Mauris tincidunt euismod

Vijeće roditelja i rukovodstvo škole odlučni da u Osnovnoj školi Jezerski uvedu centralno grijanje, podršku pruža načelnik Armin Halitović

 

Inicijativa za uvođenje centralnog grijanje u Osnovnoj školi Jezerski i područnoj školi u Mahmić Selu, pokrenuta prvenstveno od strane Vijeća roditelja, rukovodstva škole i mještana, traje već duže vrijeme. Razlog za to je općepoznat, preko 500 učenika, zajedno sa svojim nastavnicima, griju se na dotrajale i neadekvatne peći na drva. Tim povodom, posjetili su i Kabinet načelnika Armina Halitovića, kako bi zajedno pokušali iznaći najbolje rješenje, tj. pronaći najlakši put realizacije projekta za koji već postoji idejni građevinski plan.

 

Prikupljanje sredstava za izgradnju centralnog grijanja u pomenutim školama traje od kad i sama inicijativa. U tu svrhu organizirani su brojni sastanci, donatorske večeri. Sa aktivnostima je upoznat i nadležni organ, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, koji po svemu sudeći, još uvijek nije sposoban riješiti ovaj gorući problem. Bez obzira na sve, novac se zahvaljujući humanim i razumnim ljudima prikuplja, ali što je sasvim razumljivo, poprilično sporo. Do sada su uspjeli obezbijediti oko 26 hiljada maraka, 23 za centralnu i ostatak za područnu školu.

 

S obzirom na iznos od preko 100 hiljada maraka, koliko će otprilike biti potrebno da se realizira projekt i svakako na nadležnost za rješavanje problema, sasvim je logično da se sredstva očekuju od višeg nivoa vlasti, Vlade USK.

 

Načelnik Armin Halitović je sve vrijeme uz Vijeće roditelja i one kojima su tople i bezbjedne učionice krajnji interes. Obećao je pomoći, samo čeka pogodno vrijeme za to. Kako i sam kaže, učinit će sve da sredstva za instalaciju centralnog grijanja osigura, novcem do kojeg će se doći preko kantonalnih, federalnih, ali naravno i općinskih vlasti. Dodaje da će prva naredna ulaganja u školske objekte biti upravo u Jezerskom i Mahmić Selu.

 

Zadovoljni zbog razumijevanja načelnika i njegovog prihvatanja obaveze za učešće u projektu, inicijatori su krenuli u nove radne pobjede, u prikupljanje dodatnih sredstava, kako bi sa onim koje očekuju od vlasti, mogli uskoro početi sa izgradnjom, odnosno kako bi djeci iz Jezerskog i manjih okolnih naselja, osigurali osnovne uslove za učenje u narednoj godini.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vodostaj rijeka Une I Krušnice u općini Bosanska Krupa je u konstantnom porastu i prema posljednjem mjerenju u 12h vodostaj Une iznosio je 262 cm.Ova visina nije blizu kritične tačke od 310 cm,kada se proglašava vanredno stanje, ali je bila dovoljna da udje u nekoliko porodičnih kuća u Zalugu, Bosanskoj Otoci, u podrum zgrade “Kolonija” i područnu školu naselja Pilana. Putna komunikacija prekinuta je na pet mjesta u Drenovoj glavici kao i na jednom mjestu u ul.Krušnička. Najviše su na udaru poljoprivredna zemljišta. Tako npr. rijeka Krušnica je poplavila širi priobalni pojas sa obje strane toka, potok Svetinja plavi u svom gornjem toku, uglavnom poljoprivredna zemljišta. Danas je održan sastanak kriznog štaba Civilne zaštite gdje je načelnik općine Bosanska Krupa ujedno I komandant štaba Armin Halitović informisan o cjelokupnoj situaciji na području Općine.Tom prilikom rečeno je da stanje nije alarmantno,da je civilna zaštita poduzela sve mjere i da je spremna za eventualne veće poplave. U tom smislu pripremljene su vreće sa pijeskom da se rade nasipi koji će se postavljati tek kad vodostaj bude kritičan, a kritičan je kažu kada voda predje tri metra. Iz ranijeg iskustva poznato je da nastave li padavine uz oborinske vode i podbijanje podzemnih voda plimni val koji bi eventualno došaoo iz Bihaća bi mogao napraviti još veće probleme i ugroziti stanovništvo uz korita rijeka. Kvalitet vode za piće kako su kazali iz JKP”10 juli” Bosanska Krupa je za sada zadovoljavajući no bez obzira iz Doma zdravlja stiglo je upozorenje gradjanima da ukoliko primijete da je voda bilo iz gradskog ili lokalnih vodovoda zamućena da je ne koriste za piće prije prokuhavanja ili da kupuju flaširanu vodu.Meteorolozi najavljuju nastavak padavina, a ukoliko temperature budu u plusu za  pretpostaviti je da na ovoj visini vodostaj rijeka neće stati i da će stanje biti znatno teže.

Renata Sedić

Vodostaj rijeka Une I Krušnice u općini Bosanska Krupa je u konstantnom porastu i prema posljednjem mjerenju u 12 h vodostaj Une iznosio je 262 cm.Ova visina nije blizu kritične tačke od 310 cm,kada se proglašava vanredno stanje, ali je bila dovoljna da udje u porodične kuće u Zalugu,Bosanskoj Otoci kao i u podrume zgrade Kolonija u naselju Pilana te u područnu školu Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi. Putna komunikacija prekinuta je na više mjesta u Drenovoj glavici kao i u ul.Krušnička. Najviše su pod vodom poljoprivredna zemljišta. Tako npr. rijeka Krušnica je poplavila širi priobalni pojas sa obje strane toka, potok Svetinja plavi u svom gornjem toku, uglavnom je na udaru poljoprivredno zemljište.Iz općinskog štaba civilne zaštite su nam rekli da bi se tek danas trebale napuniti vreće sa pijeskom, a nasipi će se postavljati kažu tek kad vodostaj bude kritičan, a kritičan je kažu kada voda predje tri metra. Iz ranijeg iskustva poznato je da  nastave li padavine uz oborinske vode i podbijanje podzemnih voda plimni val koji bi eventualno dolazio iz Bihaća mogao bi napraviti još veće probleme i ugroziti stanovništvo uz korita rijeka. Za 14 sati predvidjen je sastanak štaba civilne zaštite.Takodje iz Doma zdravlja Bosanska Krupa stiglo je upozorenje gradjanima da ukoliko primijete da je voda bilo iz gradskog ili lokalnih vodovoda zamućena  da je ne koriste za piće prije prokuhavanja ili da kupuju flaširanu vodu.Meteorolozi najavljuju nastavak padavina, a ukoliko temperature budu u plusu za  pretpostaviti je da na ovoj visini vodostaj rijeka neće stati i da će stanje biti znatno teže.

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 418 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda