pravo je ostvarilo 38 brucoša,deset studenata koji studiraju na univerzitetima koji se obrazuju za utvrđena deficitarna zanimanja na području općine Bosanska Krupa,kao i dva učenika generacije.Stipendiju je ostvarila i studentica koja je u prethodnom studiranju ostvarila prosjek ocjena deset i koja je druga godina drugog ciklusa filozofskog studija.

Najviše studenata koji su dobili stipendiju studiraju na nekom od fakulteta u Bihaću.Uz njih,dvadesetsedam studenata se školuje u Sarajevu,jedanaest u Tuzli,tri u Banjaluci i dva u Mostaru.

Od ukupno 215 predatih zahtjeva,dvadeset prijavljenih studenata nije ostvarilo pravo na stipendiju po raznim osnovama:zbog nepotpune dokumentacije,korištenja subvencija za smještaj u studentskim domovima,neispunjavanja uvjeta da studira na jednom od državnih fakulteta BIH,zbog kašnjenja na rok prijave,kao i drugih uvjeta propisanih konkursom.

Dževada Štancl

Kompletan spisak možete pogledati  OVDJE

 

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 418 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda