Mauris tincidunt euismod

Grad Hrvatska Kostajnica i općina Bosanska Krupa imaju mnogo dodirnih tačaka a neke od njih uskoro bi mogle postati i dio projekta zajedničke prekogranične suradnje . Naime na inicijativu Hrvatske Kostajnice ,dogradonačelnica ovog grada Lidija Ikasović boravila je u Bosanskoj Krupi i načelniku općine Arminu Halitoviću iznijela ideju  da se u okviru drugog poziva za IPA fondove uradi aplikacija za sredstva kojima bi se unaprijedila suradnja ove dvije općineu oblasti turizma i iskoristile zajedničke dodirne tačke te proširile mogućnosti turističke ponude ovih sredina na više dana. Osnova svega je rijeka Una i tradicionalne ladje koje su specifične kako za Hrvatsku Kostajnicu tako i za Bosansku Krupu. Aplikacijom za sredstva iz IPA fondova bila bi predvidjena izrada tradicionalnih ladja ,edukacija mladjih uzrasta za njihovu izradu kako bi se tradicija ladjarenja na rijeci Uni nastavila .Projektom je predvidjeno da se uz već postojeće kapacitete za turiste izgrade i novi kapaciteti hostelskog tipa, u kojim bi se nudio smještaj po nižim cjenama te urede površine za kampiranje za sve one koji bi željeli zanoćiti uz rijeku Unu. Ukoliko bi se realizovao jedan ovakav projekat onda bi donji tok rijeke Une od Bosanske Krupe do njenog ušća imao ponudu potpuno različitu od gornje toka gdje je već brendiran rafting i kajakaštvo na divljim vodama . Kombinujući dostignuća projekata iz prvog poziva IPA fondova u kojima su učestvovali i Bosanska Krupa i Hrvatska Kostajnica , u donjem toku rijeke Une gosti bi se mogli zadržavati duže od jednog dana kombinujući brdski biciklizam, vožnju ladjama, lov i ribolov i zanimljive smještajne destinacije od kojih bi svaka bila drugačija i imala svoje specifičnosti. Ideja koju je iznijela dogradonačelnica Hrvatske Kostajnice je načelno prihvaćena i u njezinu razradu uključit će se uposlenici općine Bosanska Krupa i Lokalne akcione grupe Una – Sana. Razmjena neophodnih podataka dogovorena je za slijedeću sedmicu a potom će se zajednički pristupiti finaliziranju ideje i izradi kompletnog projekta s kojim će se ići prema Europskoj komisiji. Općini Bosanska Krupa ostavljena je mogućnost da u narednih nekoliko sedmica sebi izabere partnere sa bosanske a Hrvatskoj Kostajnici sa hrvatske strane granice.

Inače Bosanska Krupa zajedno sa Bužimom i Sanskim mostom već koristi sredstva IPA fondova kroz projekat Lokalne akcione grupe“Una-Sana“ u prekograničnoj suradnji sa općina Topusko, Krnjak, Gvozd i Vojnić .

 

Ademir Mesić

Načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović zajedno sa još stotinjak gradonačelnika i načelnika općina iz Bosne i Hercegovine prisustvovao je prijemu koji je za njih organizovala Ambasada SAD u BiH. Otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Jonathan Moore poželio je dobrodošlicu gradonačelnicima i načelnicima općina iz cijele Bosne i Hercegovine na prijemu održanom u petak u Sarajevu, saopćeno je iz Američke ambasade u BiH. Ovaj događaj  bio je prilika da se izrazi zahvalnost svim zvaničnicima na lokalnom nivou za njihov angažman na poboljšanju životnih uvjeta za građane Bosne i Hercegovine.U svom obraćanju, otpravnik poslova Moore naglasio je da zvaničnici na lokalnom nivou imaju najjasniji pogled na izazove s kojima se suočavaju građani BiH, jer su oni u najdirektnijem kontaktu sa svojim biračima, navodi se u saopćenju.

"Vi ste ti koji vidite i osjetite najvažnije frustracije građana, i vi ste ti koji znate šta funkcioniše a šta ne", kazao je.

On je ohrabrio napore lokalnih lidera da budu proaktivni i rade zajedno na unaprijeđivanju ekonomskih prilika za građane u BiH.Moore je istakao i pozitivne rezultate ambasadine saradnje s gradonačelnicima i načelnicima, posebno nedavni dogovor u Tomislavgradu o povezivanju šest načelnika koji su učestvovali na programu međunarodne razmjene u SAD-u.
Obećao je i nastavak podrške Ambasade SAD-a za programe i aktivnosti na lokalnom nivou.
"Ambasada SAD-a je opredijeljena pružanju pomoći. Putem naših programa ekonomske pomoći, provedenih od USAID-a, mi sarađujemo s vama i pružamo pomoć u izgradnji institucija koje BiH treba u procesu integracije, bilo putem GAP programa kako bi vam pomogli da osigurate svojim građanima efikasne i fokusirane javne usluge, ili putem FIRMA i FARMA programa pružanja pomoći poduzetnicima u svim sektorima. Mi smo optimistični u vjerovanju u lokalnu upravu i uticaju koji vi možete imati na budućnost ove zemlje,'' izjavio je Moore.

Općina Bosanska Krupa uljučena je u sve projekte koji se finansiraju sredstvima za ekonomsku pomoć BiH a sredstvima američkog naroda skoro je počela gradnja vodovoda za Podgrmeč.

Ademir Mesić /mojevijesti.ba

Tokom proteklog vikenda sportski klubovi sa područja bosanskokrupske općine i grali su promjenjivo i sa polovičnim uspjehom.najuspješniji su bili nogometaši Sloge iz Bosanske Otoke koji su u okviru Druge lige F BiH - grupa Zapad u Jajcu pobjedili domaćine sa 2:0.Golove za slogu postigao je Jasmin Mehić.Seriju uspjeha nastavio je i NK“Željezničar“ koji nakon 5 odigranih kola u Prvoj ligi US kantona ima 15 bodova i gol razliku 14:1. Ove nedjelje u Bosanskoj Krupi je „stradala“ ekipa Mladosti iz Bosanskog Petrovca koja je najozbiljniji i jedini protivnik Željezničara u borbi za sam vrh kantonalne nogometne lige. Željezničar je zahvaljujući dobroj kolektivnoj igri i izuzetno raspoloženim braćom Alidžanović slomio otpor Mladosti u drugom poluvremenu i sa 3:0 goste ispratio u Bosanski Petrovac.

Tako uspješne nisu bile njihove komšije . Bratstvo je još jednom razočaralo svoje navijače i na domaćem terenu su poraženi od Viteza iz Bužima, ekipe koja se ove godine nalazi u samom vrhu Druge lige – grupa Zapad. Bratstvo je nakon pet odigranih kola pri dnu tabele sa 4 osvojena boda . Na čelu tabele su ekipe Sloge i Pogrmeča sa po 13 osvojenih bodova s tim što Podgrmeč ima nešto bolju gol razliku.

Pioniri Sloge su igrali u Pjanicima protiv ekipe Mutnice i dozivjeli poraz od 6-1,a jedini pogodak za Slogu postigao je Ljubijankić Hasan. Kadeti i juniori su gostovali u Laktasima kod istoimene ekipe te su porazeni u oba susreta . Kadeti su izgubili s 3-0,a juniori s 2-0.

Najmladji nogometaši Bratsva su gostovali u Ključu i do trenutka pisanja ovog teksta još uvijek nismo saznali rezultate ovih utakmica.

Uspješni su bili i kadeti Košarkaškog kluba“ Bratstvo „ koji su, iako oslabljeni neigranjem nekoliko igrača koji su zbog nediscipline do daljeg udaljeni iz prve ekipe , rutinski pobjedili svoje vršnjake iz ekipe „Sana –Ključ“ sa devet koševa razlike. Pioniri KK“Bratstva u uzbudljivoj završnici izgubili su od istog protivnika rezultatom 36:34 .Samo deset sekundi prije kraja rezultat je bio neriješen ali su gosti iz slobodnih bacanja u zadnjim sekundama uspjeli doći do pobjede.Kadeti KK“Bratsva „ su na samom vrhu tabele kantonalne lige dok su pioniri u sredini tabele.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 415 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda