Mauris tincidunt euismod

 

U posljednje vrijeme na rijeci Uni primjeceno je povecano ugibanje ribe salmonidnih vrsta, odnosno mladice,lipljena i pastrmke.Najveci pomor kako su kazali u USR „Krusnica“ bio je u petak 24 avgusta kada je  u gornjem dijelu Une uzvodno od Bosanske Krupe do od Crnog jezera pronadjeno više od 30 uginulih mladica od kojih je jedna težila 8 kilograma

 

U proteklu tri dana   pojačan je pomor  ribe od Mašica do mosta  Drenovoj glavici nizvodno od Bosanske Krupe. Zbog sve ucestalije pojave pomora  ribe Upravni odbor udruzenja Krušnica trazio je da kantonalna vodoprivredna inspekcija  izidje na lice mjesta sto je i ucinjeno. Inspekcija je uzela uzorke rijeke Une i uginulih riba. Posto je inspektor utvrdio da je temperatura vode 18,2 stepena ,a PH vrijednost 8, utvrdio je da  da riba ima dovoljno kisika i da nizak vodostaj  razlog ugibanja ribe. Prema zaključku inspektora  sumnja se da je riba zatrovana pa je  zbog tih sumnji a dok se neustanovi uzrok pomora ribe naložio da  USR „Krusnica“ uputi obavijest stanovnicima opcine Bos.Krupa i ribarima da se obustavi svaki lov ribe i ne jede unska riba svih vrsta do daljnjeg tj dok se ne ustanovi uzrok pomora. Ustanovljavanje stvarnog uzroka pomora mladice,lipljena  i pastrmke u rijeci Uni i analiza uzroka je  toku a obaveza inspektora i Udruženja ribara je da po dobijanju nalaza o svemu izvjeste javnost i ako krivac bude ljudki faktor pokrenu odgovarajuće krivične prijave i odgovornost.

Ademir Mesić

 

Akcija „Hajdmo,očistimo BiH za jedan dan“u Bosanskoj Krupi

 

 

Akcija čišćenja BiH "Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan", koja će biti održana 9. septembra, kao najveća akcija u povijesti naše zemlje, posvećena je  prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja.To je bila je tema današnjeg sastanka koji je održan u općini Bosanska Krupa.

U ime načelnika općina Armina Halitovića sa ciljevima ove akcije prisutne,predstavnike Komunalnog poduzeća „10 juli“i medija, uz volontere i volenterke koji rade u lokalnoj upravi i Komunalnom poduzeću upoznala je Esma Hergić,viši stručni suradnik za ekologiju u općinskom organu.

Naglasila je da se radi o do sada najmasovnijoj volonterskoj akciji u kojoj bi ućešće trebalo uzeti oko 100 000 volontera i  koji bi trebali prikupiti oko 20 000 tona smeća,te poslije koje bi se,trebao sačiniti registar divljih deponija u cijeloj BIH.

Cilj akcije da se ovim projektom podigne svijest građana o potrebi zaštite okoliša,a podstakne volonterski na uređenju okoline svake mjesne zajednice,kada su u pitanju sanacije deponija.Kroz ovaj projekat  dobro su došle i sve akcije na uređenju zelenih površina,obala rijeka,dvorišta,okoline poduzeća, škola.

Na današnjem sastanku u općini Bosanska Krupa, ova akcija je pozdravljena i sačinjen je okvirni plan njene realizacije.Već za ponedjeljak,trećeg septembra je zakazan sastanak sa predstavnicima mjesnih zajednica kako bi se organizovalo čišćenje u svakoj mejsnoj zajednici.Na taj skup biće pozvani i predstavnici škola.Istaknuto je da je općinska služba kroz GIS, već napravila svježi registar divljih,sedamnaet ,deponija na području općine Bosanska Krupa,te da se one neće dirati u toku ove akcije, jer zahtjevaju mehanizaciju,mnogo rada i stručni nadzor nad njihovim čišćenjem.

Akcija „Let do it-očistimo zemlju za jedan dan“odvija se u sklopu globalnog projekta čišćenja planete Zemlje pod nazivom „Let*s do it World“.

 

Dževada Štancl

Foto:Sanja Markovinović

 

Likovna kolonija „Krušnica“ u subotu

Prvog dana septembra, u Bosanskoj Krupi, počinje ovogodišnja,  četrdesetdruga po redu,likovna kolonija „Krušnica“.Više od četiri decenije  historije  druženja akademskih slikara iz zemlje i inostranstva,usljed niza okolnosti ,ove godine, dešava se izvan jula mjeseca.Istaknimo onu  najvažniju okolnost-nikada, do sada, nije bilo teže obezbjediti potrebna finansijska sredstva za održavanje tradicionalnog godišnjeg susreta eminentnih likovnih umjetnika u Bosanskoj Krupi.Uz mnogo napora,organizator Likovne kolonije ,Gradska galerija i Udruženje likovnjaka općine Bosanska Krupa,uz pokroviteljstvo općine i općinskog načelnika Armina Halitovića, uspjelo je stvoriti uvjete, da ,u subotu, Likovna kolonija  „Krušnica“-otpočne sa radom.Uz to,uspjeh je,obzirom da  se njen ovogodišnji start  poklapa sa startom  školske i akademske godine,što će, u Bosanskoj Krupi ,u sedmicu dana, likovna djela stvarati  akademski  umjetnici i umjetnice dobro poznati likovnoj i kulturnoj javnosti u regionu.

Direktor Gradske galerije  Bosanska Krupa,Salih Suljanović ponudio je informaciju kojom smo saznali da svi pozvani,osim umjetnice iz Kragujevca,dolaze  u subotu u Bosansku  Krupu.

Radost što su pozvani potvrdom dolaska objelodanili su:Boris Čistopoljski,Mustafa Skopljak,Dženita Huseinović,Marina Trogrlić,Enisa Pilavdžić,Tanja samardžić,Branko Svilar,Igor Sredojević i još nekoliko umjetnika,uz naših pet profesora sa unsko-sanskog kantona i šest bosanskokrupskih stvaralaca.Ukupno oko dvadeset zaljubljenika u likovno ocrtavanje stvarnosti.

Za subotu uveče, u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa,  zakazano je svečano otvorenje ovogodišnje Likovne kolonije „Krušnica“,a već u nedjelju umjetnici će ,na više lokacija ,u u prirodnom ambijentu ,započeti svoj rad  i stvaranje djela koja će,i poslije ovih susreta ,ostati kao darovnica autora već  bogatom opusu djela nastalih u okviru ove manifestacije,a u fundusu Udruženja likovnih umjetnika „Krušnica“ i Gradske galerije Bosanska Krupa.Kao i svake godine,poznatim umjetnicima će se pridružiti svi oni koji na području općine Bosanska Krupa amaterski stvaraju likovna djela,kojima je to zanat ili posao,ali i oni koji se u okviru umjetničke škole u Bihaću i fakulteta likovne umjetnosti širom regiona ,školuju za buduće akademske umjetnike, u nekoj od likovnih tehnika.Duhovna tradicija bosanskokrupske općine, u oblasti likovnog stvaralaštva,stvarana kroz vijekove,potvrđena brojnim poznatim djelima,poznatih bosanskokrupskih slikara,tako će i ovaj put potvrditi svoju svrhu:Likovna kolonija Krušnica okuplja poznate likovne umjetnike iz cijelog regiona,od srca im daruje jedinstven prirodni ambijent za stvaranje djela,a oni joj,poslije, ostavljaju brojna vrijedna umjetnička djela,i što je najvažnije-uče i podučavaju,usmjeravaju zaljubljenike u likovnu umjetnost ,koji će jednoga dana, dostići,ili preteći  već poznate Krupljane:Karanovića,Krupića,Drljaču,Mujkića i druge.

Dževada Štancl

 

Mrežom „ECONA“ radna mjesta za organske proizvođače

 

Veliki broj individualnih poljoprivrednih proizvođača sa područja bosanskokrupske općine,često na malim porodičnim gazdinstvima čine prve korake u proizvodnji organskog voća i povrća i na taj način kvalitetnu ishranu obezbjeđuju svojoj porodici,a nerijetko višak plasiraju na bosanskokrupskoj pijaci ili redovnim kupcima kojima nije teško,za sigurno uzgojen proizvod, doći i do njihovih domova.Saznali smo to prilikom obilaska male zelene pijace u Bosanskoj Krupi.Već dugo godina ovoj vrsti proizvodnje i poticanju  poljoprivrednika na takvu orijentaciju,  i u općinskoj  nadležnoj službi bosanskokrupske općine, poklanja se velika pažnja,na polju stručnih savjeta,preporuka i pomoći u  apliciranju na razne projekte.Na odabir  ovakvog pristupa poljoprivrednoj proizvodnji i obavezuju i strateški razvojni dokumenti.Ovih dana priliku za obezbeđenje motivirajućih sredstava za povećanje organske proizvodnje, poljoprivrednici imaju kroz još jedan javni poziv.

Fondacija "Mreža za ekonomsku saradnju ECON" implementira projekt koji finansira UniCredit Fondacija i Fondacija Mozaik pod nazivom "Stvaranje radnih mjesta organskom poljoprivredom".

Kako ističu iz ECON-a, namjera projekta je da smanji siromaštvo kroz pomoć organskim proizvođačima da zadovolje potrebe tržišta u smislu proizvodnje, sortiranja, kontrole kvaliteta, pakovanja i distribucije voća i povrća i drugih organskih proizvoda.
Poljoprivredna politika Europske unije postaje sve više orijentirana na poljoprivredne metode koje su pogodne za prirodnu okolinu i tu je najvažnija organska metoda obrađivanja zemljišta. Održiv sektor organskog obrađivanja zemljišta (poljoprivrede) će doprinjeti i daljnjoj integraciji BiH u evropsku ekonomiju,nizom projekata,kroz edukaciju i pomoć proizvođača će pomoći unapređenju ove proizvodnje budućnosti.
Glavne fokusne tačke su povećanje organske proizvodnje, povećanje broja farmi, zatim broja zaposlenih i povećanja obima organske proizvodnje koja se plasira na domaćem i ino tržištu.
To povećanje trebalo bi da rezultira i porastom broja malih i srednjih proizvođača i zadruga koje djeluju u organskom sektoru, posebno u preradi, marketingu i distribucijskoj fazi organskih lanaca vrijednosti.
Firme, institucije, nevladine organizacije,zadruge i poduzeća, poljoprivrednici i drugi koji su zainteresirani da učestvuju u projektu imaju otvorena vrata  ECON-a.

Dževada Štancl

 

Trećeg septembra protest upozorenja

U ponedjeljak trećeg septembra od 12-14 h poljoprivrednici USK krenuće na protestnu vožnju prema Kamenici u neposrednoj blizini graničnog prelaza Izačić.Juče donešena odluka na proširenoj sjednici upravnog odbora Saveza općinskih udruženja poljoprivrednika USK je odluka kojom poljoprivrednici daju punu podršku  Koordinaciji poljoprivrednih federalnih udruženja i saveza FBiH koji su na sastanku održanom 27.08 u Mostaru odlučili da se ide u protest upozorenja.

Kako se i na ovom sastanku moglo čuti predstavnici koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza FBiH  su proteklu godinu dana imali na desetine razgovora sa Premijerom Vlade FBiH i resornim ministrom poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovićem-Lijanovićem,ali uzalud.Zahtjevi koji i danas stoje na stolu su pored ostalog: ostavka Federalnog ministra poljoprivrede,vodoprivrede,šumarstva Jerke Ivankovića-Lijanovića, zbog kako kažu nedopustivo lošeg vodjenja primarne poljoprivredne proizvodnje.Odnosno ministru Lijanoviću se na teret stavlja : nepoštivanje zakonske legislative,nepoštivanja i neprovodjenja  zaključaka sa tematske sjednice Zastupničkog Doma Parlamenta FBiH od 24.04.2012,protuzakonito trošenje budžetskih sredstava,onemogućavanje ostvarenja prava novčanih podrški kroz Program i Pravilnik za proizvodnju,plansko uništavanje domaće poljoprivredne proizvodnje u korist uvoznih lobija.Drugo- poljoprivrednici traže hitnu isplatu poticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za prvih šest mjeseci 2012 godine.

Poljoprivrednici kažu da im je dogorjelo do nokata,jer pored sve nepravde koja im se čini,elementarne nepogode, prvo poplave pa onda i suše prepolovile su prinos zbog čega su prisiljeni smanjiti i svoj stočni fond.

Kantonalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Amir Džajić kaže probleme bosanskohercegovačkog poljoprivrednika razumije zato se i odazvao pozivu na ovaj sastanak:

„Sa nivoa USK se učinilo što se moglo ,isplatili smo sve kantonalne poticaje i to im je bila neka finansijska injekcija da izdrze do sada.Gorivo je poskupjelo,stanje je općeniti loše i razumijem ogorčenost ljudi.Mi tek sada očekujemo probleme  jer stanje je teško,žito je poskupilo ,farmeri prodaju stoku i već se primjećuje nedostatak junećeg mesa na tržištu“.

Vode nema na poljima ,ali zato je poljoprivrednicima došla do grla.Zato su se i odlučili da trećeg septembra svoj protest upozorenja iskažu kroz protestnu vožnju,a prema riječima predsjednika Saveza gdina. Selimovića ukoliko se ništa ne pomjeri sa mrtve tačke na ovoj protestnoj vožnji poljoprivrednici će da objave vrijeme održavanja masovnih protesta i blokadu graničnih prelaza, jer kako kažu nemaju više šta izgubiti.

Renata Sedić

 

 

Izvještaj za period od 30.08.2012.godod 07,00h, do 31.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 

     Policijska stanicaBos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

U06,00 sati, ul.Unska, lokalni put, SN - udar put.mot.vozila u pješaka koji je zadobio LTP. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na jedno lice. U 08,15 sati, Jezerski, lokalni put, SN - slijetanje put.mot.vozila sa kolovoza. Nastala materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na jedno lice.  

 

    Vatrogasna jedinica  Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru u proteklom periodu na području općine Bos.Krupa. Obavljane su samo redovne aktivnosti.    

 

    Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  3 3 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno1 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.  

 

      JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 07-12,00 sati, prekid isporuke vode u ul.Prvomajska (gornji dio ulice), radovi na vodovodnoj mreži.   

 

   Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.          

 

    Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

 

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na moguće sitne osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

 

    Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 11,0 C, vlažnost zraka 76,0 %, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 12,7 cm (NV) – u blagom je opadanju, prosječna temperatura rijeke Une proteklog dana +18,5 C.

 

                                                                                        O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                               c i v i l n e   z a š t i t e

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 494 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda