Mauris tincidunt euismod

 

 

 

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike - Jedinica za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške,obuke i prezapošljavanja (PIU SESER) i Federalni zavod za zapošljavanje, raspisuju:

 

JAVNI POZIV POSLODAVCIMA

 

da se prijave za učešće u Programu: Sufinansiranje zapošljavanja. Javni poziv ostaje otvoren do 30.06.2012. godine ili do utroška raspoloživih sredstava.

 

 

Bosna i Hercegovina je aplicirala za kredit kod Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA) u cilju implementacije projekta Podrška mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanja (SSNESP) i namjerava utrošiti dio sredstava kredita za implementaciju aktivnih mjera na tržištu rada. Finansijska sredstva za programe se obezbjeđuju putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike - Jedinice za implementaciju projekata socio-ekonomske podrške, obuke i prezapošljavanja (PIU SESER) i Federalnog zavoda za zapošljavanje. Broj korisnika programa i finansijska sredstva ograničena su po kantonima Federacije BiH. PIU SESER i Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji sa kantonalnim službama za zapošljavanje, pozivaju poslodavce iz FBiH koji su zainteresirani da uz finansijsku podršku zaposle osobe iz ciljne grupe projekta da se prijave na Javni poziv.

 

KO SE MOŽE PRIJAVITI NA JAVNI POZIV ?

 

 

 

1. Nezaposlene osobe kojima prestane pravo na primanje gotovinskih transfera, registrovane na evidenciji nezaposlenih osoba u FBiH, i to:

 

 

1a. Osobe sa onesposobljenjem (civilne, ratne vojne, civilne žrtve rata); Potreban dokaz: rješenje o prestanku prava na invalidninu, i/ili na ortopedski dodatak, i/ili na dodatak za njegu i pomoć.

 

1b. Demobilizirani borci (koji su bili korisnici prava iz Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica). Potreban dokaz: rješenje o prestanku prava na novčanu naknadu.

 

2. Nezaposlene osobe koje spadaju u ugrožene kategorije registrovane na evidenciji nezaposlenih osoba u FBiH, koje su teško zapošljive, i to:

 

2a. Osobe nezaposlene duže od 36 mjeseci, u kontinuitetu; Potreban dokaz: uvjerenje o nezaposlenosti.

 

2b. Osobe starosne dobi preko 40 godina, nezaposlene duže od 24 mjeseca, u kontinuitetu; Potreban dokaz: uvjerenje o nezaposlenosti.

2c. Socijalno ugrožene osobe - korisnici prava na stalnu novčanu pomoć; Potreban dokaz: Rješenje izdato od Centra za socijalni rad.

2d. Bivši štićenici domova za nezbrinutu djecu, starosne dobi do 30 godina; Potreban dokaz: Rješenje izdato od Centra za socijalni rad i/ili Doma za nezbrinutu djecu.

2e. Žene žrtve nasilja; Potreban dokaz: potvrda o statusu žene žrtve nasilja (sigurna kuca, mup, csr, nadležni Sud).

 

NA KOJI PERIOD BI OSOBA BILA ZAPOSLENA  I KOLIKI IZNOS POSLODAVAC DOBIJA U SLUČAJU DA PRIHVATI OVAKAV PROGRAM ?

 

 

Programom sufinansiranja zapošljavanja je predviđeno da se sufinansira zapošljavanje kod poslodavaca s ciljem smanjenja i prevencije dugoročne nezaposlenosti i povećanja stope zaposlenosti fokusirajući se na neaktivne grupe i posebno ugrožene kategorije. Obaveza poslodavca je da osobu zaposli na period od najmanje 12 mjeseci (potpiše ugovor o radu, te izvrši prijavu na obavezna osiguranja: penziono-invalidsko, zdravstveno i od nezaposlenosti). Za tu namjenu predviđena su bespovratna finansijska sredstva, i to u iznosu od 2.200,00 KM po osobi. Sve međusobne obaveze između finansijera i poslodavca će se regulirati Ugovorom o sufinansiranju zapošljavanja.

 

 

Sve upute o tome koju dokumentaciju  zainteresirani poslodavci trebaju priložiti,dobit će u Uredu za zapošljavanje.

 

 

Poslodavci koji imaju potrebu za zapošljavanjem radnika (iz ciljne grupe nezaposlenih osoba) podnose nadležnoj kantonalnoj/županijskoj službi za zapošljavanje ili nadležnom općinskom birou za zapošljavanje orginal ili ovjerene fotokopije slijedećih dokumenata:

 

 

 


 

 

 

zahtjev za učešče u programu i K3-1 obrazac za svaku osobu za koju se aplicira

 

dokaz/e da osobe za koje se aplicira ispunjavaju kriterije postavljene ciljne grupe

rješenje iz sudskog registra za obavljanje djelatnosti ili rješenje o registraciji samostalne djelatnosti

identifikacioni broj

pozitivan finansijski izvještaj o poslovanju za posljednji izvještajni period (bilans stanja, bilans uspjeha), odnosno za samostalnu djelatnost, obrazac SPR-1053 specifikaciju za utvrđivanje dohotka od samostalne djelatnosti

dokaze – uvjerenja o izmirenim obavezama po osnovu poreza i doprinosa, ne starija od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva uvjerenje o trenutnom broju zaposlenih, ne starije od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva

broj transakcijskog računa )

 

Poslodavac ne može otpustiti već uposlene radnike radi upošljavanja korisnika po osnovu ovih programa.

 

Poslodavci koji negativno posluju i poslodavci koji ne izmiruju obaveze prema javnim prihodima, ne mogu učestvovati u ovim programima.

Poslodavci koji su koristili sredstva iz podsticajnih mjera Federalnog zavoda za zapošljavanje ili kantonalnih službi za zapošljavanje, a nisu ispoštovali obaveze u skladu sa zaključenim ugovorima ne mogu učestvovati u ovim programima.

Također, poslodavci koji su koristili sredstva za sufinansiranje zapošljavanja po bilo kojem programu u prethodne dvije godine, a nisu zadržali najmanje 80% sufinansiranih osoba u radnom odnosu, po okončanju perioda sufinansiranja, ne mogu učestvovati u ovom programu.

Pravna lica koja se finansiraju iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (budžetski korisnici) ne mogu učestvovati u ovom programu.

Zahtjevi koji nisu u potpunosti popunjeni (uključujući i K3-1 obrasce ) ili zahtjevi sa nekompletnom dokumentacijom neće se uzeti u razmatranje.

 

Obaveze nakon odobravanja sredstava:

 

-Ukoliko se poslodavcu odobri zahtjev, kao uvjet za potpis Ugovora sa Službom, poslodavac dostavlja, najdalje u roku od kalendarskih 30 dana:

 

-JS 3100 obrazac - kopiju obrasca prijave na obavezna osiguranja kod Poreske Uprave, osobe čije se zapošljavanje sufinansira (datum prijave na obavezna osiguranja ne smije biti prije datuma odobrenja zahtjeva od strane komisije Službe).

-sredstvo osiguranja avansnog plaćanja – bjanko mjenicu i mjeničnu izjavu, ili bezuvjetnu bankovnu garanciju, na odgovarajuci iznos za ugovore vrijednosti preko 8.800 KM u cilju uplate avansa.

 

Obaveze poslodavca:

 

Isplatiti osobi, čije se zapošljavanje sufinansira, neto plaću u skladu sa zakonskim propisima i izvršiti uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa; U toku dvanaest (12) mjeseci za osobe, čije se zapošljavanje sufinansira, protekom svakog mjeseca, dostavljati dokaze o isplaćenim plaćama i uplaćenim porezima i doprinosima za sufinansirane osobe (spisak sufinansiranih osoba, njihove potpisane i ovjerene platne liste i specifikacije plaća ovjerene u Poreskoj upravi); Obavijestiti nadležnu kantonalnu službu za zapošljavanje o svakoj promjeni koja se može odraziti na izvršenje ugovornih obaveza potpisnika ugovora u roku od 8 dana;

 

Javni poziv ostaje otvoren do 30.06.2012. godine ili do utroška raspoloživih sredstava.

 

Obrasci za apliciranje za Program dostupni su u nadležnom općinskom birou za zapošljavanje i nadležnoj kantonalnoj službi za zapošljavanje. Prijave poslodavaca za učešće u Programu sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se neposredno ili poštom nadležnom općinskom birou za zapošljavanje ili nadležnoj kantonalnoj  službi za zapošljavanje.

 

 

Ured za zapošljavanje Bosanska Krupa / Radio Bosanska Krupa

 

 

 

 

U maloj sali Doma kulture u Bosanskoj Krupi je održana promocija knjige „Tajna zaljubljenog vjetra“, autorice Lejle Fetić. Promociju knjige je organizovalo Udruženje mladih „Ujedinjenje – Conventus“ Bosanska Krupa zajedno sa Javnom ustanovom Gradska biblioteka Bosanska Krupa. Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće Buybook i za kratko vrijeme je je postala bestseller na području Bosne i Hercegovine. Autorica knjige, Lejla Fetić je zadovoljna promocijom, ali i romanom, koji je već dostupan čitaocima.

Promotorke Lejlinog romana u Bosanskoj Krupi, bile su direktorica Gradske biblioteke Bosanska Krupa Zumreta Porić, autorica knjige „U sazviježđu snova“, nagrađivana književnica, krupljanka Elma Velić, te jedna od prvih čitateljki Lejlinog romana, Emina Dizdarević.

Roman je predstavljen kao knjiga za mlade i u njemu će sigurno uživati svi oni koji vole lutati prerijama mašte.Ovo je Lejlin prvi roman u kojem nas vodi na putovanje do ledom zarobljenog Sibira, u potrazi za knjigom Tajni.

Na promociji knjige, Lejla Fetić je iskoristila priliku i zahvalila se svima onima, koji su na bilo koji način sudjelovali ili pomogli u izdanju romana Tajna zaljubljenog vjetra.

Lejla je rođena u Zenici, diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu, a prije osam godina je došla živjeti u Bosansku Krupu, kao gospođa Fetić.Promocija romana "Tajna zaljubljenog vjetra" je prvi put održana u aprilu tekuće godine, na Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Sarajevu. Pomenuti roman je već dostupan čitaocima, a isti se može kupiti u Buybook-u u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, kao i na prodajnim mjestima Oprese.

Enisa Bajrić

 

 

U prvom kolu jesenjeg dijela košarkaške kantonalne lige košarkaši  KK „Bratstva“ su ugostili KK „Krajišnik“ iz Velike Kladuše i pobjedili ih rezultatom 97:85Prva četvrtina je završena neriješeno 23: 23. U drugoj četvrtini domaćini ubacuju u brzinu više koja završava u njihovu korist 48:44. U drugom poluvremenu košarkaši Bratstva su postepeno povećavali prednost za konačnih 97:85.Najefikasniji u redovima domaćih igrača su bili Tarik Halkić sa 30,Jasenko Šertović sa 25,Adam Salkić sa 20 i Ismar Okanović sa 13 poena. Kod gostiju najbolji su bili Mustedanagić 28 i Pehlić 23 poena.

KK „Bratstvo“ : KK „Krajišnik“  97:85  (23:23,25:21,27:23,22:18)

Nogometaši NK „Željezničar“  upisali i svoju šestu uzastopnu pobjedu gdje su na svom terenu savladali ekipu  NK „ Gomila“ (Stijena) rezultatom 3:1, pogodcima Elvisa Kovačevića i dvostrukim strijelcem Edinom Kurtovićem.

Ovom pobjedom naši nogometaši ostaju na vrhu tabele sa maksimalnih 18 bodova iz 6 kola.U slijedećem kolu Željezničar gostuje kod ekipe Sanice.

Tokom vikenda nogometasi Sloge i to sve kategorije su igrale gostujuce utakmice,a uspjeh je bio polovican. Tako su vec u subotu pioniri Sloge prvi startali i to u Velikoj Kladusi protiv svojih vrsnjaka iz ekipe "Krajisnika" i dozivjeli poraz od 4-1,a strijelac jedinog pogodka za Slogu bio je Tarik Komić.Isti dan u poslijepodnevnim satima prvi tim Sloge gostovao je u Vitezu kod istoimene ekipe i dozivjeli poraz od 2-0,te su tako izgubili i drugu poziciju na tabeli,a koju je sad preuzela ekipa Viteza iz Viteza. U nedjelju su juniori i kadeti gostovali kod ekipe "Ljubic" iz Prnjavora i zabiljezili pobjede u obje kategorije.Kadeti su slavili s uvjerljivih 3-1,a strijelci za slogu su bili Enver Halilović,Ajdin Mujkić i Dzejlan Šabić.Juniori su pobijedili s 1-0 a strijelac jedinog pogodka za Slogu bio je Esad Jusić.Tako su se mladi nogometasi Sloge s gostovanja iz Prnjavora vratili s punim plijenom.

U nedjelju su igrali i najmladji nogometasi Sloge tzv.pjetlici (djecaci rodjeni 2001 godine i mladji) koji su u okviru Minimaxi lige koja se igra u Prijedoru u zatvorenom prostoru i na vjestaskoj podlozi.Oni su snage odmjerili s svojim vrsnjacima iz Sanskog mosta ekipom Podgrmeca,a krajnji rezultat bio je 3:3.Strijelac sve tri pogodka za slogu bio je Bešić Kerim,njegov prvi het-trik a za slogu 1 bod. Prvenstvo Minimaxi lige se nastavlja u subotu.

Nogometaši bratstva takodje su gostovali u sve tri kategorije.Juniori i kadeti su gostovali u Bosanskom novom i doživjeli poraze od ekipe Slobode rezultatom 3:2 i 4:2.Seniori Bratstva igrali su u Polju kod Cazina i doživjeli još jedan poraz ovaj put od ekiše Mladosti koja se tako primakela samom vrhu tabele a Bratsvo je sa 7 bodova u drugom dijelu tabele.Slijedeće subote Bratsvo ugošćuje drugoplasiranu ekipu Viteza iz Viteza.

 

Odbojkašice Une iz Bosanske Krupe u okviru druge federalne lige poražene su u Širokom brijegu rezultatom 3:0.

Ademir Mesić/Mensud Čaušević,Krupljani.ba

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 407 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda