Mauris tincidunt euismod

 

U okviru projekta Bosanska Krupa – grad malih sajmova, otvoren je 3. bosanskokrupski sajam meda. Organizator sajma je Udruženje pčelara Lipa pod pokroviteljstvom općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića. Na sajmu učešće je uzelo veliki izlagača iz USK, te izlagači iz Bosanskog Novog i Bosanske Kostajnice. Sajam je otvorio načelnik Halitović, a prisutnima se obratio i predsjednik skupštine pčelara općine Bosanska Krupa, Hajrudin Krupić:

„Sajam je organizovan u saradnji udruženja Lipa i općinskog načelnika Armina Halitovića. Imamo 13 izlagača, zadovoljni smo sa organizacijom i sa kvalitetom izlaganja. Očekujemo da će posjećenost biti zadovoljavajuća, ali i da će izlagači biti zadovoljni.“

 

Udruženje pčelara je ove godine uložilo dodatne napore da ove godine ovakva manifestacija bude sa puno više sadržaja, kako bi se na najbolji način odužili općini i građanima Bosanske Krupe za dugogodišnju podršku.

Sajam će trajati dva dana i na njemu će biti izloženi raznovrsni pčelinji proizvodi, što će posjetiocima omogućiti kupovinu, ali i razgovore o raznim pčelinjim proizvodima i njihovim mješavinama. Ceremonija svečanog zatvaranja će se održati u subotu sa početkom od 20 sati, tokom koje će se građanima obratiti svečane zvanice, te mnogi drugi da prime zahvalnice, donacije i nagrade od strane ovog udruženja. Osim toga, biće dodijeljene i nagrade za likovno stvaralaštvo učenicima škole općine Bosanska Krupa.

Nakon svečane ceremonije, predviđeno je zajedničko druženje uz tamburaški orkestar iz Bosanske Krupe „Tambure sa Une“.

 

Enisa Bajrić

 

 

Završena 42. Likovna kolonija „Krušnica“

Sinoć je u Domu kulture  u Bosanskoj Krupi svečano zatvorena četrdesetdruga likovna kolonija Krušnica.Ono po čemu će biti pamćena jeste do sada najveći broj vrijednih umjetničkih djela koje su likovnjaci ostavili u fundusu ove manifestacije.Više od pedeset slika,među kojima po prvi put i one sa zahtjevnom tehnikom svojstvenom vrhunskim majstorima,kao  i ona djela nastala u trenutno jedinoj grafičkoj radionici u BiH, organiziranoj na susretima akademskih likovnjaka.

............................................

Ljubitelji likovne umjetnosti obradovani su što je četrdeset i druga po redu likovna kolonija „KRUŠNICA“ krajem prošle i tokom ove sedmice imala priliku ispisati svoju priču kao jedna od najboljih manifestacija ljubavi prema likovnoj umjetnosti,njenom promoviranju,prenošenju takvih osjećaja n mlade umjetnike,u prirodnom prostoru koji je rođen da se ljudi i umjetnost najbolje slažu.

Nikada kao ove godine nije bilo teče finansijski pripremiti ove susrete, jer ,i pored, bez primjedbe, izdvojenih sredstava iz federalne kase za bosanskokrupsku manifestaciju,slijed događaja i kašnjenje doznake sredstava,je uslovio da organizatori kolonije-Udruženje likovnih radnika Krušnica i Gradska galerija Bosanska Krupa ,samo u tom pogledu, sa rizikom krenu u organizaciju ovogodišnje Likovne kolonije.

U Bosanskoj Krupi slikali su Boris Čistopoljski,Dženita Huseinović,Mustafa Skopljak,Azra Imamović,Enisa Pilavdžić,Marina Trogrlić,Kaso Hašić,Nurkko Ljubijankić,Mehmed Smajić,Ibrahim Bajrić,Ermin Emrić,Elvis Begić,Husein Osmanagić,Ibro Velagić,Semina Muminović , Alaga Isaković i Ibrahim Šertović.U Domu kulture radila  je umjetnica Dženita Huseinović i jedinstvena grafička radionica u okviru kolonije „Krušnica“ kao dug i obaveza prema jednom od osnivača Likovne kolonije,najpoznatijem akademskom slikaru,Krupljaninu-Bošku Karanoviću.

Uz nju Azra sa svojom akrilikom,Alaga sa svojim akvarelima ,Ibrahim zanesen slikanjem malog mlina na Uni....na drugim lokacijama u gradu slikari složeni sa prirodom i ljudima,kakako kaže umjetnica Enisa,ljudima sa izgrađenim osjećajem za likovo stvaranje..navrate nečujno,pogledaju i puštaju umjetnika da stvaraju....zanimljivo djelo u tonovima blage zelene i žute,Una,njena slika bojama i solju slike u pavom tonu koju smo nazvali pogled iz Krupe na Panoniku....realna i prelijepa slika-umjetnički doživljaj velikog mosta iz kista Nurke Ljubijankića,krug iz kog Marina razgleda dušu jednog komadića Une oko mostova,iz kog iranja  zanosan akt zelene djevojke Krupane sa tri jabuke,tri posebnosti,načete a izuzetne samo kad se sva tri dijela približe jedan drugom....mladi,tek stasali profesori umjetnosti,slikaju,gledaju,uče od starijih,otima se uzdah na prerano otišlog Cileta koji bi bio ponosan...Husein samozatajan sprema djelo koje će on ostaviti ovogodišnjoj likovnoj koloniji....Hašić sa djelima o kojih jedno opet govori ,po bojama da je bio učenik Stanislavov....Mehmed Smajić što reći nego osjetiti dah starog,plemenitog i utaknuti u likovna stavranja...izgubiti se u sasvim novom,bojama,načinom-novog Borisa koji će dogodine napuniti petnaest punih godina drugovanja na Krušnici i jednostavno virkati iza drveća na buri.....pogledati taj opipljivi,njžni,a tako duboki rad Mustafe Skopljaka..kao da se zavučeš u njedra starogog krupskog grada,tamo sretneš lica i prijedjele kroz vijekove..onako nježan,krhak,duševan proživljavaš,a okolo stojiš,visoko,gordo kao da ti niko ,ništa ne može....mladi umjetnici, sa diplomom profsora ili na putu do nje  u razgovoru sa unskim čamcima mlinovima  na njihov način, pomalo grub,ali stamen i opstajući...čudan doticaj sa grafikom nišana sagledanog na lipiku,bakrorez i u njemu tri bogomolje....Dženisa i to u Uni sagledano drvo,obale  krupskih rijeka blizu zagrljene dalekosežnošću ..i tako..

Enisa,osim što novinara utopi u svoje djelo,osoli i osokoli dušu,izuzetan sagovornik sa posebno pokazanom ljubavi prema mjestu u kom  je stvarala ...tako bi mogli opisati 42.likovnu koloniju Krušnica u Bosanskoj Krupi.

Da bi  Likovna kolonija „Krušnica“ ,po završnoj riječi direktora Gradske galerije Bosanska Krupa Saliha Suljanovića,ispisala još jednu stranicu svoje povjesti zaslužni su kulturni radnici Gradske galerije i Centra za kulturu,članovi Udruženja likovnih umjetnika istog naziva kao i kolonija,zatim općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović,vlada Federacije BiH i konzorcij italijanskih organizacija ICCE i IPSIE.

Svi učesnici su se zahvalili na izuzetnom gostoprimstvu i organizaciji ovogodišnje Likovne kolonije i obećali da će rado i slijedeće godine odazvati i učestvovati u stvaranju umjetničkih djela na slijedećoj,četrdesettrećoj Likovnoj koloniji „Krušnica“ u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

 

KONCERT MIE ALKIĆ

U Domu kulture,u sklopu Septembarskih dana slobode sinoć su ljubitelji muziciranja na klasičnoj gitari imali jedinstven praznik.Bosanskokrupskoj javnosti predstavila se Mia Alkić,gitaristica iz Bihaća.Bio je to njen prvi iz serije koncerata kojim će u gradovima predstaviti svoj Diplomski rad na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Sat vremena virtuoznog prebiranja po gitari mlade bihaćke umjetnice  u zanosu su odslušali poklonici ove vrste muzike  i zajedno sa Miom ušli u svijet poznatih muzičkih melodija nastalih u vremena renesanse do kompozicija  iz 21.stoljeća,različitih žanrova,težine,tempa i karaktera.

U organizaciji Centra za kulturu iz Bosanske Krupe mlada umjetnica  je za početak promocije svog diplomskog rada odabrala Bosansku Krupu,a u narednih mjsec dana predstaviće se i u Cazinu,Prijedoru,Sanskom mostu,u još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova,a završni koncert je dogovoren u Sarajevu.Sudeći po onom odslušanom i viđenom na koncertu u Bosanskoj Krupi,pred Miom Alkić je uspješna muzička karijera.

Dževada Štancl

 

 

Mike Franey iz Engleske  za nemjerljiv humanitarni rad, nesebičan doprinos i zalaganje u razvoju obrazovanja, kulture i sporta na području općine Bosanska Krupa, je od načelnika Armina Halitovića dobio veliko priznanje, Grb općine Bosanska Krupa.

 

Mike Franey je Englez koji u okviru fondacije  Acorn Aid koju je sam osnovao 1997.godine već godinama  tiho, bez puno medijske pažnje pomaže unesrećenim i bolesnim ljudima širom Bosne i Hercegovine ali najviše na području općine Bosanska Krupa Bio je posebno  vezan za  Nermina Durakovića koji je prije izvjesnog vremena umro od neizlječive bolesti a koji je prije toga zajedno sa Majkom Franey putovao svjetom i pomagao teško oboljelim i socijalno ugroženim licima i porodicama.

 

Načelnik Halitović se prijatelju Bosanske Krupe i  humanitarcu  od sveg srca zahvalio na podršci i pomoći, te mu ponudio svu podršku u provođenju humanitarnih aktivnosti.

 

Mike Franey se zahvalio se načelniku Halitoviću  na velikom priznanju, i samnogo emocija govorio o radu fondacije, o tome kako se osjeća u Bosanskoj Krupi, te o tome koliko mu znači što pomaže ljudima.

Inače Mike Franey je u mladosti bio testni vozač u Formuli1 a njegova prva ljubav poslije humanitarnog rada su terenska vozila sa kojima je izmedju ostalog u organizovanoj koloni putujući iz kroz Europu obišao i cjelu Bosnu i Hercegovinu

 

Izvještaj za period od 06.09.2012.godod 07,00h, do 07.09.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa

Policijska stanicaBosanska Krupa obavještava da su u proteklom periodu  obavljane samoredovne aktivnosti i zadaci. Nije bilo narušavanja JRiM, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela

 Vatrogasna jedinica  Bosanska Krupaizvještava da je imala dojava i intervencija na požare:

U 21,06 sati, V.Dubovik, dojava požar sijena vl.H.H., gdje je gorjelo 300 bala sijena. Požar ugašen u 23,45 sati. Znatna materijalna šteta.    

 

    Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  2 4 pacijenta, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno2 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.  

 

      JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 08-10,00 sati, prekid isporuke vode u ul.Unska, radovi na vodovodnoj mreži.   

 

   Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.          

 

    Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na  sitne osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

 

    Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 10,0 C, vlažnost zraka 82,0 %, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 15,3 cm (NV) – u blagom je porastu.

 

                                                                                                                                         O p e r a t i v n i   c e n t a r c i v i l n e   z a š t i t e

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 401 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Novembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda