Mauris tincidunt euismod

Krupljanka Amanda Bužimkić, na nedavno održanom izboru u Bihaću, ponijela je laskavu titulu najljepše djevojke na Unsko-sanskom kantonu. Samim tim stekla pravo učešća na državnom takmičenju u junu ove godine. Kako bi o svemu tome upoznala načelnika Općine Bosanska Krupa Armina Halitovića, te od prvog čovjeka grada tražila podršku, posjetila je njegov kabinet.

 

Pričalo se o planovima koje najljepša djevojka USK ima, o njenim namjerama u toku učešća u kompletnom projektu zvanom Miss planete Zemlje BiH 2013. god., te o moralnoj i materijalnoj podršci što joj je, kako i sama kaže, zaista potrebno.

 

U martu ove godine, Amanda putuje na pripreme u Sloveniju, što joj predstavlja jedan od većih, ali dražih izazova. Biće to prilika da pokaže koliko je talentovana, sposobna i požrtvovana. No, za taj put, baš kao i za put u Sarajevo na državno takmičenje, s obzirom da je studentica, potrebna joj je finansijska podrška. Nju očekuje, između ostalog, i od načelnika.

 

Sve finalistice, 14 najljepših djevojaka u Bosni i Hercegovini, imat će mnogo zadataka. Morat će glumiti, pjevati, učestvovati u emisijama, ali budući da je ovo „ekološki“ izbor, morat će napraviti i prezentaciju prirodnih ljepota i potencijala svoga grada. I u tome je Amanda tražila savjetodavnu i stručnu pomoć. Želja joj je da na najbolji način predstavi Unu, Krušnicu, specifična riječna ostrva i sve ostalo karakteristično za Bosansku Krupu, te tako privuče turiste.

 

Načelnik Armin Halitović je pozdravio sve ono što radi Amanda, te joj obećao pomoći, na isti način kako je to učinio sa svim ostalim mladim osobama koje su radile na afirmaciji i promociji Bosanske Krupe.

 

Amandi Bužimkić u ovom zadatku će pomoći, od iznimne važnosti biti i simpatičnost, prirodnost, savjesnost, savjeti iskusnijih kolegica, već priznatih sugrađanki u svijetu modelinga, i naravno podrška roditelja.

 

Inače, 21-godišnja Amanda je rođena u Bosanskoj Krupi. Osnovnu školu i Opću gimnaziju je završila u rodnom gradu. Pedagoški fakultet upisala u Bihaću, studirala dvije godine, a zatim isti studij nastavila u Banjoj Luci. Kako kaže, uvijek je imala mnogo hobija, jedan od njih je bila i moda. Svoje snove i ambicije pokušat će ostvariti ove godine na državnom izboru. Očekuje i podršku svojih prijatelja, sugrađana.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Početkom decembra,organizacijama civilnog društva koje djeluju na području općine Bosanska Krupa predstavljen je projekat LOD III kao prilka da sa svojim projektima kandidiraju svoje ideje i bezbjede sredstva za aktivnosti u okviru njih. Projekt „Jačanje lokalne demokratije“-LOD III  implementira UNDP-i u partnerstvu  sa općinom Bosanska Krupa,a finasira  ga Europska unija.Danas je za zainteresirane nevladine organizacije, za javni poziv, u okviru što bolje pripreme, organiziran seminar kakao bi one uradile što kvalitetnije projekte.

...........................................

Na decembarskom  sastanku LOD-a III, koji je imao funkciju najave predstojećeg javnog poziva organizacijama civilnog društva  sa područje općine, za predaju njihovih projektnih prijedloga koji će  ,ukoliko zadovolje zadate kriterije, biti finasirani kroz  projekat LOD III,učestvovalo je više od trideset predstavnika organizacija civilnog društva i nevladinih organizacija.Gotovo toliko predstavnika bilo je i danas u Bosanskoj Krupi na edukaciji, na kojoj je predavač Igo Stojanović,ispred oraganizacije TACSHO, suradnika općine Bosanska  Krupa  i UNDP-a, podučavao kako napraviti projekt koji će dobiti prohodnost do sredstava .

Koordinatorica projekta ispred općine Bosanska Krupa,Esma  Hergić je posebno naglasila mogućnost, da sa dobrim projektima, nevladine organizacije koje djeluju na području općine Bosanska Krupa, zahvate i više od planiranih  dvijestotine hiljada maraka po općini, koja učestvuje u projektu LOD III.Raspoloživi fond za projekte iz LOD-a III iznosi oko dva miliona maraka i sve općine koje budu imale kvalitetne projekte mogu zahvatiti i veći dio sredstava,kao što i one sa loše urađenim projektima ne moraju biti podržane ni sa sumom od dvijestotine hiljada.Važno je što cjelokupnu proceduru,po LOD-metodologiji,od raspisivanja javnog poziva do praćenja realizacije projekta provodi lokalna zajednica.

Javni poziv za kandidiranje projekata uokviru LOD III uslijediće  već dvadesetprvog  januara.U javnom pozivu veći broj nevladinih organizacija različite sfere djelovanja vidi svoju šansu.Šestog februara slijedi još jedna aktivnost iz ovog projekta, pod nazivom „Otvorena vrata LOD-a III“, na kojem će se predstaviti najbolje prakse iz ranijih ciklusa,iz općina koje su ranije bile birane kao korisnici LOD-sredstava.Iako se još uvijek neće znati koji projekti će, u narednih godinu dana, biti realizirani u partnestvu općine Bosanska Krupa , UNDP-ia i nevladinih organizacija, i u kojem iznosu-predstavnici civilnih organizacija dobiće na „Otvorenim vratima LOD-a“, korisne informacije.Ukoliko budu izabrani, informacije iz ranije prakse, pomoćiće im, da LOD III odrade najbolje,za sebe i lokalnu upravu,implementatora  i lokalnu zajednicu i  tako opravdaju izdvojena sredstva od strane Europske unije, namijenjena jačanju lokalne demokratije,a u cilju poboljšanja životnih uvjeta, u sredini u kojoj žive i rade.

Dževada Štancl

 

 

Potpisan je ugovor za najveći posljeratni projekat koji će se raditi u Bosanskoj Krupi. Rječ je o projektu odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bosanskoj Krupi kojim će biti obuhvaćena sva neselja i vodotoci uz rijeku Unu  na njenom toku kroz općinu Bosanska Krupa. Ugovor o izradi idejnog i glavnog projekta potpisali su načelnik općine Bosanska Krupa i  Sead Gušmirović  ispred kompanije Energoinvest koja je dobila ovaj posao.

Dvijestotinedevedest hiljada maraka vrijednan je ugovor potpisan u Bosanskoj Krupi kojim se  kompanija Energoinvest iz Sarajeva obavezuje da uradi idejni i glavni sistem prikupljanja, odvodnju i prečišćavanje otpadnih voda duž cijelog toka rijeke Une kroz općinu Bosanska Krupa. Inače sredstva  za ovaj projekat u ukupnom iznosu oko 7.miliona maraka obezbjedjena su preko Evropske investicijske banke i to polovina sredstava kao grant sredstva a druga polovina kao kreditno zaduženje za koje garantuje Ministarstvo finansija Federacije BiH. Ovaj vrijedan posao dobila je jedna od najboljih bosanskohercegovačkih kompanija za projektovanje „Energoinvest“ iz Sarajeva a njen predstavnik koji je u ime generalnog direktora danas potpisao ugovor nije krio zadovoljstvo što će moći doprinjeti da u budućnosti rijeka Una bude manje zagadjena .Partner  Energoinvestu u ovom projektu biće Javno komunalno preduzeće 10.juli iz Bosanske Krupe  koje će svojom bazom podataka i planom dosadašnje kanalizacione mreže sigurno ubrzati završetak ovog projekta .Prvi konkretni radovi na realizaciji glavnog projekta  mogu se očekivati već u drugoj polovini ove godine .

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 373 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda