Mauris tincidunt euismod

U organizaciji KUD-a”Stari grad Jajce”iz Jajca 24.augusta 2012.godine održan je 3.Međunarodni festival folklora”Dani mladosti Jajce 2012″

Na Festivalu učešće je uzelo 12 kulturno-umjetničkih društava iz Jajca,Zenice,Kaknja,Blagaja(Mostar),Dobrnje(Tuzla),te gosti iz Turske i Poljske.

Naš kanton imao je dva predstavnika,a to su bili KUD”Mladost”iz Bosanske Otoke koji se predstavio sa” Varoškim igrama”i KUD”Stijena-Čardak”iz Cazina koji se publici u Jajcu predstavio sa”Banjalučkim muslimanskim igrama”.

Svim učesnicima uručene su zahvalnice te prigodni pokloni od domaćina.

krupljani.ba

 

Izvještaj za period od 24.08.2012.godod 07,00h, do 27.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

25.08.u 14,20 sati, Bos.Krupa, dojava KD-prevara od strane jednog lica prema drugom licu. Uviđaj izvršen. Lišeno slobode jedno lice. Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu na jedno lice. 26.08. u 20,25 sati, ul.Pazadžik, narušen JRiM od jednog lica fizički napad na drugo lice. Prekršajni nalog na jedno lice.

Vatrogasna jedinica  Bosanska Krupaizvještava da je imala dojava i intervencija na požare:

26.08. u13,00 sati, Jezerski, G.Ramići, dojava požar šume oko 1 hektar. Požar ugašen u 15,00 sati. Manja materijalna šteta. 27.08. u04,33 sati, Baštra, dojava požar put.mot.vozila. Požar ugašen u 06,30 sati. Veća materijalna šteta, povrijeđenih nema.      

 Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  proteklom periodu  pregledala 1 8 0 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno11 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.  

JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke vode na području općine. 

 Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Danas od 07-15,00 sati, prekid isporuke električne energije u MZ Ljusina, na TS Begovo brdo, sanacija kvara na nisko-naponskoj mreži.    

Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično vlažnim kolovozima. Upozorenje na veće osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

 

   Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 11,0 C, vlažnost zraka 82,0%, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 15,4 cm (NV) – u blagom je porastu.

 

                                                                                                                                    O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                                                                             c i v i l n e   z a š t i t e

 

Ubijeđen sam da će za dvije do tri godine Bosanska Krupa biti vodeća u metalnoj industriji.

Picture 1471. U Bosanskoj Krupi, jednoj od najrazrušenijih općina u proteklom ratu, unazad nekoliko godina učinjeni su evidentni pomaci. Što bi ste izdvojili kao krucijalne stvari koje su u protekle četiri godine urađene u ovoj općini na čijem ste čelu u posljednje četiri godine?

S obzirom da se bliži kraj mandata, to je trenutno najaktuelnije pitanje. I ja se sam pitam, što bi rekli sabiram, je li urađeno dovoljno, je li moglo više, jesmo li negdje nešto izostavili, a vrlo je bitno. Biću iskren, reći ono što mislim, a to je da sam na koncu svega, a s obzirom na opću situaciju u zemlji i regiji, zaista zadovoljan. Učinjeno je mnogo toga u svrhu napretka, stvaranja boljeg životnog ambijenta za sve Krupljane. Stvorena je povoljna poslovna klima, uslovi za nove investicije, bolji ambijent za život građana, realizovani su projekti razvoja Bosanske Krupe kao respektabilne turističke destinacije, modernizirani su školski objekti, stipendirani su svi studenti sa područja općine i povećana je efikasnost u radu općinske administracije. Jedna od izuzetno značajnih činjenica je ta što smo općinski budžet u odnosu na 2009. god. uspjeli stabilizirati i povećati za 40 %, te održati takvim bez obzira na recesiju i globalnu ekononsku krizu. Trudili smo se da na svakom polju unaprijedimo i stvari učinimo kvalitetnijim, efikasnijim, prihvatljivijim, od infrastrukture, preko privrede, sporta, kulture, pa do mladih. Mnogo je projekata na koje sam ponosan, ali kada moram izdvojiti jedan, bez obzira što nije završen, to je ipak Poslovna zona Pilana. Priča je to koja je skoro počela, priča čiji raplet i zaplet tek dolaze. Priča koja je potaknula i ohrabrila mnoge. Općina Bosanska Krupa je s partnerima, kao što već većina zna, kupila kompletnu imovinu nekadašnjeg giganta ŠIP „Una“ i na tom prostoru osigurava uslove za gradnju velikih domaćih i stranih kompanija.

Prvi rezultati su već vidljivi, uskoro se završavaju prvi objekti u kojima će zaposljenja naći stotine Krupljana, dobar dio već krajem ove godine. U narednih nekoliko godina, u ovih 12 firmi i preduzeća koji su kupili zemljište i koji grade objekte, najmanje oko 500, a naravno očekuje se skori dolazak i novih kompanija, pa samim tim još radnih mjesta. To su i više nego značajni pomaci za općinu kao što je Bosanska Krupa. Recimo i to da privatna investicija u 2012. godini u Bosanskoj Krupi iznosi oko 15 miliona maraka. Osim toga, izdvojiću još i projekte vodosnabdijevanja. Reći da se u općini trenutno rade 4 vodovoda, i da bi nakon njihove izgradnje kopletno područje lokalne zajednice trebalo imati provjerenu i pitku vodu. Najveći od njih je vododvod Jezerski, Mahmić Selo, Pištaline i dio Ljusine koji je već pri kraju. U narednoj godini, trebali bismo dovesti vodu u svako domaćinstvo ovih mjesnih zajednica. Konstantno radimo na izgradnji, sanaciji, modernizaciji školskih objekata, stvarajući bolje uslove u obrazovnim ustanovama iako to nije u našoj nadležnosti. U toku je izgradnja zgrade Opće gimnazije, prije nekoliko dana smo otvorili novoizgrađenu područnu školu na Tromeđi, u ovo koji dan završava se i škola u Baštri, uveli smo centralno grijanje i pokrili zgradu Prve osnovne škole, izvršili smo sanacije u objektima Osnovne škole Jezerski i Druge osnovne škole, sad provodimo aktivnosti kako bismo to isto učinili i u školi u Pištalinama. Na moju veliku radost i zadovoljstvo, izgrađena su spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci i Malom Badiću, Dom kulture u Bosanskoj Otoci, izgrađene i rekonstruisane su ulice, asfaltirani putevi, izgradili individualne i kolektivne stambene jedinice, izgradili i izvršili rehabilitaciju kanalizacione mreže, proširili gradsku vodovodnu mrežu, izvršena je sanacija mostova i Bosanskoj Krupi i Otoci, izvršili potpunu rekonstrukciju mosta u Halkićima, izgradili šetališta, izletišta, kontinuirano sam radio na izgradnji sportske infrastrukture kroz sanaciju i adaptaciju postojećih i izgradnju novih sportskih objekata, dječijih igrališta i terenaza male sportove, poticali razvoj poljoprivrede, uredili trgove, parkove, lokalne ceste i još mnogo toga.

  1. Koliko je unaprijeđena infrastruktura u općini Bosanska Krupa?

Mnogo, ali još uvijek nedovoljno. Konstatirali ste na samom početku da je Bosanska Krupa jedna od najrazrušenijih općina u proteklom ratu, i kao takvoj, bez obzira na godine koje su prošle nakon tog rata, treba još dosta. Središnji dio Bosanske Krupe nije tako velik, ali ima 25 mjesnih zajednica u kojima žive ljudi sa istim ili sličnim potrebama. I neupitno je da li svima njima treba osigurati uslove dostojne čovjeka. Tokom čitavog mandatnog perioda radilo se na izgradnji infrastrukture cijele općine vodeći računa o ravnomjernom razvoju. Asfaltirane su ceste, rade se vodovodi, kanalizacija, javna rasvjeta, grade škole, kulturne ustanove, matični uredi. Ako govorimo o centru grada, rekonstruisane su i asfaltirane ulice, čak i neke ključne, najduže, one koje vode Domu zdravlja, Općini, JKP 10. juli, Općinskom sudu, urađeno je šetalište koje je u potpunosti promijenilo imidž sredine, polako se privodi kraju regulacija potoka Kalender, što podrazumijeva ispravljanje vodotoka, proširivanje i produbljivanje korita, te betoniranje obala u cijeloj dužini vodotoka. Inače, iznad zatvorenog potoka se paralelno formira i pješačka staza i šetalište koji će ovom dijelu grada dati novi izgled i ujedno smanjiti kretanje pješaka vrlo frekventnom ulicom Branilaca grada. Ima toga zaista mnogo urađenog, ali i onog što tek treba raditi. Daljnja izgradnja će naravno zavisiti od novca i u tom smislu, zaista se nadam malo boljim vremenima i podršci viših nivoa vlasti. Možda ću na najbolji način dočarati, odgovoriti na ovo pitanje, ako kažem da je samo u protekloj godini za infrastrukturalne projekte utrošeno 11 miliona maraka. Valjda je to dokaz da se nešto radi, da se trudimo, borimo.

  1. Da li ste zadovoljni odnosom viših instanci vlasti kada je u pitanju potpora Vašoj općini?

Ako kažem da nisam, onda bih možda bio nezahvalan, a da kažem kako jesam, slagao bih sam sebe. Viši nivoi vlasti pomažu, ali to je vrlo često nedovoljno. Isto tako, često općinski organ vlasti, radi uvjetno rečeno svoje djece i svojih građana, mora raditi na nečem što bi trebala ili recimo morala raditi kantonalna vlast. Ne znam koga kriviti zbog toga, ja ih pokušavam shvatiti jer situacija nije nigdje sjajna. Mnogo je problema koji opterećavaju vlast, rukovodioce, počev od ekonomske krize, tj. konstantnog manjka novca. Ono što mi ostaje jeste da se nadam kako će se stvari poboljšati, kako će doći bolja vremena, odnosno da će lokalne zajednice, u ovom slučaju Bosanska Krupa, imati puno veću financijsku podršku.

  1. Ima li općina Bosanska Krupa zasluženo mjesto kada su u pitanju ulaganja koja rezultiraju ekonomskim i privrednim boljitkom?

Nekako se svako pitanje nadovezuje na prethodni odgovor. Jedan od zadataka, i mene i uposlenih u općinskom organu uprave, jeste da stvorimo uslove za ulaganja, bilo kakva, te da naravno privučemo investitore, domaće ili strane. Taj rad je do sada morao nečim rezultirati. Ima Bosanska Krupa svoje mjesto, da nije tako, ovo sve što radim ne bi imalo smisla. Ekonomista sam po struci i o tome uvijek vodim računa. Uz to sam, smatram, poprilično ambiciozan pa se zbog toga uvijek javlja osjećaj nezadovoljstva. Jeste u Bosansku Krupu u 2012. uloženo oko 15 miliona maraka privatnih investicija, ali ja želim više, bolje, intenzivnije i ka tom cilju idem, možda polako, ali hrabro i sigurno. Skoro smo imali posjetu najjačih turskih privrednika koji su raspoloženi da na prostoru Bosanske Krupe uzgajaju ribu. Nije to jedina obećavajuća delegacija, ali otom-potom. Valjda sve u svoje vrijeme.

  1. Što bi po Vama trebali biti prioriteti u budućim razvojnim planovima općine?

Privreda, poljoprivreda, turizam. Prije svega Poslovna zona Pilana. Uvijek se njoj nekako vraćam, jer je prema mom mišljenju najviše obećavajući poslijeratni projekt na ovim prostorima. Kada zamislim da još najmanje 500 ljudi radi, vidim zadovoljstvo, sreću, živost, ambiciju kod ljudi da mijenjaju loše navike i običaje. Volju da rade, razvijaju poslove, grade i sebe i oko sebe. Osim toga, tu je kako već rekoh, turizam. Bosanska Krupa ima apsolutno sve uslove za njegov razvoj. Jedinstvene rijeke, brda, šume, planine, sve bogatstvo koje se čovjeku može dati. Fali nam još novca da s pameću koju imamo možemo realizirati projekte i privući ljude iz svih krajeva svijeta. Zaista, usuđujem se tako reći, jer je mnogo onih koji su bez daha ostali vidjevši Unu, Krušnicu i sve ono što se oko njih nalazi.

  1. U septembru, tačnije 17. septembra proslavit ćete Dan općine. Vaša poruka građanima Bosanske Krupe?

Tako je. Svake godine mi na prikladan način obilježimo i proslavimo 17. septembar, vrlo značajan datum za sve Krupljane. Poruka mojim sugrađanima sastojat će se od onog od čega se često sastoji, a to je od poziva na razumijevanje i strpljenje. Svjestan sam da ih je mnogo nezaposlenih, nezadovoljnih, ali trebaju znati da se velike stvari ne rješavaju preko noći, da mora proći izvjesno vrijeme potrebno za aktivnosti koje će dovesti do željenih ciljeva.

Sada kroz Poslovnu zonu Pilana i ambijent koji smo stvorili imamo priliku da Bosansku Krupu afirmišemo kao priliku za ulaganja i investicije. Siguran sam da tu priliku nećemo prokockati. Sam iznos ulaganja privrednika u Bosanskoj Krupi, oko 15 miliona KM, daje nam pravo da budemo optimistični, a kako smo već i obavili razgovore sa još nekim ulagačima, taj iznos će u narednom periodu biti dosta veći i rezultirat će velikim ulaganjima i rješavanjem problema nezaposlenosti.

Poručujem da i dalje budu jedinstveni, humani i spremni za saradnju s organom uprave, baš kao što su bili do sada, jer su u tom slučaju rezultati zagarantovani.

 

(Unsko-sanske novine KRAJINA)

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 793 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda