Mauris tincidunt euismod

 

Uspješna Operacija kino u tri večeri na gradskom trgu

 

U Bosanskoj Krupi,na otvorenom prostoru centralnog gradskog trga, u ponedjeljak  je započela realizacija  projekta „Operacija kino“,u oraganizaciji Sarajevskog film festivala,pod pokroviteljstvom općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića.

Operaciju kino predstavila nam je mendžerica ovog projekta Ena Đozo,projekta koji je eto bosanskokrupskim građanima omogućio da uživaju u najboljim ostvarenjima osamnaestog po redu Sarajevo film festivala.

„Ovo je po prvi put da filmove sa Sarajevo film festivala predstavljamo u malim sredinama,u ljetnjem periodu.Posebno mi je drago što se sa najboljim filmskim ostvarenjima našeg bosanskohercegovačkog festivala mogu upoznati građani iz malih sredina.

OPERACIJA KINO je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku MEDIA Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Filmska  umjetnost se ,zbog sveukupne situacije na polju ekonomije i nepoštivanja aOPERACIJA KINO autorskih prava premjestila iz kino dvorana na kućna gledanja sa piratskih DVD-ia.Naš je cilj da,na veliki platnima filmove predstavimo u njihovoj izvornoj kvaliteti.“

 

Pred više od dvijestotinepedeset gledatelja prikazan je francuski film „Nedodirljivi“ koji je ,po ocjeni publike, dobio prvu nagradu na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu.To je  prvi film.Pred oko tristotine gledatelja prikazan je ivanredni rumunjski film „Svi iz naše porodice“ koji je po ocjeni struke,u takmičarskom dijelu 18.SFF, ponio najviše priznanje i dobio Srce Sarajeva ,kao najbolje ostvarenje  festivala.Treće,završno veče na programu „Operacije kino“ Krupljani i Krupljani moći odgledati film „A gdje sada“,film libanonske produkcije koji je od publike ovogodišnjeg film festivala ocjenjen kao drugo najbolje prikazano ostvarenje.

Svi filmovi su prikazani na ogromnom filmskom platnu koje je širinom prekrilo glavni gradski trg,na držećoj konstrukciji koja je takođe impresionirala gledatelje.

Zadovoljstvo nije krila menadžerica ovog projekta Ena Đozo iz više razloga.Prvi je zaista izvarendan prijem ovog projekta od strane lokalnog partnera-općine Bosanska Krupa,drugi je osjećaj Krupljana za filmsku umjetnost i treći,onaj koji je u osnovi proojekta-po prvi put u ljetnjem periodu,na otvorenim pozornicama, pružena prilika da i manje lokalne zajednice vide ono najbolje sa najznačajnijeg filmskog festivala u našoj zemji i regiji,bosanskohercegovačkog-Sarajevo film festivala.

„Dolazak u male gradove uvijek nosi rizik uspješnosti posla,pa i razumijavanja naše želje da prikažemo filmove koji nisu samo komercijalni već i umjetnički proizvod.Zaista nigdje nisam brže i sa većim razumijevanjem ugovorila  realizaciju ovog projekta.Bosanska Krupa je ostati i po svoj ljepoti i odnosu prema kulturi grad u koji se želi ponovo doći.Sa našim domaćinom,ustanovom Centar  za kulturu nastavićemo suradnju i na drugim projektima koji velika filmska ostvarenja nastoje predstaviti i gradovima manjim od Sarajeva i Bihaća“.(Ena Đozo)

Poslije Bosanske Krupe,grada u kojem je  započela realizacija projekta „Operacija kino“,filmovi će biti prikazani u Gornjem Vakufu-Uskoplju,Jajcu,Stocu i Čapljini,sve do petog septembra kada će biti završena ljetnja promocija filmova Sarajevo film festivala.

Sve projekcije filmova u Bosanskoj Krupi bile su besplatne.Medijski, ovaj projekat je pokrivao Radio Bosanska Krupa.

Dževada Štancl

 

Bajramski koncert u Bosanskoj Krupi

Nezaboravan,nikada do sada nedoživljeni koncert u Bosanskoj Krupi održan je prve ovogodišnje bajramske večeri.Velika zajednička proslava najsvijetlijeg  i najduhovnijeg praznika muslimanskog stanovništva nikog ,od rijeke ljudi koja je napunila glavnu i sve sporedne ulice,nije ostavila ravnodušnim.Tri sata pjesme svojim sugrađanima darovali su muzičari općine Bosanska Krupa uz svoje kolege iz Bihaća i Cazina .Bajram je tako ove godine ostao za nezaborav.

............................................

 

Pred više od tri hiljade građana i građanki općine Bosanska Krupa,prvo ovogodišnje bajramsko veče pjevali su lokalni estradni umjetnici.

Prepuni glavni bosanskokrupski gradski trg,uz sve one koji su sa starogradske tvrđave i okolnih objekata slušali i pjevali sa učesnicima koncerta ,kao bajramski poklon općine Bosanska Krupa i općinskog načelnika Armina Halitovića svojim sugrađanima,uz suorganizaciju portala Krupljani.ba,slika je koja je bosanskokrupsku općinu izjednačila sa svim velikim centrima i velikim gradovima-kada je u pitanju organizacija koncerta.

Pred duše onih koji su nam svojom borbom omogućili da i ovaj Bajram Krupljani dočekaju u svojim domovima,  proučena je Fatiha.Koncert je započeo učenjem Ašare iz duše efendije Senaida Makića, a nastavio se najljepšim sevdalinkama,ilahijama,narodnim pjesmama .Uz zaista vrhunsku opremu i organizaciju produkcijske kuće STAGE ART Elmira Rekića Bijelog,uz pokazano najbolje od svih izvođača Emira Hasića,Himze Krupića,Jasmina Beširevića,Ermina Redžića-Bubija ,Nejre Karabegović,efendije Makić  Senaida,Jasmina Suljkanovića,Azre Halitović na harmonici,članova BOSK benda Semira i Merse,uz voditelje,novinare koncert  je zasluženo dobio ocjenu najbolje organiziranog događaja,  izuzetne kvalitete,sa najvećim brojem posjetilaca.

Bajramski koncert  u Bosanskoj Krupi,u čast najdražeg praznika muslimanskih vjernika je sve prisutne u nedjelju na gradskom trgu ostavio bez daha.Tako i mora biti kada se svome gradu,svojim sugrađanima, na veličanstvenoj bini, od organizatora i izvođača, daruje u pjesmu umotan bajramluk iz duše srođene sa svojom lokalnom zajednicom i njenim sugrađanima.

Medijski pokrovitelji koncerta je bio Radio Bosanska Krupa.

Dževada Štancl 

 

 

Trećeg dana Ramazanskog bajrama upriličeno je druženje za sve penzionere s područja općine Bosanska Krupa. Oko 200 njih, jučer su od predvečerja pa sve do kasnih večernjih sati uživali u druženju, pjesmi i plesu.

 

Bila je to prilika da se razmjenu iskustva, podijele i sretni i tužni trenuci, da se zajedno prisjete nekih davnih vremena, događaja, ali na prvom mjestu i da se na svečan način obilježi veliki praznik. Svim prisutnima su se naravno obratili predsjednik Udruženja penzionera iz Bosanske Krupe Hasan Patković, ispred penzionera Bosanske Otoke Rasim Bratić, predsjednik Udruženja dijabetičara općine Bosanska Krupa Omer Ezić, te načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Svi su iskoristili priliku da čestitaju najveći muslimanski praznik, požele sreću, zdravlje i dug vijek. Načelnik je istakao i to kako zna u kakvoj se situaciji nalazi ova populacija i da čini sve kako bi im poboljšao uslove života. Obećao još veća i značajnija izdvajanja kada su u pitanju pomoći, grantovi za penzionere itd.

 

Baš kao i na zabavi koju je načelnik za penzionere organizirao u prvoj polovini jula ove godine u izletištu Šujnovac, sve prisutne je zabavljao Krupljanima dobro poznat Emir Hasić.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Izvještaj za period od 21.08.2012.godod 07,00h, do 22.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa

 Policijska stanicaBos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

U11,55 sati, ul.511.Sbbr, SN-sudar 2 put.mot.vozila. LTP 1 lice. Materijalna šteta. Uviđaj izvršen. Prekršajni nalog na 1 lice. U 16,25 sati, mag.put M-14, Ljusina, SN-sudar dva put.mot.vozila. Nastala materijalna šteta. Uviđaj izvršen.  Prekršajni nalog na 1 lice.       

Vatrogasna jedinica  Bosanska Krupaizvještava da je imala dojava i intervencija na požare:

U 17,30 sati, ul.1.BKB, dojava požar niskog rastinja oko 1 dunum. Požar ugašen u 19,00 sati. Manja materijalna šteta.    

 

Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  3 7 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.  

 

 JKP “10. Juli” Bos.Krupasaopštava da je isporuka pitke vode u proteklom periodu na području općine dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke vode na području općine.

 

Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.    

 Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na moguće osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14,0 C, vlažnost zraka 57,0%, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 15,4 cm (NV) – u blagom je opadanju, prosječna temperatura rijeke Une u proteklom danu je +19,2 C.

 

                                                                                                                                               O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                                                                                         c i v i l n e   z a š t i t e

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 410 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« August 2012 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda