U sklopu programa „Septembarski dani slobode“ kojom Općina Bosanska Krupa obilježava dvadesetprvu godišnjicu oslobođenja i Dan općine, danas je u krugu Osnovne škole „Otoka“ u Bosanskoj Otoci izvedena pokazna vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika, te gašenje isceniranog požara na ovom objektu. 

Poslije vježbi koje su ranijih godina pripremili u Drugoj i Prvoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi, a u sklopu plana osposobljavanja i usavršavanja vatrogasnih jedinica, općinska služba za zajedničke poslove, civilnu i protupožarnu zaštitu u saradnji sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Bosanska Krupa i Dobrovoljnim vatrogasnim društvom „Otoka“, te Požarnom vatrogasnom jedinicom Bihać, ove godine su svoju obučenost i opremljenost  demonstrirali učenicima i nastavnicima Osnovne škole „Otoka“. Kao i ranijih godina vježbu su pripremili i izveli veoma uspješno. 

Uz brojne kolege vatrogasce iz susjednih općina, uz osamanest vatrogasaca Profesionalne vatrogasne jedinice i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Bosanske Otoke, velikog broja građana ovog dijela općine Bosanska Krupa, pokaznoj vježbi je prisustvovao općinski načelnik Armin Halitović i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Hasan Komić. 

U sklopu vježbe požar je zahvatio kabinet i jednu učionicu i prijetilo je da odnese cijelu krovnu konstrukciju. Za to vrijeme učenici i nastavnici su bili na školskom času. Poziv za djelovanje vatrogasaca došao je iz škole. Uslijedila je evakuacija učenika, a potom i djelovanje Vatrogasne jedinice DVD-a „Otoka“ sa navalnim vozilom. U akciju gašenja požara se zatim uključuje Profesionalna vatrogasna jedinica iz Bosanske krupe sa komandnim, navalnim, kombinovanim, pratećim i vozilom za spašavanje sa visine, te zdravstvene službe i policajci, uz asistenciju Elektrodistribucije koja je isključila napajanje električnom energijom. Slijedilo je potom  spašavanje osamnaest učenika i nastavnika koji zbog dima nisu mogli biti evakuirani. 

Profesionalna vatrogasna jedinica u Bosanskoj Krupi jedna je od najopremljenijih na području Unsko-sanskog kantona i to zahvaljujući ulaganjima u tehničku opremljenost i edukaciju za šta je Općina Bosanska Krupa u posljednjih nekoliko godina izdvojila više od tri stotine hiljada konvertibilnih maraka. 

Ovakve pokazne vježbe su jedan od najkorisnijih načina da se sa „suočenom situacijom požara“ pripreme i educiraju učenici i nastavnici, kako bi u slučaju stvarnog požara bili upoznati sa najboljim načinom ponašanja. 

Svi koji su učestvovali u pokaznoj vježbi uspješno su odradili svoje zadatke, dobili za to i visoke ocjene, te se skupa na praktičan način pridružili obilježavanju ovogodišnjeg  17. septembra - Dana oslobođenja i Dana općine, poklonili najljepšu čestitku sa spremnošću da u ovakvim, ali i svim iznenadnim situacijama, budu u službi zaštite svoga grada.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 377 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda