Mauris tincidunt euismod

U posjeti bosanskokruopskoj općini boravila jedelegacija austrijskog grada Welsa koju je predvodio gradonačelnik ovog grada dr. Peter Koits. Zajedno sa njima  bili su i članovi Austrijsko – bosansko kulturnog centra . Govorilo se o  implementaciji povelje o partnerskim odnosima Bosanske Krupe i Welsa.

Sigurno najbitniji dio razgovora prilikom posjete delegacije grada Welsa u Austriji koju je predvodio gradonačelnik  dr. Peter Koits  bio je onaj u kome se govorilo o tome na koji način grad Wels može pomoći da se u Bosanskoj Krupi otvore nova radna mjesta . Prijatelji iz Austrije načelniku Halitoviću ponudili su učešće Bosanske Krupe na jednom od najvećih sajmova za  energetske izvore koji se svake godine održava u Welsu na kome će imati povlašten položaj prilikom predstavljanja poslovnih ideja i onog što općina Bosanska Krupa nudi kako bi privukla strane investitore. Za razliku od svih dosadašnjih sličnih razgovora sa raznim predstavnicima  gradova i  udruženja iz inostranstva ovi su bili najkonkretniji i najviše obećavaju  jer su gosti iz Austrije već došli sa razradjenom idejom kako pomoći Bosanskoj Krupi i na koji način  mogu omogućiti kontakte Bosanske Krupe sa austrijskim ali i sa investitorima iz većine evropskih zemalja. Posebno je isticana mogućnost za energetske projekte, korištenje solarne energije,pogone za korištenje biomase za proizvodnju energije  i čak mogućnost otkupa smeća sa šireg područja jer je Wels poznat po najvećoj ekološkoj spalionici smeća od koje cjeli grad ima grijanje i koja proizvodi značajne količine električne energije .

Gosti iz Austrije su obišli krug „Poslovne zone Pilana“  i izrazili zadovoljstvo načinom na koji je  lokalna zajednica došla u posjed vrlo kvalitetnog zemljišta i objekata u kojima će u budućnostin biti stvarana nova vrijednost. Blizina Europske unije, bogatstvo sirovinom, pogodna klima , željeznica, kooperativna lokalna zajednica  i radna snaga su definisani kao prednosti zbog kojih su uvjereni da će u budućnosti na prostoru Poslovne zone Pilana biti veči broj ulagača iz Austrije.  Razgovorima je posebno bio zadovoljan načelnik bosanskokrupske općine Armin Halitović  koji je obećao da će se Bosanska Krupa za sajam u Welsu dobro pripremiti i ponudu Bosanske Krupe predstaviti na najvišem nivou  te izrazio nadu da će ono što nudi Bosanska Krupa biti prepoznato u Austriji i da će to rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.

Tokom posjete Bosanskoj Krupi delegacija iz Austrije obišla je Prvu i Drugu osnovnu školu u Bosanskoj Krupi . Ovom prilikom gradonačelnik Koits, zajedno sa najbližim saradnicima, uručio je donaciju Austrijsko-bosanskog kulturnog centra iz Welsa . Škole su dobile 15 računara a u razgovoru sa menadžmentom škole obećana je i pomoć prilikom sanacije objekata ovaih škola. Posjeta je završena obilaskom Udruženja djece sa posebnim potrebama Ada koje će takodje u budućnosti imati konkretnu podršku grada gradonačelnika grada Welsa i austrijsko –bosanskog kulturnog centra iz ovog grada  u vidu trogodišnjeg finansiranja stručnog radnika za rad sa djecom sa posebnim potrebama.

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 395 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda