Mauris tincidunt euismod

 

Demokratski centar  Nove Nade, već petu godinu organizuje kamp aktivnosti za mlade sa područja USK-a .
 
I ove godine za mlade iz općina Bosanska Krupa, Bužim, Bihać, Cazin. Sanski Most, Velika Kladuša, prijedor i dr.,  realizujemo projekt ABCD mladosti, koji je u sklopu državnog programa“Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrazičnije populacije u BiH“ podržanog od strane Globalnog Fonda.
 
Programske  aktivnosti čine edukativne i informativne  radionice, diskusije, timski rad,praktične aktivnosti  ali i niz drugih sadržaja u sklopu kampa
alt
 
Demokratski centar  Nove Nade  je organizacija koja ima veliko iskustvo u realizaciji programe za  unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih u BiH, u periodu od 2002 godine pa sve do danas.
Organizacija je ostvarila niz rezultata na programima zdravlja mladih od kojih izdvajamo: otvaranje Info centra za SRZ, informisanje preko 30.000 mladih na teme SRZ, edukaciju preko 100 mladih za vršnjačke  eduktore i trenere, realizaciju niza kampanja i lokalnih akcija, kampova, sajmova, uličnih akcija, distribuciju preko 50.000 informativnih  materijala itd.
 
Na osnovu tih iskustava, ostvarenih  rezultata i  potreba mladih, škola i šire lokalne zajednice, nastala je potreba za programom koji uključuje „rizičnu populaciju“ i kreira i omogućava jačanje mehanizama za djelovanje. Tu činjenicu potvrđuje sve veći broj mladih koji želi drugačiji, novi i kreativniji pristup, organizaciju i rad.
 
U Unsko-sanskom kantonu živi oko 70.000 mladih za koje  ne postoji sistemska rješenja kad je u pitanju seksualna edukacija mladih. Rodne su razlike često shvaćene kao biološki utemeljene spolne razlike te kao takve prirodne i neizbježne.
Obiteljska etika bazirana na tradicionalnim ženskim i muškim ulogama te konzervativni stavovi prema rodu i seksualnosti, pojačavani diskursom rata, nacionalizma i vjerskih institucija posljednjih dvanaest godina, postali su dio dominantne predodžbe koju karakteriziraju jake patrijarhalne vrijednosti. Isto tako, značajno je jačanje seksualne industrije i prekomjerna seksualizacija medija.
 
Nedostatak seksualne edukacije rezultirao je nepotpunim razumijevanjem seksualnog ponašanja, nerazvijenih komunikacijskih vještina i minimalnim znanjem o seksualnim pitanjima. Za mlade ljude ovo znači izlaganje rizičnom seksualnom ponašanju, nerealna očekivanja i iskrivljeno viđenje vlastite seksualnosti.
 
Dosadašnja istraživanja pokazuju da je:
 
-       46% zadovoljno svojim prvim seksualnim odnosom (više mladića nego djevojaka),
-       42% za vrijeme prvog seksualnog odnosa nije koristilo kontracepciju,
-       90% je imalo barem jedno iskustvo seksualno rizične aktivnosti,
-       34% redovito koristi kondome,
-       27% posjeduje znanje o osobnom riziku od seksualno prenosivi infekcija (uključujući HIV/AIDS),
-       u većini slučajeva izvršitelji seksualnog nasilja nad djevojkama su njihovi partneri, a odmah zatim njihovi muški prijatelji.
 
Preko 70 obrazovnih , zdravstvenih i drugih državnih  institucija,  pružaju minimalne ili nikakve  aktivnosti na  zaštiti i provedbom seksualnih prava mladih, prevenciji seksualnog nasilja, informisanju i edukacije mladih (kao formalnog, sustavnoga i sveobuhvatnog obrazovnog procesa) i investiranje u programe  unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih.
 
Cilj projekta je  razviti kod mladih pozitivne vrijednosti i stavove prema seksualnosti na kojima će oni temeljiti svoje ponašanje i odluke i povećati njihove vještine i znanja za uspješno djelovanje u školi i lokalnoj zajednici 
 
(www.bosotoka.net)
 
 

 

Izvještaj za period od 02.08.2012.godod 07,00h, do 03.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 Policijska stanicaBos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

  U  11,10 sati, Veliki Badić,KD-nasilje u porodici od strane supruga nad ženom. Nakon kompletiranja predmeta slijedi izvještaj kantonalnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu. U 04,25 sati, Arapuša,put R 404 A, SN-udar put.mot.vozila u ogradu. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na jedno lice.

 

Vatrogasna jedinica Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru.

 

 Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  28 pacijenta, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.  

 

JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 07,00-15,00 sati prekid isporuke vode u ul. Prvomajska, radovi na vodovodnoj mreži.

 Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Danas od 10-12,00 sati, u naseljima Kubeti i Vučkovac prekid u isporuci električne energije zbog planiranih radova na elektroenergetskim objektima.   

.

 

Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

 

                                                                                                                                      O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                                                                          c i v i l n e   z a š t i t e

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 754 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda