Mauris tincidunt euismod

 

U Bosanskoj Krupi održan je sastanak Upravnog odbora Savjeta lovačkih organizacija Unsko sanskog kantona.razgovaralo se o problematiici dodjele lovišta  Lovačkim društvima sa područja kantona.Sastanku je prisustvovao i kantonalni ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Amir Džajić.

 

Posao dodjele lovišta na dugotrajno korištenje  Lovačkim društvima po općinama traje već šest godina.Sva društva su u tom periodu lovišta dobijala na privremeno jednogodišnje gazdovanje a takve odluke su prema posljednjim informacijama sa federalnog nivoa okarakterisane kao protivzakonite.Drugi problem koji se nameće je federalnim  zakonom propisan način dodjele lovišta putem koncesije što ne prihvata ni jedno lovačko društvo u Unsko sanskom kantonu jer smatraju da bi se na takav način smanjla briga o divljači  a najviše bi trpilo uredjenje lovišta. Ministar poljoprivrede,vodoprivrede i šumarstva Unsko sanskog kantona priznajući da još uvijek za proteklih dva mjeseca koliko je na funkciji nije  ušao u sve pore ovog  problema  je rekao da će učiniti sve da pravilno predstavi ovaj problem kantonalnoj vladi i skupštini ali i da na višem nivou prezentira prijedloge koji zadovoljavaju lovce na području Unsko sanskog kantona a nisu u suprotnosti sa zakonom Upravni odbor savjeta lovačkih organizacija Unsko sanskog kantona formirao je  radnu grupu na čijem čelu je Pero Banjac. Ova radna grupa izradila je prijedlog koji će biti proslijedjen na sve relevantne adrese .Oni ga smatraju jedinim mogućim  i provodivim ,dok sve drugo smatraju uništavanjem lovstva čak i kao hobija a pogotovu kao privredne grane koja može donijeti zajednici značajna sredstva.Sa ministrom Džajićem dogovoreno je da se materijali hitno dostave u ministarsvo kako bi mogli biti prezentovani već na jednoj od prvih sjednica vlade poslije godišnjih odmora a predstavnici  lovačkih društava su izrazili očekivanja da bi poslije šest godina čekanja  kraj ove godine mogao biti i kraj njihovih problema sa dobijanjem dugogodišnje dozvole za gazdovanje.

 

Ademirv Mesić

 

Prirodna katastrofa dogodila se na jezeru Pecka u bosanskokrupskoj mjesnoj zajednici Ljusina .Za manje od 48 sati iz ovog jezera jednostavno je nestalo više od 70 000 kubnih metara vode.Tek po isticanju više od 95% vode iz jezera mogli su se vidjeti pravi razlozi

 

Jezero Pecka udaljeno desetak kilometara od Bosanske Krupe  je u proteklih 48 sati jednostavno prestalo da postoji.Kroz tri ogromna kratera koji su se otvorili u blizini brane ovog vještačkog jezera  napravljenog prije desetak godina  u zemlju je otišla sva voda  sa površine većeod 7 000 kvadratnih metara sa prosječnom dubinom od 1,5 metara i sa sobom ponijela više od 10 tona ribe ,kako su procjenili iz Udruženja ribolovaca Krušnica koje ima koncesiju za gazdovanje ovim jezerom.Prije dva dana ribolovci su primjetili da se vodostaj jezera naglo smanjuje ali pravi razlog mogli su otkriti tek kada su se na dnu jezera ukazale velike rupe u kojima je bila ogromna količina ribe i vode koja je jednostavno ponirala u dubinu zemljine utrobe.U prvi mah pokušali su spasiti što više ribe ali u tome nisu uspjeli jer je postojala opasnost i  da  vodeni vir sa sobom povuče i nekog od ribara.Odmah su pristupili privremenoj sanaciji i pješčanim vrećama te sa više od 10 tona nasipnog materijala kratere su uspjeli zatvoriti. Štete nastale ovom prirodnom katastrofom su nesagledive kako za riblji fond tako i za  druge vodotokove na ovom području jer će riba koja je uvučena u utobu  ne može preživjeti pa se od ostataka mogu onečistiti drugi vodotokovi u koje ponire  ova voda. Pomoć ribolovcima u sanaciji  dna i obala jezera pružili su radnici Javnog komunalnog preduzeća 10.juli  a u toku dana na jezero bi trebali izići vodoprivredni i gradjevisnki inspektor koji će procjeniti prave razloge za ovu prirodnu katastrofu  i štetu koja je ovom prilikom nastala.

 

Ademir Mesić

 

Jutrošnje mjerenje stanja potrošnje vode u Komunalnom poduzeću „10 juli“ u Bosanskoj Krupi je pokazalo potrošnju od oko 63 litra u sekundi,što je oko četiri puta manje od mogućnosti i kapaciteta izvorišta od 240 litra na četiri bunara u Adama i 35 litara sa izvorištu Luke ,sa kojih se napaja ili može napajati ,vodovodna mreža ove općine.Znači to da općina Bosanska Krupa,za razliku od većine ,nema problema sa nestašicom vode,čak iako bi sušni period potrajao.Sve dok teku rijeke Una i Krušnica,i sve dok se brine o njihovom čuvanju ,za Bosansku Krupu problema sa vodom neće biti,istakao je Nijaz Tatarević,direktor Komunalnog poduzeća „10 juli“.
Direktor Tatarević je takođe građane upoznao sa rezultatima posljednje analize kvalitete vode urađene prije pet dana.Kao i do sada sve analize su pokazale da građani i građanke općine Bosanska Krupa koji su uvezani potrošnjom vode iz gradskog vodovoda, piju vodu zavidne kvalitete ,bez obzira na nizak vodostaj i velike vrućine.
Ono što muči uposlene komunalce jesu česti kvarovi na vodovodnoj mreži uzrokovani njenom dotrajalošću,ali ,po riječima direktora to ne utječe na kvalitetu, već na velike gubitke vode u sistemu. Problem nije ništa manji kada je u pitanju nelegalno priključenje korisnika na mrežu i upravo ovih dana vrši se posebna kontrola prijavljenih ili detektirani mogućih „kradljivaca“ vode.U Komunalnom poduzeću uskoro očekuju i posebnu spravu koja će komunalcima olakšati detektiranje mjesta sa kojih se voda nelegalno koristi.
Iz bosanskokrupskog Komunalnog poduzeća, koje se zaista svojski trudi da se unaprijedi snabdjevanje vodom ,saznali smo ,da se već početkom mjeseca očekuje svečano otvorenje vodovoda za Pištaline,Mahmić selo,Jezerski i dio Ljusine.Preostalo je priključenje električne energije na prepumpnu stanicu u ulici Prvomajskoj i konačno spajanje vodovodnog sistema na izvorište broj četiri u Adama,a za to,propustom dobavljača ,nedostaje tek jedan kabl koji se očekuje ovih dana.
Planirano je, da će do oktobra mjeseca ,biti završeni radovi i na vodovodu za podgrmečka sela ,gdje su svi stanovnici ,izrazili želju, da odmah po završetku radova na glavnom vodovodu, komunalci krenu u spajanje domaćinstava na napajanje vodom.
Iz Komunalnog poduzeća je upućen apel ,da dovoljnim količinama nagrađeni građani općine Bosanska Krupa,bez obzira što imaju zavidn količine vode i izvorišta,imaju zadatak više,odnosno da se svi oduže prirodi za vodenu blagodat,na način, da se još većim elanom ,anagažiraju na zaštiti dviju rijeka:Une i Krušnice.Dok one budu tekle u svojim koritima i dok u njima ne bude završavao otpad,pitke vode će za građane općine Bosanska Krupa biti dovoljno.Koja je to blagodat najbolje možemo uočiti prateći ovih dana vapaje mnogih gradova kojima vode nedostaje.

Dževada Štancl

 

Izvještaj za period od 09.08.2012.godod 07,00h, do 10.08.2012.goddo 07,00h. Operativni centar civilne zaštite je prikupio i obradio informacije o pojavama i događajima u Općini Bosanska Krupa.

 Policijska stanicaBos.Krupa obavještava da je u proteklom periodu zabilježila sljedeće:

     U09,30 sati, Jezerski, KD-međusoba tuča dva lica, gdje je jedno lice zadobilo TTP a drugo lice LTP. Lišeno slobode i zadržano jedno lice. Uviđaj izvršen. Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu na dva lica. U 11,50 sati, Baštra, narušen JRiM od strane dva lica naročito drskim ponašanjem. Uviđaj izvršen. Prekršajna prijava na dva lica. 

 

Vatrogasna jedinica Bos.Krupa  izvještava  da  nije  imala  intervencija  niti  dojava o požaru u proteklom periodu na području općine Bos.Krupa. Obavljane su samo redovne aktivnosti.    

  Hitna služba  Doma zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u  protekla 24 sata  pregledala  3 4 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno4 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.  

JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da  je  isporuka  pitke  vode  u  proteklom periodu  na području općine dobra. Danas od 07,00-10,00 sati prekid isporuke vode u MZ Otoka, dio naselja na desnoj obali rijeke Une, radovi na vodovodnoj mreži.   

Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je dobra. Za danas nema planskih prekida isporuke električne energije na području općine.          

 Autobusna stanicau Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među- gradskim linijama u proteklom periodu odvijao po redu vožnje.

Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri bez zastoja,te se saobraćaj na putnim pravcima odvija po suhim kolovozima. Upozorenje na moguće osipe i odrone kamena na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa, kanjon rijeke Une, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju. Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja. 

Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa, jutros u 06,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 14,0 C, vlažnost zraka 92,0 %, dok je vodostaj rijeke Une sinoć u 00,00 sati  iznosio 19,1 cm (NV) – u blagom je opadanju, prosječna temperatura rijeke Une proteklog dana +20,0 C.

 

                                                                                                                                                   O p e r a t i v n i   c e n t a r

                                                                                                                                                             c i v i l n e   z a š t i t e

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 588 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda