Mauris tincidunt euismod

 

OPERACIJA KINO U BOSANSKOJ KRUPI, GORNJEM VAKUFU – USKOPLJU, JAJCU, STOCU I ČAPLJINI

 

OPERACIJA KINO naredne sedmice kreće na turneju. Organizatori će odličnim filmskim programom, ali i novitetima, obradovati stanovnike Bosanske Krupe, Gornjeg Vakufa – Uskoplja, Jajca, Stoca i Čapljine.

Publika će, osim u sjajnim filmskim ostvarenjima, koja su oduševila publiku 18. Sarajevo Film Festivala, moći uživati i u projekcijama na otvorenom i to uz besplatan ulaz!U Bosanskoj Krupi projekcije će se održavati na Trgu Alije Izetbegovića od 20. do 22. Augusta

OPERACIJA KINO je filmsko-obrazovni program koji Sarajevo Film Festival realizuje u saradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom i Istanbul International Film Festivalom, a uz podršku MEDIA Mundus EU i Norveške ambasade u Sarajevu.

Programi se razlikuju od zemlje do zemlje, mjesta do mjesta, ali osnova je ista: kvalitetan program i festivalsko iskustvo gledanja filmova postaju garant povratku publike kvalitetnom filmu u kino salama i ljetnim kinima izvan festivalskih dana i uobičajenih festivalskih gradova.

Projekat je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na ovaj način, OPERACIJA KINO podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.

 

 

 

20 avgust od 21.sat  na Trgu Alije Izetbegovića

Francuski film NEDODIRLJIVI

Dirljiva, a ujedno i komična priča o dvojici naizgled nespojivih ljudi, izuzetno rediteljsko ostvarenje  Oliviera Nakachea i Erica Toledana, NEDODIRLJIVI, do sada je privukla više od 30 miliona gledatelja širom svijeta.

Francuski mega hit je oduševio i gledaoce 18. Sarajevo Film Festivala čemu najbolje svjedoči Nagrada publike za najbolji igrani film.

Publiku širom svijeta privukla je istinita priča o dvojici muškaraca koji naizgled nemaju ništa zajedničko a ipak postaju nerazdvojni. Milioner Philippe prikovan za invalidska kolica nakon nesreće na paraglidingu angažuje Drissa, imigranta iz pariških predgrađa koji je nedavno pušten iz zatvora kao ličnog njegovatelja.

Na radost gledatelja, njih dvojica spojit će ozbiljne razgovore i šalu, elegantnu dikciju i ulični jive, odijela i trenerke … Dva će se svijeta sukobiti i pomiriti, iz čega će se izroditi prijateljstvo koje je suludo, komično i snažno jednako koliko i neočekivano, a jedinstvena veza koja će iskriti učinit će ih upravo - nedodirljivim.

Publika može očekivati toplu ljudsku životnu priču, ali i smijeh i zabavu! Ulaz je besplatan

21.avgusta od 21.sat na Trgu Alije Izetbegovića biće prikazan rumunjski  film  "SVI IZ NAŠE PORODICE"

To je  prava je filmska poslastica iz jedne od najcjenjenijih kinematografija posljednje decenije – Rumunije.Riječ je o ostvarenju koje je žiri 18. Sarajevo Film Festivala jednoglasno proglasio najboljim filmom Takmičarskog programa  i dodijelio mu glavnu festivalsku nagradu Srce Sarajeva. 

Film odlikuje zanimljiva i univerzalna priča, izvrsna glumačka ekipa predvođena glavnim glumcem, te sjajna režija. Iako je riječ o porodičnoj drami koja govori o tome koliko razvod može biti težak za bračne partnere, te koliko u svemu tome ispaštaju djeca, film ima duhovit ton.

Ulaz je besplatan

 22. Augusta na programu je film "GDJE DA IDEMO SADA?"

Radnja filma GDJE DA IDEMO SADA? rediteljice Nadine Labaki odvija se u selu, u kojem žene pokušavaju odvratiti svoje podivljale muževe od rata. Žene žale za sinovima, muževima i očevima koje su izgubile u prethodnim sukobima, i ujedinjuju se kako bi zbunile svoje muževe zanimljivim trikovima, od lažnog čuda do unajmljivanja ukrajinskih striptizeta.

Prema ocjeni kritike New York Timesa, GDJE DA IDEMO SADA predstavlja sveobuhvatnu alegoriju o muškoj  ratobornosti uopšte. Labaki koristi kombinaciju humora i satire, ali i laganog feminizma u svom oštrom promatranju potencijalno eksplozivnih pitanja, od spolne represije u granicama muške agresije do tribalizma.

Film je prikazan pred oko 3.500 gledalaca na proteklom Sarajevo Film Festivalu gdje je naišao na apsolutno oduševljenje publike čemu najbolji svjedoči činjenica da se našao na drugom mjestu po glasovima za Nagradu publike.

 

Uživajte u velikim filmskim ostvarenjima prikazanim na Sarajevo film festivalu 2012  u Bosanskoj Krupi od 20- 22.augusta u 21.sat na trgu Alije Izetbegovića. Ulaz za sve projekcije je besplatan.

 

 

 

13.8.2012 - Bosanska Krupa, Čapljina, Kozarska Dubica, Livno, Lukavac, Ljubinje, Novi Grad, Srbac, Stari Grad Sarajevo, Teslić i Žepče su odabrane kao partneri u projektu Jačanje lokalne demokratije III (LOD III) od ukupno 29 prijava pristiglih putem javnog poziva za opštine i gradove BiH. LOD III projekat finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 2 miliona eura, a implementira ga Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH). Cilj LOD III projekta je doprinos demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljnjem razvoju BiH kroz podršku odabranim opštinama u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva, te stvaranju finansijskih mehanizama za unaprijeđeno pružanje usluga.

U okviru prethodne dvije faze (LOD I i LOD II), organizacije civilnog društva (OCD) su realizovale 141 projekat zasnovan na potrebama lokalnih zajednica u 29 partnerskih opština i gradova. UNDP BiH je tokom prethodnih godina omogućio jaču saradnju između OCD-ova i lokalnih vlasti, koje su sufinansirale projekte OCD-ova. UNDP BiH je podržao transparentnu raspodjelu budžetskih sredstava namijenjenih finansiranju projekata OCD-ova izgradnjom odgovarajućih kapaciteta lokalnih vlasti.

Ocjenu pristiglih aplikacija je obavio LOD III Projektni odbor, čiji su članovi predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH, Ministarstva pravde BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH).

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između partnerskih opština i UNDP-a u septembru će početi realizacija dvogodišnjeg projekta Jačanje lokalne demokratije (LOD) III.

 

13/08/2012 - Bosanska Krupa, Čapljina, Kozarska Dubica, Livno, Lukavac, Ljubinje, Novi Grad, Srbac, Stari Grad Sarajevo, Teslić and Žepče have been selected as partners for the Reinforcement of Local Democracy III – LOD III project out of 29 applications submitted to the Public call for municipalities and cities BiH. LOD III project is funded by the European Union’s Instrument for Pre-Accession Assistance (IPA) in amount of 2 million Euros, and it is being implemented by United Nations Development Programme BiH (UNDP BiH). Goal of the LOD III project is to contribute democratic stabilization, reconciliation and further development of BiH by supporting selected municipalities to establish better relationship between local authorities and civil society and to create financial mechanisms for improved services offer.

Within the two earlier phases (LOD I and LOD II), civil society organizations (CSO) implemented 141 projects based on the needs of local communities in 29 partner municipalities and towns. During the past years, UNDP BiH supported stronger cooperation between CSOs and local authorities, who have co-funded CSOs projects. UNDP BiH supported transparent distribution of funds, allocated for funding CSOs projects, by building capacities of local authorities.

The LOD III Project Board consisted of representatives of Delegation of the European Union to BiH, Ministry of Justice BiH and United Nations Development Programme BiH (UNDP BiH), evaluated all submitted applications.

Implementation of the two-year Reinforcement of Local Democracy III – LOD III project will begin in September by signing the Memorandums of Understanding between partner municipalities and UNDP.

/UNDP/

 

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović sinoć je organizovao iftar za sve imame sa područja Medžlisa Islamske zajednice u Bosanskoj Krupi. Na poziv načelnika odazvali su se gotovo svi imami dok  ih je samo nekoliko opravdalo svoj dolazak obavezama u džematima.Nakon iftara i proučene dove u ime prisutnih imama zahvalio se Muhamed ef.Kavazović izrazivši zadovoljstvo što je ovakvo okupljanje već postalo tradicionalno  i izrazio nadu da će tako biti i u budućnosti. Posebno se zahvalio za svu pomoć koju općina Bosanska Krupa i općinski načelnik Armin Halitović u posljednjih nekoliko godina pruža prvenstveno džematima  u opremanju i dogradnji  vjerskih objekata i  stvaranju boljih uslova za prakticiranje vjerskog života.  Načelnik Halitović ,zahvaljujući imamima na velikom odzivu,  je rekao da je pomoć  islamskoj ali i drugim zajednicama shvatio kao svoju obavezu i da se tako i ponaša. Sve što je učinjeno za poboljšanje uslova u vjerskim objektima i džematima samo stvara bolje uslove za funkcioniranje lokalne zajednice  i zato su sva ulaganja sigurno opravdana. Zamolio je imame da svoju misiju obavljaju na najbolji način  i tako doprinose  boljitku i svog džemate i kompletne općine Bosanska Krupa te obećao da će i dalje biti na raspolaganju za sve opravdane potrebe u džematima i unutar Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa.

Ademir Mesić

U  Bosansku Krupu juče su stigli  učesnici utrke za svjetsku harmoniju . Učesnike ovog karavana u Bosanskoj Krupi na gradskom keju dočekao je načelnik općine Armin Halitović koji se mladim ljudima iz desetak zemalja zahvalio što su pored Kozarca, Bosanskog Novog i Bihaća u našoj regiji upravo izabrali Bosansku Krupu da u nju diodje utrka za svjetsku harmoniju i sklad medju ljudima.Načelnik Halitović pozvao je učesnike ove utrke da i dalje šire svoju ideju započetu prije 25 godina i da i u budućim planovima u svojim mapama imaju Bosansku Krupu koj a se u svim segmentima želi uključiti u svjetsku harmoniju razumjevanja i prijateljstva.

U ime učesnika utrke o samoj utrci,njenoj misiji i ciljevima govorio je Mladen Vujaklija   iz Republike Hrvatske. On je naglasio da je učešće u utrci dobrovoljno,da se troškovi finansiraju dobrovoljnim prilozima dok lokalne zajednice kroz koje prolaze obezbjedjuju smještaj i ishranu .Timovi se mijenjaju zavisno od obaveza učesnika a u Bosansku Krupu stigli su mladi ljudi iz Češke, Austrije,Srbije, Makedonije, Hrvatske, Rusije, Slovačke, Italije, Njemačke, Holandije, Luksemburga, Velike britanije i Bosne i Hercegovine. Trkači, nose upaljenu baklju čiji plamen predstavlja izraz ljudske težnje za životom u harmoniji i predaju je iz ruke u ruku stanovnicima mnogobrojnih zajednica kroz koje prolaze. Trka je događaj koji dotiče živote hiljada ljudi. Ekipa trkača posjećuje škole, atletske klubove, opštine, mjesne i  državne institucije i organizacije. Pri svakom takvom susretu slavi se isti cilj – svjetska harmonija, a ujedno se i odaje priznanje ljudima lokalne zajednice koji na svoj poseban način rade na uspostavljanju harmonije, razumijevanja i prijateljstva. Zbog toga je i odredjeno da ove godine ova utrka dodje u Bosansku Krupu rekao je  Mladen Vujaklija  a poslije toga učesnici ove utrke otpjevali su i svoju himnu.

Ove godine trka slavi 25 -godišnjicu svog postojanja i kriz evropu se trči 8 mjeseci.Krenula je iz Portugala krajem februara a cilj joj je u Beču 8.oktobra. uOrganizator Trke u Bosni i Hercegovini:je Udruženje građana „NOVI MILENIJUM“, Udruženje za unapređenje kvalitete života i mentalnu higijenu novog doba.

Poslije osvježenja i slikanja na obalama Une utka je nastavljena prema Bihaću a potom će preći u Republiku Hrvatsku gdje će se zadržatui sve do kraja augusta.

 

Ademir Mesić/

 

 

R E D O V A N   I Z V J E Š T A J,

                     dnevnih događaja i pojava u Općini Bosanska Krupa, d o s t a v l j a   s e.-

Izvještaj za period od 13.08.2012.godod 07,00h, do 14.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa

 Policijska stanicaBos.Krupa obavještava da je u protekla 24 sata zabilježila sljedeće:

U 08,10 sati, ul.1.BKB, SN-sudar dva put.mot.vozila. Nastala materijalna šteta. Uviđaj izvršen.  Prekršajni nalog na 1 lice.U 16,45 sati, Crno jezero, dojava pronalaska NUS-a, ručnog bacača. Patrola izašla i obilježila NUS. Obaviještena KUCZ-e Bihać i Služba CiPPZ-e Bos.Krupa koji će organizovati uklanjanje NUS-a.       

 

Vatrogasna jedinica  Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru u proteklom periodu na području općine Bos.Krupa. Obavljane su samo redovne aktivnosti.    

Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  2 9 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno1 lice. Na porodilištu nije bilo prinova.  

JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 10,00-14,00 sati prekid isporuke vode u ul.Prvomajska, radovi na rekonstrukciji na vodovodnoj mreži.

Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.   

Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području  općine  Bosanska  Krupa  obavještavaju sljedeće:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na moguće pojedinačne osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 10,0 C, vlažnost zraka 87,5%, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 17,7 cm (NV) – u blagom je opadanju, prosječna temperatura rijeke Une u proteklom danu je +18,7 C.

Operativni centar civilne zaštite

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 632 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda