Mauris tincidunt euismod

Na današnji dan prije 17 godina borci i starješine 505.viteške brdske brigade  u sadejstvu sa jedinicama 511.slavne  i prištapskim jedinicama 5.Korpusa Armije BiH  forsirali su rijeku Unu u namjeri da što dublje prodru u okupiranu teritoriju i dalje uspostave mostobran te se spoje sa jedinicama 5.Korpusa koje su napredovale iz pravca Velikog Radića prema Bosanskoj Krupi. Forsiranje rijeke  do tada je bila velika nepoznanica za sve borce i starješine 505 viteške  ali su tada dokazali da se mudrim vodjenjem i dobrim planiranjem mogu ostvariti ciljevi  koje je do tada bilo teško i zamisliti. Faktor iznedjenja bio je potpun i tad su  prilikom prodora u dubinu okupirane teritorije agresoru su nanešeni ogromni gubici u živoj sili, komandnom kadru i materijalno tehničkim sredstvima. Operacije na platou Ostružnice  trajale su nekoliko dana a potom su se jedinice 5.korupusa zbog strateških odluka i  nemogućnosti napredovanja iz drugog pravca napada, morale povući na lijevu obalu Une u reonu Mašića kod  Bosanske Krupe . U tim borbenim dejstvimasmrtno su stradala 23 boraca iz 505 Viteške motorizovane brigade. Od prošle godine dan kada je forsirana rijeka Una  obilježava se kao značajan datum u Bosanskoj Krupi. Tim povodom delegacija općine Bosanska Krupa predvodjena općinskim načelnikom Arminom Halitovićem položila je cvjeće na spomen obilježje u Mjesnoj zajednici Ostružnica.

Cvijeće na OVO  spomen obilježje položila je i delegacija  OO SDP-a Bosanska Krupa koju je predvodio predsjednik Muhidin dr.Šertović..

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 377 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda