Mauris tincidunt euismod

 

Dobre vijesti kako se moglo čuti na jučer održanom sastanku u kabinetu načelnika općine stižu od vlasnika talijanske firme „SIAK“ gdina Lorenzelli Mauro koji je juče u pratnji generalnog direktora Giacinto Taiocchi i finansijskog direktora Gianpietro Pesenti boravio u Bosanskoj Krupi,a sa njima u pratnji i direktor firme kćerke „SIAK“ „Krupa-kabine“ Sead Mujagić. Kako je rekao vlasnik SIAK-a gdin.Mauro ova firma namjerava u narednih šest mjeseci u širenje proizvodnih kapaciteta investirati  dva do tri miliona eura čime bi se izgradila hala od skoro šest hiljada kvadratnih metara .Time je maksimalno iskorištena mogućnost širenja na mjestu gdje se sada nalaze.Ovim se otvara mogućnost zaposlenja od 150-180 novih radnika.S obzirom da postoji dobra volja od strane lokalne zajednice shvatili su da nakon višemjesečnih razgovora i planiranja mogu krenuti u realizaciju planiranog.

Vlasnik firme „SIAK“ Lorenzelli Mauro :

Radi se o investiciji od dva do tri miliona eura odnosno od četiri do šest miliona marakasa proširenjem postojećih kapaciteta koji već postoje u Bosni tj Bosanskoj Krupi.Prebacićemo u Bosnu odredjene aktivnosti  koje sada imamo u Sloveniji i Italiji,što znači da ćemo veliki dio naših poslova raditi upravo ovdje.“

I ovo je prvi korak,o drugom koraku o kojem će razmišljati za šest mjeseci  išlo bi se  u pravcu otvaranja lakirnice.

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović pozdravljajući iznešene planove kazao je da su odnosi sa menadžmentom i do sada bili izuzetno dobri da nema razloga da tako ne ostane i dalje.U zadnje dvije do tri godine u administraciji se mnogo  radilo na stvaranju kvalitetnog poslovnog ambijenta tako da je općina Bosanska Krupa spremna da u kratkom roku odgovori na sve zahtjeve koji bi se odnosili na izdavanje dokumentacije.Načelnik Halitović kaže da je u ovoj godini u privatni sektor uloženo skoro osam miliona eura ,a ovo što se moglo čuti znak je da se polako dobija bitka sa nezaposlenošću :

 

„Gdin.Mauro je kazao da bi novim ulaganjima došlo do zaposlenja novih 150 do 180 radnika.Stotinupedeset novih radnika u realnom sektoru u proizvodnji je danas zaista mnogo,a ono što još više raduje u narednom periodu krene sa još jednim projektom koji je zaista veći od ovo.Želim da kažem da onaj trud koji smo uložili zadnje tri godine na stvaranju poslovnog ambijenta u Bosanskoj Krupi sada dolazi do izražaja jer se polako ,ali sigurno stvaraju uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.“

 

U narednim danima počinje izgradnja, a za šest mjeseci će biti završena savremena proizvodna hala.Firma „Krupa-kabine“ je firma kćerka grupacije „SIAK“ koja se inače bavi proizvodnjom kabina za radne strojeve i drugih proizvoda neophodnih za poljoprivredu i građevinarstvo.I takodje firma je koja na USK prednjači u metalnoj industriji pogotovo kada je u pitanju izvoz.

 

Renata Sedić

 

 

 

Druga utakmica Slovenija – BiH: 1:1

Bosanska Otoka bila je domaćin druge po redu prijateljske utakmice ženskih nogometnih reprezentacija do 19 godina, između reprezentacije Slovenije i reprezentacije BiH. Utakmica je odigrana na Sportsko rekreacionom centru Bare, pred velikim brojem gledalaca.

Utakmica na Sportsko rekreacionom centru Bare je završena neriješenim rezultatom 1:1. Strijelac bh tima bila je Merima Tanović, dok je za slovenski tim pogodila Karmen Ulbin.

Žensku nogometnu reprezentaciju Slovenije predvodila je Petra Mikeln, dok je reprezentaciju BiH predvodio selektor Momčilo Stanić.

Da podsjetimo, prva utakmica između pomenute dvije reprezentacije odigrana je u utorak na Sportsko rekreacionom centru Ade, rezultatom 3:2, u korist reprezentacije Slovenije. Za reprezentaciju BiH, u prvoj utakmici, pogotke su upisale: Maksida Islamović i Merima Semić, dok su za reprezentaciju Slovenije golove postigle: Barbara Kralj i Kaja Eržen, koja je upisana sa dva pogotka.

 

Enisa B.

 

U prepunoj Sali Domu kulture u Bosanskoj Krupi ,na svečan način sinoćsu otvoreni Devetnaesti književni susreti .Uz književnike koji su pozvani na ovogodišnje susrete,brojne građane općine Bosanska Krupa, svečano otvorenje je pratio i veliki broj mladih devetoškolaca.

Generalni pokrovitelj „Staza djetinjstva“,općinski načelnik Armin Halitović,  je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo što su i ovogodišnji susreti napravili korak naprijed i obogatili svoj sadržaj. Pisci  će u toku susreta imati prilike posjetiti osnovne škole i družiti se sa čitaocima njihovih djela,a  najmlađi imati priliku uživati u nekoliko književnih radionica književnice Jagode Iličić.Zahvaljujući se književnicima,općinski načelnik  je izrazio je duboko poštovanje svima onima koji su doprinjeli da se, sa malim sredstvima, realiziraju sve planirane aktivnosti u okviru susreta.

Ispred organizatorana sinoćnjoj književnoj svečanosti u  Bosanskoj Krupi obratila se direktorica Gradske biblioteke Zumreta Porić .

Mlade bosanskokrupske književnice,Lejla Fetić i Elma Velić promovirale su novu zbirku priča,treću po redu u okviru formiranja bibliotečke izdavačke građe pod nazivom „Staze djetinjstva“.U zbirci su posložene sve prošlogodišnje priče pristigle na nagradni natječaj.Zbirka  je autorsko djelo krupskih umjetnika i profesora.Knjigu je ilustrirala malada Nejra Vukalić,lektorisao profesor Edvin Alijanović,a tehnički uredila Hanifa Hurtić.Recenziju je uradila prof.dr.Rašida Kadrić.

Uz Mustafu Smajlovića,Muhidina Sarića,Bajrudina  Hajru Bazdulja,Jagodu Iličić,Huseina Derviševića,Ismeta Bekrića ,Ramu Brkića,Ismeta Bekrića,posebnu čast krupskim zaljubljenicima u pisanu riječ ukazala je svojim dolaskom Enisa Osmančević-Ćurić.Književni susreti nastavili su danas svoj put „Stazama djetinjstva“ u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi  i Dječijem vrtiću u Bosanskoj Krupi,održavanjem književnih časova i radionica,a večeras će se u okviru književne večeri za građane proglasiti i najbolja ovogodišnja priča pristigla na natječaj Gradske biblioteke u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 346 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2014 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda