Mauris tincidunt euismod

 

Faruk Šehić dobitnik je nagrade "Meša Selimović" za roman "Knjiga o Uni" (BiH) koja se dodjeljuje autorima sa područja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine za djela objavljena u 2011. godini. Šehiću je pripala statua "Mastionica i pero" rad akademskog vajara Pere Jelisića i novčana nagrada u iznosu od 7.000 KM.

faruk sehicU najužoj konkurenciji za ovogodišnju nagradu "Meša Selimović" prema odluci petočlanog žirija kojim je predsjedavao akademik Zdenko Lešić našli su se osim nagrađenog romana “Knjiga o Uni” Faruka Šehića (BiH) i romani “Sanjao sam slonove” Ivice Đikića (Hrvatska), “Kalendar Maja” Zorana Ferića (Hrvatska), “Mein Kampf” Svetislava Basare (Srbija) i “Bernardijeva soba” Slobodana Tišme (Srbija).

Svečanost povodom dodjele ove prestižne nagrade održana je u Tuzli (8.9.2012.) u okviru 12. Međunarodnih književnih susreta "Cum grano salis".

-------------
Faruk Šehić, je rođen 1970. godine u Bihaću. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije BiH od 1992-1995. Jedanput je teško ranjen. Rat završava u činu poručnika. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine.

Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

RTVKK.ba/Krupljani.BA

 

Bosanska Krupa ovaj vikend živjeće u društvu najboljih ribarskih majstora iz sedam zemalja koje su se prijavile za takmičenje u  Kupu jadransko-podunavskih zemalja u fly fishingu i mušičarenju.To je treći po redu ribarski kup pod ovim nazivom.U prva dva takmičenja učestvovalo je dvanaest zemalja,a održani su u Ključu i Kranju.Uz podršku Saveza sportskih ribolovaca BiH,pokroviteljstvo općine Bosanska Krupa,domaćin takmičenja je sporsko ribolovno udruženje „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi.Juče je ovo takmičenje svečano otvorio načelnik općine Bosanska Krupa,Armin Halitović.

........................................................................................................................................

Početkom ljeta,krupske ribare udružene u „Krušnicu“ u  Bosanskoj Krupi obradovala je vijest da su odabrani za domaćine Trećeg kupa jadransko-podunavskih zemalja i otad su započele organizacione pripreme kako bi se na najbolji način dočekali vrhunski ribolovci i opravdalo povjerenje onih koji su ,ovo ,do sada najveće ribarsko takmičenje,smjestili uBosansku Krupu.Uloženi trud,dobra suradnja  u lokalnoj zajednici stvorili su uvjete da se u petak započnu aktivnosti planirane za ovaj kup.

U Domu kulture  u Bosanskoj Krupi,u Pres-centru ove manifestacije, otopočelo je žrijebanje ekipa koje su se  prijavile zaučešće,uz čelne ljude međunarodne organizacije,predstavnike držvnog saveza ribara i ekipa učesnika.To su  dvije ekipe iz Hrvatske ,po tri iz Crne Gore ,Slovenijei Bosne i Hercegovine i jedna ekipa iz  Srbije.Neposredno pred žrijebanje učešće je otkazala ekipa iz Makedonije zbog nepredviđenih okolnosti na putu,a očekivao se dolazak predstavnika Bugarske.Uz raspodjelu sektora na rijeci Krušnici,mjestu gdje će se u naredna dva dana takmičiti ribari u ulovu pastrmke,mladice i lipljena,nizali su se gradovi iz kojih su ekipe dolazile:Ogulin,NoviSad,Andrijevica,Berane,Banjaluka,Mozirje,Kranj,Maribor,Podgorica,Dvor na Kupi ,Bihać i domaćina Bosanske Krupe,pa nije čudilo što su se organizatori, sa puno emocija zahavlili takmičarima na dolasku i obećali im nezaboravno gostoprimstvo i druženje,naravno i maksimalnu predanost u korektnom odvijanju takmičenja.Internacionalni organizator Trećeg kupa jadransko-podunavskih zemalja,gospodin Marcel Kočinski,kao i predsjednik Saveza sportskih ribolovaca BiH,gospodin Tihomir Popović,uz glavnog suca takmičenja, Denijala Selimovića su na žrijebanju istakli, da je njihova želja da se takmičenje shavti kao užitak ribolova i druženja,a da centrimetri ulovljenog,propisani na ulov iznad dvadeset centimetara, budu samo dio zdovoljstva koje će pokazati ribari sa najviše umijeća.

Svi takmičari su se okupili ispred bosanskokrupskog hotela i zajedno sa članovima udruženja ribara„Krušnica“Bosanska Krupa i članovima KUD „Grmeč“ bili učesnici svečanog defilea gradskim ulicama do Malih ada, gdje je održana svečanost otvorenja Trećeg kupa ribara jadransko-podunavskih zemalja.

Čast da svečano otvori Treći kup ribara,specijalista za lov na podrčju jadranskog i dunavskog sliva, imao je juče općinski načelnik Armin Halitović,ne skrivajući zadovoljstvo, što u jednom malom gradu na čijem je čelu može zajedno sa svojim sugrađanima pružiti gostoprimstvo ljudima,zaljubljenicima u sportski ribolov,želeći im da se u Bosanskoj Krupi osjećaju kao u svom drugom domu i pozivajući ih da u Bosansku Krupu ponovo dođu.

Kulturno-umjetnički program, kojeg su uz ceremonijal otvaranja priredili članovi kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“je oduševio goste,pa se njihovo druženje uz specijalitete bosanskog roštilja produžio duboko u noć.

To nije smetalo da ribari već u ranim jutarnjim satima,oraganizovano,autobusom krenu na obale rijeke Krušnice,zauzmu svoje mjesto u izžrijebanim sektorima i otpočnu takmičenje u ulovu tri odabrane vrste ribe.Prethodno su upoznati sa posebnim pravilima takmičenja,mogućnošću da love samo sa jednom odabranom mušicom,bez gazanja po rijeci Krušnici.

Natjecanje ribara će se odvijati u tri sektora označena na rijeci Krušnici,svi takmičari će se oprobati u svakom sektoru ,u dva dana,subotu i nedjelju.Takmičenje nadgleda pet sudija,a mjerači ulova na ovom takmičenju su članovi KUD „Grmeč“ ,koji su prethodno prošli obuku za taj posao.

Prvi utisci govore da sve ide u prilog izuzetne organizacije Trećeg kupa ribara jadransko-podunavskih zemalja,što je odlična preporuka za kandidaturu Bihaća i Bosanske Krupe za domaćinstvo Svjetskog prvenstva u mušičarenju koje će se održati 2015.godine.

Radio Bosanska Krupa,medijski pokrovitelj ovog takmičenja će pratiti dalji tok takmičenja i redovno vas izvještavati o reultatima koje ribari iz šest zemalja bilježe pokušavajući  na mušicu uloviti neku od krušničkih riba.

Dževada Štancl

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 457 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juni 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda