Mauris tincidunt euismod

Pomanjkanje komunikacije je možda najkonkretniji razlog izraženog nezadovoljstva predsjednika mjesnih zajednica koji su prisustvovali sastanku sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Bosanska Krupa Tahirom Nuhićem.Od 25 mjesnih zajednica sastanku je prisustvovalo 17 predsjednika. Ovaj sastanak bi trebao, prema riječima predsjedavajućeg Nuhića, biti dio buduće prakse kako bi se problemi MZ-a u općini Bosanska Krupa što transparentnije prenosili do Općinskog vijeća Bosanska Krupa,a i kancelarija predsjedavajućeg Općinskog vijeća će biti otvorena za rad sa strankama.

 

Problemi o kojima su predsjednici Mjesnih zajednica upoznavali predsjedavajućeg Općinskog vijeća uglavnom su isti ili slični. Vodosnabdijevanje, putna infrastruktura, kanalizacioni sistem isl. Pitanja su to na koja općina Bosanska Krupa donekle uspijeva odgovoriti kroz projekte za koje se sredstva obezbjedjuju sa viših nivoa ili kreditnim sredstvima, ali rečeno je lošom dinamikom i nedovoljnim sredstvima.No ima pitanja poput održavanja putne komunikacije u zimskim uvjetima, prevoza putnika, učenika i studenata te loših ili nikakvih uslova za rad kancelarija MZ-a su pitanja koja se adresiraju isključivo i direktno općini Bosanska Krupa. Kad je u pitanju problem prevoza javljaju se oprečne informacije.Naime, kako je rečeno na sastanku autoprevoznici su voljni uspostaviti autobusne linije prema mjesnim zajednicama Gornji Petrovići,Velikom Duboviku ili Arapuši, a Općina tvrdi da nema zainteresiranih.

 

U igri gluhih telefona stanovnici ovih mjesnih zajednica uključujući i djecu snalaze se kako znaju i umiju.Mjesne zajednice su van sistema kažu njihovi predsjednici, dodajući da ako nemaju sredstava za rad niti onih najosnovnijih kao što su sredstva za potrošni kancelarijski materijal, ako nemaju kancelariju, ako im se sredstva u budžetu planiraju, a neizvršavaju, ako općinski zvaničnici u službene posjete mjesnim zajednicama radi dogovora o vitalnim pitanjima za funkcionisanje mjesnih zajednica dolaze bez znanja njenog predsjednika onda generalno pitaju se zašto postoje.U budžetu za 2013 godinu sredstva namijenjena za rad 25 mjesnih zajednica planirana su kao i na prošlogodišnjem nivou od 5 000,00 KM, no problem je što na račune mjesnih zajednica nije „legla“ niti jedna KM zbog čega su neke mjesne zajednice zatvorile račune u bankama. Komunikacija izmedju predstavnika mjesnih zajednica i Općine se uglavnom održava slanjem dopisa jednih ka drugima.

 

No krivica kažu nije potpuno u općinskim strukturama. Sebi kao grijeh pripisuju pomanjkanje vlastite inicijative.Upravo zbog zadnje rečenog predsjednici mjesnih zajednica općine Bosanska Krupa će sačiniti jedan zaključak kojeg će uputiti na javnu raspravu o budžetu koja se održava 17 januara, a kojim će tražiti povećanje sredstava za rad kancelarija mjesnih zajednica i, ali i izvršavanje planiranog.

 

 

Renata Sedić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 427 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Septembar 2013 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda