Mauris tincidunt euismod

 

3.bosanskokrupski sajam organske proizvodnje

Treći bosanskokrupski sajam organske proizvodnje je otvoren i trajaće dva dana, petak i subotu. Sajam je održan u okviru projekta „Bosanska Krupa – grad malih sajmova“. Organizatori su općina Bosanska Krupa i Asocijacija proizvođača organskih proizvoda USK, zajedno sa JKP „10. juli“ Bosanska Krupa i Lokalnom akcionom grupom „Una – Sana“. Sajmu je osim učesnika, prisustvovao veliki broj posjetitelja, organizatora, Ministar poljoprivrede  USK Amir Džajić, te općinski načelnik Armin Halitović, koji je sajam proglasio otvorenim:

„Naš projekat „Bosanska Krupa - grad malih sajmova“ se već održava redovno. Na ovaj način želimo našim sugrađanima da približimo šta je to organska hrana i da se na neki način sami upoznaju kako da se zaposle. Želimo da od Bosanske Krupe napravimo grad u koji se dolazi, a ne grad kroz koji se prolazi.“

 

Nakon što je sajam otvoren, uslijedio je kulturno zabavni program KUD „Una“ Bosanska Krupa.  Sajam je održan u parku Kej ispod tvrđave Pset – Stari grad, na obali rijeke Une. Učešće na sajmu je uzeo veliki broj proizvođača širom BiH, a najviše izlagača dolazi iz Bihaća i Bosanske Krupe. Osim općine Bosanska Krupa, učešće u finansiranju 3. bosanskokrupskog sajma organske proizvodnje je uzelo i Ministarstvo za poljoprivredu USK.

„Čast mi je da prisustvujem 3. sajmu u Bosanskoj Krupi. Mi učestvujemo u ovom sajmu sa 5.000KM, zahvaljujem premijeru i Vladi koji su to odobrili. I ubuduće ćemo pomagati sve aktivnosti.“-riječi su Ministra za poljoprivredu USK Amira Džajić.

 

U toku sajma održana su i stručna predavanja. „Zaštita u organskoj proizvodnji povrća, mjere i dozvoljena sredstva“ naziv je teme koju je prezentirao Edin Tulić – apsolvent Biotehničkog fakulteta. Fatima - Timka Gerzić vlasnica medobiljne apoteke „Tim – med“ Bosanska Krupa je govorila na temu „mogućnosti samozapošljavanja u organskoj proizvodnji“.

Sajam će trajati dva dana. Svi oni koji bi željeli posjetiti sajam, to mogu učiniti do sutra u 20 sati, za kada je predviđeno zatvaranje sajma.

 

Enisa Bajrić

 

 

Više od osam mjeseci rada servisa „Manje od 48 sati“

 

U okviru II faze GAP-a, Projekta upravne odgovornosti u BiH, a u cilju efikasnijeg rješavanja komunalnih problema po zahtjevima građana, privrednim i javnim sektorom, Općina Bosanska Krupa uspostavila je u januaru 2012. god. servis kojim se podnosiocu zahtjeva, koristeći moderne i funkcionalne metode, omogućilo da u roku od 48 sati dobije traženi odgovor vezan za određenu problematiku.

 

Ovom aktivnošću, posredstvom općinske administracije, obuhvaćeni su pružaoci komunalnih usluga, tj. javna preduzeća ili organi nadležni za: vodosnabdijevanje, odvođenje otpadnih i oborinskih voda, odvoz otpada i čistoću, divlje deponije, održavanje zelenih površina, održavanje groblja, inspekcijske službe, javnu rasvjetu, saobraćajnu signalizaciju, pse lutalice, komunalnu infrastrukturu (lokalni i nekategorisani putevi, zatim klupe, korpe za otpad i kontejneri), te za zimsko održavanje puteva.

 

Zahtjev za informaciju o komunalnom problemu podnosi se lično u Centru za usluge građanima Općine Bosanska Krupa, na propisanom obrascu koji se odmah proslijeđuje ovlaštenom službeniku servisa, putem službene stranice  zatim putem telefona 037/471-088 u toku radnog vremena (7,30 – 16.00h) ili putem mail-a: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

Za osam mjeseci koliko je servis aktivan u Općini Bosanska Krupa zaprimljeno je oko 30 zahtjeva ili pitanja, pretežno vezanih za problem pasa lutalica, vodosnabdijevanja, te lokalne i nekategorisane puteve.

 

Većini zahtjeva je udovoljeno u predviđenom roku, dok za rješavanje pojedinih pitanja, kao što je recimo vodosnabdijevanje treba dosta više, jer podrazumijevaju realizaciju vrlo značajnih i skupih projekata. Na zadovoljstvo svih, dosta se njih trenutno radi ili čak završava.

 

Pozivaju se građani općine Bosanska Krupa da i dalje šalju svoje upite, zahtjeve, ali isključivo one koji su u okviru slijedećih kategorija: vodosnabdijevanje, odvođenje otpadnih i oborinskih voda, odvoz otpada, divlje deponije, održavanje zelenih površina, inspekcije službe, javna rasvjeta, saobraćajna signalizacija, psi lutalice, lokalni i nekategorisani putevi, kontejneri i korpe za otpad, te zimsko održavanje puteva.

 

KABINET NAČELNIKA OPĆINE BOSANSKA KRUPA

24. 8. 2012. god. 

 

Realizujući planirane aktivnosti na izgradnji novih i sanaciji postojećih putnih pravaca  u načelnik  općine Bosanska Krupa Armin Halitović potpisao je   ugovore sa firmama BC Gradnja i KOVGRAD  u vrijednosti od 150 000 konvertibilnih maraka. Sredstva za ove projekte izdvojena su  iz Budžeta općine Bosanska Krupa  za 2012.godinu.

Radi se o putu za  Begovo Brdo , putu na relaciji  Emrića Brod – Mehići, trećoj fazi puta  kroz Emriće  te sanaciji udarnih rupa na većini putnih ptavaca  u bosanskokrupskoj općini..

 

Poslije rekonstrukcije ulice Sokak, ulice Prvomajske, ulice Patriotske lige i nekoliko ulica na području Bosanske Otoke ovo su najvrijedniji ugovori potpisani za putnu infrastrukturu.

Svi  ugovoreni poslovi trebaju biti završeni u narednih 60 dana a ukoliko vrijeme posluži izvodjači radova  su rekli da će svi poslovi biti završeni i prije krajnjeg roka.

 

Ademir Mesić

 

Izvještaj za period od 23.08.2012.godod 07,00h, do 24.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 Policijska stanicaBosanska Krupa obavještava da su u proteklom periodu  obavljane samoredovne aktivnosti i zadaci. Nije bilo narušavanja JRiM, saobraćajnih nezgoda niti krivičnih djela.

 Vatrogasna jedinica  Bosanska Krupaizvještava da je imala dojava i intervencija na požare:

U 15,10 sati, Otoka, ul.Bužimski put, dojava požar pomoćnog objekta vl.S.I. Požar ugašen u 16,30 sati. Nastala manja materijalna šteta.    

 Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  3 3 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno1 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.  

 

      JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke vode na području općine.   

  Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.          

Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na moguće sitne osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 15,0 C, vlažnost zraka 75,0 %, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 14,9 cm (NV) – u blagom je opadanju, prosječna temperatura rijeke Une proteklog dana +19,5 C.

                                                                                                                                                 O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                                                                                       c i v i l n e   z a š t i t e

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 752 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda