Mauris tincidunt euismod

„Na ovom mjestu,na platou Straog grada, koji nas, bosanskokrupske građane obavezuje na čuvanje svega vrijednog što imamo,a mene kao načelnika posebno,želim i putem medija obavjestiti javnost i nadležne za ovu problematiku, da ćemo samostalno pristupiti uređenju, kultivaciji i sanaciji dijelova tvrđave,osobito dijelova koji prijete bezbjednosti života građana.Ovo ne dozvoljava daljnja odlaganja radova koji bi to spriječili.Smatram da smo predugo čekali da,na naše brojne usmene i pismene molbe, odgovore nadležni i da moram,zbog svoje odgovornosti,ali i primjedbi mojih sugrađana, naložiti da samostalno krenemo u uređenje starogrdske tvrđave“ .

.................................................

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović se na bosanskokrupskoj starogradskoj tvrđavi zvanično obratio medijima i javno obznanio svoj stav, da se na proljeće,dok vremenski uvjeti dozvole, kreće sa uređivanjem ovog nacionalnog spomenika Bosnei Hercegovine.Četiri godine su bile preduge u čekanju odgovora državne Komisije zaočuvanje nacionalnih spomenika na predloženo idejno riješenje za revitalizaciju ovog srednjovjekovnog spomenika.Brojna obraćanja i posjete u Sarajevu nisu do sada dali rezultate,a ovaj zaštitni znak općine Bosanska Krupa ne živi svoj život i ne priča turistima svoju srednjovjekovnu priču.Istovremeno dalje propada i uz to,opravadano, i lokalna uprava trpi primjedbe građana općine Bosanska Krupa,koji su neraskidivo povezani sa njim.Općinski načelnik,Armin Halitović je ,sa punom odgovornošću, najavio da prekida dugodišnji negovor nadležnih institucija.Općina Bosanska Krupa progovoriće svojim lokalnim jezikom i dušom i započeti uređenje Starog grada u Bosanskoj Krupi.

.......................................................

Jedna od rijetkih bosanskohercegovačkih općina,koja je imala i hiljadu drugih obaveza na dizanju grada iz pepela,uspjela je ,najviše ličnim angažmanom i poticajima,provesti cjelokupnu proceduru, i u poslijeratnom periodu valorizirati, preko državne Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika -četiri nacionalna spomenika na općini.Pored Starog grada u Jezerskom,Katoličke crkve imena Marijinog,grafika Boška Karanovića,nesumnjivo nacionalni spomenik najviše vrijednosti je Stari grad u Bosanskoj Krupi, sa rodovnicom u kojoj je njegov postanak zapisan u srednji vijek.Pamte se samo dvije intervencije na zidinima ovoga grada,posljednja sedamdesetih godina prošlog vijeka.Arheolozi smatraju da je,u odnosu na druge građevine koje pripadaju srednjovjekovnoj baštini dobro podnio vrijeme i solidno je očuvan.Opredjelilo je to općinu Bosanska Krupa na njegovu zaštitu na najvišem nacionalnom nivou,a struka je to potvrdila.

Poštujući sve zakonske propise,općina je provela kompletnu proceduru izrade idejnog riješenja za rekonstrukciju i revitalizaciju Straog grada.Prvim idejnim riješenjem nije bila zadovljna, ni lokalna uprava,ni građani koji su svoj stav izrazili na javnoj raspravi,a nije ni struka.Pristupilo se potom izmjeni idejnog riješeja uz poštivanje i preporuke stručnih nadležnih institucija.Poslije druge javne rasprave preuređeno idejno riješenje je upućeno državnoj Komisiji.Poslije četiri godine čekanja,svo strpljenje je nestalo. U međuvremenu kamenje straogradske tvrđave se pobunilo i prije dvije godine se pokrenulo,i samo slučajnošću su se izbjegle ogromne posljedice jer se kamenje obrušilo na veoma frekventnu saobraćajnicu.Lokalna uprava je odlučila sama započeti uređenje Starog grada.

Građani općine Bosanska Krupa su anketom jasno kazali šta žele na Straograsdkoj tvrđavi.Ljetnju pozornicu,titulara koji će upravljati gradom,odnosno da žele Starom gradu vratiti nekadašnji život, u kojem će on biti mjesto gdje će, ponosni na njega, bosanskokrupski građani, turistima koji dođu pružiti sve informacije,pokazati svoj grad i staviti u službu razvoja turizma u općini Bosanska Krupa.Svjesni da svi zahvati na Straom gradu zahtjevaju i velika finasijska sredstva i dugogodišnju obnovu,te da sredstva jednostavno ne mogu tražiti u brojnim fondovima međunarodnih organizacija jer nemaju zeleno svjetlo struke,jedino što su mogli učiniti, jeste da krenu sa manjim zahvatima,ne dirajući zidine,a koja se tiču uređenja grada,njegovih prostora kroz čišćenje i zasnivanje zelenih površina,uz postavljanje parkovskog mobilijara i iluminacije,odnosno punog osvjetljenja grada.

Prije zvaničnog obraćanja medijima,iz kabineta općinskog načelnika odaslana su pisma na adresu nadležnih instutucija,Komisije za očuvanje spomenika BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, i Kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturnog nasljeđa“ u Bihaću, u kojima ih općinski načelnik obavještava da će ,dok vremenske prilike dopuste, krenuti u posao uređenja Starog grada u Bosanskoj Krupi.Ovakav stav prvog čovjeka grada podržali su i građani općine Bosanska Krupa koji žele, što prije ,bezbjedno boraviti na Straom gradu,imati ljetnju pozornicu i sa obrazom,svojim prijateljima,turistima pokazati jedinstvenost straogradske tvrđave- kada je u pitanju njen srednjovjekovni pečat,njena lokacija u najjužem centru grada i uz najatraktivniju obalu rijeke Une,plato na kom su smještena tri vjerska objekta,od kojih je katolička crkva, i još jedan nacionalni spomenik.U tom poslu,ponovljeno je danas,neće ih nitko spriječiti,a u svakom slučaju, ukoliko prije proljeća dođu savjeti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika,lokalna uprava će ih rado unijeti u program uređenja.

Silazeći niz Strai grad općinski načelnik Armin Halitović je pokazao novinarima mjesto gdje je 2011-te godine kamena zidina obrušavanjem u noćnim satima upozorila da joj treba hitna pažnja,a poslije toga i mjesto iznad katoličke crkve, gdje se ogromna zidana kamena površina opasno izbočila i prijeti da se obruši na drugi,obnovljeni,nacionalni spomenik.O posljedicima,da se to desi,niko ,pa ni općinski načelnik ne smije razmišljati.

Dževada Štancl

Muslimani širom Bosne i Hercegovine sinoć su nizom manifestacija obilježili rođendan Božijeg poslanika Muhameda i prigodnim programima prisjetili se njegovog rođenja, života i poslaničke misije. Muhamed a.s. je rođen 12. rebiul evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, nastupio je sinoćnim zalaskom sunca i akšam namazom.

..............................................................................................................

U organizaciji Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa i udruženja „Vatan“, centralna svečanost u povodu dana rođenja poslanika Muhameda a.s. održana je u Velikoj Sali Doma kulture.Svečanost je pratilo više od četiri stotine vjernika i građana, sa cijelog područja općine Bosanska Krupa.

Svečanost je otvorio glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa Hazim efendija Muzaferović i zahvalio se uzvišenom gospodaru na darivanju božjih poklonika sa rođenjem poslanika Muhameda,njegovom porodicom i bosanskim šehidima za koje je, zajedno sa prisutnim u sali, proučio Fatihu.Poručio je u svom obraćanju da je obaveza muslimana da im Muhamed a.s. poslanik bude uzor u karakteru,milosti,pokornosti i skromnosti,kao i ljubavi koju je svojim ponašenjem širio.Podsjetio je, da je Muhammed, a.s. , rođen 12. rebiul-evvela 571. godine, u gradu Mekki ,sin Abdullaha i Amine, iz arapskoga plemena Kurejš. O njemu se u Kur'anu kaže: "Vi u Allahovu Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji često Allaha spominje."

Svečanost se razvijala kroz brojne govore o životu poslanika,njegovim karakternim osobinam,izgledu,a svaki od njih nosio je poruku kako bi svi oni koji poštuju poslanika trebali se kao i on ophoditi i djelovati u svakodnevnom životu.Poslanikov život obilovao je mnogim tegobama jer je živio kao jetim,radio najteže poslove, da bi časno hranio svoju porodicu.U kušnju ga je gospodar stavio jer je od sedmoro svoje djece na onaj svijet za života ispratio njih šestoro.Bio je protjeravan,izdavan od svojih najbližih rođaka i prijatelja.Prolazeći sva ta iskušenja, ostao je častan i pošten i svojom pojavom,stasom,glasom i propovijedima dizao moral nesrećnima,osvježavao duše i uvijek hodio ponosno.

Cjelokupni program, ilahijama i kasidama prisutne u Sali oduševio je hor imama Medžlisa islamske zajednice iz Bosanske Krupe sa nekoliko vokalnih solista i voditelja.

Kroz cjelokupni program vjernici su se podsjetili poslanika Muhammeda alejhiselama i tumačili njegov život kao model identifikacije za svakog muslimana koji želi više upoznati poslanika da bi mogao slijediti njegov put i njegov život. Muhammed a.s., kao čovjek i poslanik bio je i uzor kako treba živjeti, bio je ponizan,jednostavan i voljen i poštovan.Ova uzvišena ličnost u svom posljednjem obraćanju, pri teškoj bolesti, izrekla je najveće i najhumanije poruke u odbrani ljudske veličine, prava i slobode.

„Znaj da ono, što te je promašilo, nije te ni moglo pogoditi, a ono što te je pogodilo, nije te ni moglo mimoići. Znaj zatim, da je pomoć i uspjeh - u strpljenju; da ima utjehe poslije žalosti, i da zaista poslije svake tegobe slijedi olakšanje i blagostanje“-samo jedna od poruka Poslanikovih koje su mogli čuti posjetioci u Domu kulture u Bosanskoj Krupi na svečanosti kojom je obilježen njegov dan rođenja.

 

Organizatori su se na domaćinstvu zahvalili Centru za kulturu i informisanje ,a na medijskom pokroviteljstvu Radio Bosanskoj Krupi.Mjesec posvećen rođenju Muhameda a.s. biće prigodnim učenjima obilježena u svim džematima Medžlisa islamske zajednice na području bosanskokrupske općine.

Dževada Štancl

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 306 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda