Mauris tincidunt euismod

 

 

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED, uz podršku USAID projekta FARMA, trenutno provodi projekt „Škola uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja za žene u BiH“. Sastoji se od tri modula, teorijskog koji podrazumijeva radionice i prezentacije, praktičnog dijela, odnosno rada na terenu i finalne faze što označava plasman, tj. prodaju proizvoda. Višesatna prva od tri prezentacije i radionice, koju je vodio banjalučki mr. Branko Đurić, za dvadeset i osam Krupljanki održala se danas u Maloj sali Doma kulture. Sve je u skladu s programskim aktivnostima načelnika Armina Halitovića, a na osnovu ranije objavljenog javnog poziva za učešće u edukaciji.

 

Cilj ovog projekta je da se kroz unapređenje znanja i vještina žena iz ruralnih područja o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja, kao i kroz njihovo tržišno povezivanje, unaprijedi nivo proizvodnje u ovom sektoru i doprinese povećanju uloge žena u ruralnoj ekonomiji i njihovim zajednicama.

 

Aktivnosti projekta uključuju teoretsku i praktičnu edukaciju žena o uzgoju i sakupljanju ljekovitog i aromatičnog bilja, uspostavljanje oglednih parcela u ciljnim područjima, te tržišno povezivanje uspješnih polaznica škole sa otkupljivačima/prerađivačima pomenutog bilja u BiH.

 

Predviđeno trajanje ovog projekta je deset mjeseci, a ciljna grupa su od dvadeset do trideset žena iz ruralnih predjela i to područja općina: Bosanska Krupa, Bosansko Grahovo, Novi Grad, Laktaši i Šipovo. Pomoć pri realizaciji projekta u Bosanskoj Krupi od početka pruža općinska Služba za razvoj, poduzetništvo i obrt.

 

Za učešće u projektu bilo je potrebno i ispuniti neke kriterije. Nominovane žene moraju biti nastanjene u ruralnom području općine, moraju imati prethodno iskustvo u bavljenju poljoprivredom, u svom vlasništvu moraju imati minimum 0,3 ha obradivog poljoprivrednog zemljišta, poželjno je budu do 45 godina starosti, da su zainteresovane za pokretanje proizvodnje bilja, da su podobne za učestvovanje u edukativnim aktivnostima i spremne da izdvoje potrebno vrijeme za aktivno učešće na organiziranim predavanjima, te da polažu test iz stečenog znanja u finalnoj fazi projekta.

 

Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj (ACED) je nevladina organizacija koja je osnovana 2007. godine u BiH. Provodi projekte održivog razvoja, uključujući ekonomski i socijalni razvoj kao i projekte zaštite okoline. Poseban akcent rada usmjerila je na poljoprivredu i ruralni razvoj, gdje je u toku svog višegodišnjeg djelovanja provela širok spektar različitih projekata podrške za ruralno stanovništvo i privredne subjekte iz takvih područja.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

28. 1. 2013. god.

 

 

Uoči samog početka drugog polugodišta djeca Prve osnovne škole, područne škole na Velikom Radiću u općini Bosanska Krupa obradovana su donacijom od dva profesionalna koša namijenjena sportskom igralištu koje bi se prema najavama moglo u skorije vrijeme izgraditi u blizini škole i time unaprijediti kvalitet života u ovim podgrmečkim povratničkim selima. Donacija je ovo koja je došla preko potpredsjednika Federacije BiH Svetozara Pudarića, a od Centra za sport i rekreaciju Sarajevo.

„S obzirom da se 27. januara obilježava Dan Svetog Save , a kako je ovo škola u koju idu isključivo povratnička djeca,odnosno djeca podgrmečkih sela te kako je ovo jedno od rijetkih čuda u BiH gdje su se vratile cijele porodice, a ne samo stari ljudi želio sam učiniti nešto. Pružila mi se prilika da ih sve obradujem sa dva koša za školsko igralište.To su koševi koji su namijenjeni za vanjsku upotrebu ne za dvorane. Ovo je ujedno vjerujem početak ili začetak izgradnje jednog školskog igrališta koje će služiti i djeci i svim mještanima ovog i svih okolnih sela“ -kaže gdin Pudarić.

Iako bi sportsko igralište kako je zamišljeno bilo namijenjeno svim mještanima ipak školarci kao i menadžment Prve osnovne škole su izuzetno zadovoljni što će djeca moći imati kvalitetniji fizički odgoj. Selma Halkić,direktorica Prve osnovne škole Bosanska Krupa :

„Područnu školu pohadja 36 učenika od I do IV razreda. Za nas je ovo veliki dan jer djeca nemaju gdje kvalitetno održavati časove tjelesne kulture. Školsko igraliste   samo po sebi značiće veliki uspjeh. Gospodin Pudarić je već jednom obećao i ispunio obećanje kada je osigurao sredstva za nabavku kombi ja za prevoz djece iz podgrmečkih sela.“

Kao domaćini pored ostalih gdina.Pudarića u MZ V.Radić dočekali su načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović,predsjedavajući Općinskog vijeća Tahir Nuhić, predsjednik MZ Veliki Radić, a ujedno i zamjenik predsjedavajućeg u Skuštini Unsko-sasnkog kantona Mladen Lonić.

Obradovani svakom lijepom gestom pa tako i ovom, djeca i nastavno osoblje škole „pačijim plesom“ i drugim tačkama pokazali su zašto svaki dan svoju potvrdu dobija činjenica da ulagati u djecu znači ulagati u svjetliju i prosperitetniju budućnost svih nas.

Renata Sedić

Podataka o tome ko je danas sve u stanju socijalne potrebe gotovo i nema, a kada taj svakodnevni život bude pogoršan dodatnim nedaćama kao što su problemi usljed snijega ili poplava ukupna slika izgleda još sumornija. U takvim momentima svaka pomoć je dobro došla no ona najčešće ne stiže niti na vrijeme niti u dovoljnoj količini. No oni koji ne odustaju od svoje misije su volonteri Crvenog križa USK koji ovih dana obilaze teren u suradnji sa svojim općinskim organizacijama te porodicama izuzetno teškog materijalnog stanja uručuju skromne pakete prehrane i higijene. Riječ je o interventnoj pomoći kojom je obuhvaćeno deset porodica sa područja općine Bosanska Krupa kojima su poplave i snijeg uzrokovao dodatne probleme. Inače u 2012. godini kantonalni Crveni križ podijelio je 50 000 tona hrane u osam općina, 150 paketa pomoći usljed elementarnih nepogoda te imao 180 intervencija po raznom osnovu. No istina u ovoj statistici je da svu pomoć koju organizacije Crvenog križa podijele u toku jedne kalendarske godine ni izbliza ne odgovara stanju na terenu.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 326 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda