Djeca u Pištalinama od proteklog vikenda svoje slobodno vrijeme provode na zabavniji način što ih čini sretnima. Zahvaljujući je to neformalnoj grupi „Zeleni vrh“ iz ove mjesne zajednice koji su osmislili i kroz program Omladinske banke realizirali projekt Park „Priče za djecu“. I da stvar bude pozitivnija, nije jedini projekt koji život djeci i mladima čini ljepšim i jednostavnijim. Na prostoru lokalne zajednice, jedan je od 12 u ovoj godini i jedan od 59 u proteklih pet godina. Sve je rezultat angažmana mladih volontera koji imaju finansijsku podršku Općine Bosanska Krupa i Fondacije Mozaik. 

Najmanje što su zaslužili mališani u Pištalinama sada su i dobili. Igraonu koja njihovo druženje pretvara u zabavu punu pozitivne energije, koja vrijeme između školskih časova čini sadržajnijim i zdravije provedenim. Njihovo zadovoljstvo i osmjesi na licu mogu se zahvaliti volonterima iz neformalne grupe „Zeleni vrh“ koji godinama na sličan način svoj životni prostor čine privlačnijim. 

„Aplicirali smo sa dva projekta preko Omladinske banke od kojih je jedan Park „Priče za djecu“ gdje se trenutno i nalazimo. Djeca su zaista zadovoljna sa realizacijom, vidite da uživaju u igraoni. Želim se zahvaliti Omladinskoj banci i izraziti potrebu za daljnom saradnjom. Ovo je već šesti projekt koji je radila naša neformalna grupa. Zahvaljujem se i načelniku koji je prepoznao našu želju za promjenama i pružio podršku“, kaže Edin Hadžipašić, predstavnik neformalne grupe „Zeleni vrh“. 

Projekt je vrijedan tri hiljade KM. Finansiran je iz fonda Omladinske banke kojeg obezbjeđuju Općina i Fondazija Mozaik, ali i od doprinosa neformalne grupe. 

„Park „Priče za djecu“ je finansiran od strane Omladinske banke u vrijednosti od 1.810 KM, a doprinos neformalne grupe je 1.200 KM. Sretni smo što u Pištalinama postoji omladina koja želi doprinijeti svojoj zajednici, kroz volonterski rad olakšati život, kako djeci tako i starijima“, ističe Amra Samardžić, članica Omladinske banke Bosanska Krupa. 

Zadovoljstvo ne krije ni direktor Prve osnovne škole Amir Velić. Uz pohvale izražava i zahvalnost mladićima i djevojkama neformalne grupe i Omladinske banke. 

„Ovo je jedan predivan pokazatelj kako se omladina okuplja oko društveno korisnih projekata od značaja za lokalnu zajednicu, za općinu i kanton. Koristan je projekt, dat na korištenje stanovništvu, roditeljima, djeci razredne nastave u područnoj školi „Pištaline“, kaže direktor Velić.  

Inače, na konkurs za projekte mladih u okviru programa Omladinska banka ove godine pristigla je 21 prijava. Nakon inovacijskog turnira i procesa selekcije odobreno je 12 projekata mladih ukupne vrijednosti 47.443,00 KM, od čega će 19.840,00 KM biti obezbijeđeno kao doprinos grupa iz zajednice, a sa 27.603,00 bit će podržani iz fonda Omladinske banke Bosanska Krupa koji obezbjeđuju Općina Bosanska Krupa iz svog budžeta (18.603,00 KM) i Fondacija Mozaik od donatora "Robert Bosch Stiftung, BTD " (9.000,00 KM). 

Među odobrenim čiji su ciljevi unapređenje turizma, sporta, obrazovanja, općenito uslova za život mladih u Bosanskoj Krupi su: BosSco camp, Veseli kutak, Eco splash day, Park „Priče za djecu“, Markiraj i pobijedi, Eliksir mladosti, Loptica je bačena, Izgradnja šarenih autobusnih stajališta, Sport za sve, Sportom protiv interneta, Godine su samo broj, Sportom za bolje sutra. 

„Bitno je naglasiti da je tih 12 projekata realizirano u 6 gradskih i prigradskih mjesnih zajednica. Njima je bilo obuhvaćeno uređenje igrališta, autobuskih stajališta i izletišta kao i niz edukativnih radionica. I ove je godine, kao i u proteklih pet, općina Bosanska Krupa prva u Federaciji i druga u BiH po broju podržanih projekata“, naglašava Melisa Ćehić, PR Omladinske banke Bosanska Krupa. 

Bosanskokrupski omladinci su u proteklih pet godina, koliko je na prostoru Bosanske Krupe prisutan program, realizirali 59 projekata čija vrijednost iznosi preko 210 hiljada maraka. Općina Bosanska Krupa je od tog iznosa iz budžeta izdvojila skoro 62 hiljade, Fondacija Mozaik 42 hiljade, dok su doprinosi neformalnih grupa vrijedni skoro 110 hiljada maraka. 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Policijska stanica Bosanska Krupa obavještava učesnike u saobraćaju da će u dane 28. i 30.10.2017. godine izvesti akcije pojačane kontrole učesnika u saobraćaju na području općine Bosanska Krupa sa akcentom na prekršaje koji su propisani Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH.

Vozači sretno!

                                 POLICIJSKA STANICA

                                BOSANSKA KRUPA

- Policijska stanica  Bos.Krupa obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni  KD-a.

- Vatrogasna jedinica  izvještava da  nije u proteklom periodu  bilo dojava o požaru.

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  28   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je  upućeno  4  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.Danas od 08,00 do 10,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Lipik, i od 10,00 do 13,00 sati u Bos.Otoci ul.Unska,Podmračaj i Rudnička.Radovi na mreži.    

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas od 09,00 do 16,00 sati planski zastoj u isporuci el.energije trafopodručje Bujadnice te po pola sahata trafopodručje Mali Radić,Valiki Radić i Podobljaj.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po mjestimično vlažnim  kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

 

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 2 C , vlažnost zraka 99% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 76 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 609 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda