Članak je filtriran: Januar 2020

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović i direktor JKP „10. Juli“ Zihad Jašaragić danas su potpisali ugovor o prenosu sredstava planiranih budžetom Općine Bosanska Krupa za 2020. godinu na ime projekta „Kanalizacija Krčevine“.

 

Nekoliko posljednjih godina, zavisno od finansijskih sredstava i iskazane želje i potrebe mještana, vrše se radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u Bosanskoj Krupi. U skorijoj budućnosti takvi će radovi obuhvatiti i naselje Krčevine.

 

Vodovodna mreža za pomenuto naselje postoji od ranije ali ona zbog profila cijevi, odnosno pritiska u sistemu, ne može na adekvatan način odgovoriti na potrebe korisnika, ni postojećih a pogotovo budućih. U isto vrijeme dok se bude radila rekonstrukcija vodovodne, bit će izgrađena i kanalizaciona mreža.

 

„U naselju Krčevine imamo 20-ak korisnika koji imaju problem sa nedovoljnim pritiskom vode zbog čega ćemo mijenjati profile cijevi. Imamo i zahtjeve za nova priključenja i jedini način da udovoljimo građanima jeste realizacija ovog projekta. Paralelno s tim uradit ćemo i kanalizacioni sistem u ovom dijelu lokalne zajednice čime svoje usluge podižemo na znatno viši nivi“, ističe direktor Zihad Jašaragić.

 

Za ove radove Općina Bosanska Krupa je u budžetu za 2020. godinu predvidjela 20.000 KM koje će na osnovu danas potpisanog sporazuma prenijeti na implementatora projekta JKP „10. Juli“.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH,Kantonalna bolnica „Dr.Irfan Ljubijankić“ i Javna ustanova Dom zdravlja Bosanska Krupa na svojim stranicama su 31.januara objavili

„Preporuke u cilju prevencije respiratornih infekcija“ !

 

U njima stoji da je potrebno :

• Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.

• Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke.

• Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.

• Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

• Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.

• Kada posjećujete tržnicu u područjima koja imaju iskustvo sa novim korona virusom, izbjegavajte direktne nezaštićene kontakte sa živim životinjama i površine koje su u kontaktu sa istim.

• Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.

• Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju (prijenos mikroorganizama s namirnice na namirnicu, direktno ili preko površine pribora ili ruku)  s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.

 

RadioBK

 

U subotu ,prvog dana ovogodišnjeg februara na Ilidži u Sarajevu će se održati Državno prvenstvo u karateu za seniore.Na ovom takmičenju učestvuje dvoje takmičara Karate kluba iz Bosanske Krupe „Feniks“ : Iman Begić u kategoriji borbe seniorke - 55kg i Senaid Veladžić u kategoriji kate seniori.

Sretno!

RadioBK

Vlada Unsko-sanskog kantona izdvojila je u prošloj godini blizu 290 hiljada KM za zdravstvenu zaštitu životinja i u svrhu naknade štete za ubijene životinje. Pozitivna vijest je da je broj zaraženih životinja drastično smanjen.Prema riječima ministra privrede i šumarstva USK Sulejmana Kulenovića, ostalo je namjenskih sredstava od prošle godine i ona će biti prebačena za 2020. godinu.

"Bilo je dosta manje zaraznih bolesti u 2019. godini u odnosu na 2018. godinu pa je samim tim bilo i manje eutanazija. Posebno je bilo manje slučajeva bruceloze koja je prethodnih godina bila ogroman problem. Tako je došlo do smanjenja utroška sredstava", rekao je Kulenović.

Ostalo je oko 61 000 KM i ta sredstva će biti utrošena u prevenciju i eventualno za eutanaziju oboljelih životinja. Ministar Kulenović rekao je kako je do smanjenja broja oboljelih životinja došlo zbog kontinuiranog rada veterinara na terenu, ali i da su vremenske prilike išle u korist.

Ministar Kulenović je kazao da se stanje u sektoru stočarstva i proizvodnje mlijeka pogoršava. Više od 1.000 malih proizvođača je ugasilo svoju proizvodnju u Cazinu koji važi za najvećeg prozivođača, ali je značajan i broj onih koji su ugasili proizvodnju mlijeka u Bužimu. Prema riječima ministra Kulenovića, u 2019. godini proizvedeno je milion i po litara mlijeka manje u odnosu na 2018. godinu, a broj grla je smanjen za oko 200.

Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Krajine iz godine u godinu upozoravaju kako je sve manje malih poljoprivrednih proizvođača koji se bave ratarstvom, proizvodnjom jagodičastog voća.

izvor: Vlada USK

Danas je 31. januar, nacionalni dan bez cigarete. Govoreći zadnjih godina više o štetnosti duhanskog dima koji se direktno ili indirektno udiše, malo je onih koji ne znaju koliko je nikotin štetan. Mnogi pušači pokušavaju prestati pušiti ili barem smanjiti broj cigareta u toku dana. Propagirajući zdravlje, govoreći o bolestima koje se mogu dobiti ili pogoršati kod pušača, s vremenom je došlo do opadanja popularnosti pušača, koji su od nekadašnjih velikih faca degradirani u ljude loših navika, gotovo slabog karaktera. Sve je manje reklamiranja duhanske industrije čak i kod nas, Novost je i da imamo odvojene dijelove u ugostiteljskim objektima za pušače i nepušače, a da li će kada doći i do zabrane pušenja na javnim mjestima ostaje da se vidi.Većina nepušača pušače smatraju sebičnim osobama koje trujući sebe truju i sve druge. Pasivno pušenje zna biti vrlo opasno, posebno kada se puši pred malom djecom, trudnicama, bolesnicima i sl.

U svijetu, se dan nepušenja obilježava 31. maja, a zanimljivo je da se u BiH na inicijativu studenata Medicinskog fakulteta, tačnije članova Sekcije za borbu protiv pušenja kao „Dan bez cigareta“ proglasio i 31. januar. Sekcija je osnovana 1982. godine. Čestitke svima onima koji su prestali konzumirati cigarete ili kojima je bar danas dan bez pušenja.

 

Nije dozvoljeno čitati ovaj tekst sa zapaljenom cigaretom!Smile

 

RadioBK

Danas su četiri godine godine kako je u Bosanskoj Krupi sa radom počelo udruženje oboljelih od karcinoma „Mimoza“, a te četiri godine bile obilježene nizom aktivnosti kojima su ranije oboljele,zaliječene i izliječene žene pomagale oboljelim od svih oblika ove teške bolesti, na putu njihovog ozdravljenja.

Nukleus udruženja su bile članice udruženja koje su nekoliko godina radile sa kantonalnim udruženjem „Behar“iz Bihaća,koje su na bazi stečenog iskustva i još više neosporne potrebe u općini Bosanska Krupa osnovale udruženje „Mimoza“.Ovo udruženje je od same osnivačke skupštine,koja je bila na današnji dan prije četiri godine,okupilo je kao prijatelje mnogo građana općine Bosanska Krupa.Podrška su im bili nosioci funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,škole,ali i druga nevladina udruženja.Ovo udruženje u zajedničku borbu uključilo je sve političke subjekte,ljekare i medicinsko osoblje,stare i mlade.

Svakodnevne nove vijesti o novooboljelim od karcinoma već više od deceniju su realnost u kojoj živimo i sa kojom se,najčešće, nose sami oboljeli i njihove porodice.Neuređen zdravstveni sistem koji još uvijek nema ni registra oboljelih u BiH,svu brigu oko prevencije,edukacije,donošenja povoljnijih zakonskih rješenja,olakšica u toku liječenja,pomoći u postoperativnom i terapijskom liječenju u cijeloj zemlji, sveo je prvenstveno na akcije edukacija udruženja i uz finansijsku pomoć humanih građana i međunarodnih organizacija.

 

Od edukacije do izvora samofinansiranja

Udruženje „Mimoza“ iz Bosanske Krupe je uspjelo tokom ove četiri godine otvoriti vrata mnogim oboljelim kako bi im bili podrška,kako bi im olakšali put do njihovog izlječenja,kako bi ih upoznali sa njihovim osnovnim pravima,mogućnostima i nažalost-nemogućnostima.Da uštede na vremenu,lutanju i na novčanim sredstvima.

Uspostavljajući dobru suradnju sa liječnicima i medicinskim osobljem u lokalnom Domu zdravlja i kantonalnoj bolnici u Bihaću bili su često jedina ruka oboljelim kojima su liječnici dijagnosticirali teška bolest.Uz sve to udruženje je bilo mjesto gdje su se razmjenjivala iskustva,a u okviru njega oboljele su započele i aktivnost oko izrade unikatnih predmeta,najviše nakita i pletiva, koji su nudili građanima na brojnim akcijama i manifestacijama po cijenama koje gradjani odrede,a novac koji su tom prilikom zaradili išao je za onu najosnovniju pomoć oboljelim i njihovim porodicama.Prošle godine zasnovali su i posebnu „Mimoza“ liniju nakita za djecu.

Pratili su i sve velike akcije koje su se na državnom nivou,organizirale su predavanja i tribine za osvještavanje građanstva o potrebi veće brige za prevenciju i pomoć liječenju,kao i i psihološkoj pomoći oboljelim,a slične radionice održavali su i u prostoru udruženja sa stručnjacima iz te oblasti,kao što su ,u suradnji sa liječnicima organizirali i edukacije i predavanja,te posebne dane za besplatne preglede .

U akciju upoznavanja o sveprisutnijim pogubnim statistikama o broju oboljelih i umrlih od ove bolesti, uključili su i mlade,učenike osnovnih i srednjih škola,pa su tako pored dobro posjećenih predavanja u školama,mladi uvijek bili i dio njihovih humanitarnih akcija u općini Bosanska Krupa.Mladi su realizirali i nekoliko projekata kojim su pomogli opremanje prostorija udruženja.Ne treba zaboraviti da su članovi udruženja „Mimoza“zaslužili i četverogodišnju podršku lokalnih vlasti,ali i privatnih poduzetnika koji su bili dio akcija koje je provodilo ovo udruženje.

Mimoza

Briga o oboljelim stalna zadaća udruženja

Ono što nam je istakla predsjednica udruženja „Mimoza“,Fatma Kadić,uz sve ove aktivnosti,a što smatraju svojom najboljom ulogom,jeste baš onaj direktni kontakt sa oboljelim.Česte su posjete članica udruženja u domovima oboljelih,briga o njihovim porodicama,a gotovo jedina mjesta gdje se oboljeli opuštaju su svakodnevna druženja u prostorijama udruženja, prigodom rođendana,godišnjica i praznika,te posjeta članica sličnih udruženja.Ponosni su i na posjetu omladinaca iz Švedske.Redovne stručne psihološke radionice udruženja „Mimoza“ svakog četvrtka, već dugo, mnogo znače svim članicama.Posebno jer ih realiziraju članice udruženja.

Redovno uključivanje u sve akcije borbe protiv svih vrsta karcinoma na nivou BiH su također ustaljena praksa,a posebno su ponosni na Trku za život u Sarajevu ,kao i aktivnost „pokretni mamograf „ koji je u dva navrata besplatno „skenirao“ žene u Bosanskoj Otoci i Jezerskom kao prevenciju od oboljenja karcinoma dojke.“Mimoze“ su zadužene i za distribuciju paketa pomoći svim operiranim ženama-pakete koji su obezbjeđeni prodajom majica iz programa „Trka za život“.“Mimoze“ su redovni posjetioci svi značajnijih događanja u Općini.

„Zlatne i roza trakice“ su dvije akcije koje su redovne edukativne prilike u Bosanskoj Krupi,na kojima se pokazuje srođenost ovog udruženja sa građanima općine Bosanska Krupa.Obilježavanje Dana zdravlja nosi ovo udruženje.

U svakom slučaju , četverogodišnji rezultati rada ovog udruženja trebali bi biti osnova na kojoj bi se programski ciljevi ovog udruženja nastavili realizirati, još značajnijom podrškom svih.

Jer tamo gdje se muči sistem,gdje ne donosi nikakve pomake u većoj brizi za borbu protiv ove bolesti i ne daje podršku oboljelim,postoji samo porodica i ovakva udruženja koja mogu biti uspješna samo uz dobrovoljnu,humanu borbu građana,kako liječnika,medicinskog osoblja,zdravstvenih ustanova,tako i svih ostalih,koji osjećaju našu svakodnevicu u kojoj nas svaki dan dočeka nova vijest o onima koji su oboljeli od karcinoma ili su izgubili bitku,kao i o onima čija iskustva svjedoče o zaista nehumanom odnosu sistema zdravstvene zaštite prema ljudima koji vode bitku za život.

“Mimoza“ treba humane građane i orgnizacije koje na bilo koji način mogu podržati rad ovog udruženja.

Članice udruženja imaju već veliku porodicu podrške,a uz zahvalu za četverogodišnji iscrpljujući rad na brizi o našim sugrađanima u nevolji,stoji i nada da će ta porodica biti još veća do sljedeće pete godišnjice rada.

Uz čestitke za rođendan Udruženja i izuzetno dobru suradnju s našom medijskom kućom najavljujemo početkom februara i redovnu izvještajnu konferenciju uduženja „Mimoza“ na kojoj ćemo saznati i brojčane pokazatelje koji potkrepljuju njihov rad,te ovogodišnje prve njihove aktivnosti.

Dževada Štancl

Članovi Udruženja pčelara „Lipa“ Bosanska Krupa započinju realizaciju projekta „Edukacija pčelara u proizvodnji pčelinjih proizvoda sa dodatnom vrijednosti „ kojeg su kandidirali i poslije selekcije bili odabrani za finasiranje u okviru projekta Farme II.Ovog vikenda boraviće u Beogradu gdje će posjetiti XII državni sajam meda Beograd ,već dugo najbolji sajam pčelarstva u cijelom regionu.

Po prvi put pčelari „LIPE“ boraviće na sajmu dva dana,tako da će imati dovoljno vremena ,ne samo za razgledanje sajamske ponude,već i za razmjenu iskustava,prisustvo predavanjima i kupovini svega onoga što će im u novoj pčelarskoj sezoni trebati,a po sajamskim cijenama. Kao i uvijek posebno zanimanje je usmjereno na inovacije u ovoj oblasti koje tradicionalno , pčelari regiona, najviše vole promovirati na Sajmu meda u Beogradu. Ova edukacijska posjeta je samo jedna ili prva aktivnost u projektu Farma II udruženje pčelara „Lipa“ iz Bosanske Krupe .Biće ih još mnogo u narednih šest mjeseci .Kroz sve aktivnosti nova saznanja dobiće 30 članova „LIPE“ .

Bosanskokrupsko udruženje pčelara je uspjelo ovim zaista zahtjevnim projektom obezbjediti sredstva za edukaciju i jačanje kapaciteta udruženja „LIPA“ dobiti 18 000 KM.Ovoj,dodajmo jojš jednu informaciju,a to je da je općina Bos.Krupa prije nekoliko dana isplatila poticaje prijavljenim pčelarima za 2019. godinu.

Dževada Štancl

Prema posljednjim podacima na području općine Bosanska Krupa registrovano je 298 fizičkih lica od kojih 183 obrta, ugostiteljstva 67 i trgovine 48,dok je pravnih lica 346 sa izdvojenim poslovnim jedinicama. Kada pogledamo podatke o broju prijavljenih odnosno odjavljenih radnji fizičkih i pravnih lica u prošloj godini prijavljeno je 45 novih poduzetničkih radnji fizičkih i pravnih lica, dok je u istom periodu odjavljeno njih 61. U odnosu na 2018.godinu stanje je čak i bolje, jer te godine je prijavljeno 48 djelatnosti i radnji, ali je odjavljeno 81.Tako da iako se i dalje više odjavljuje nego prijavljuje ipak u odnosu na godinu ranije 2019.godina je bila bolja: razlika prijavljeni/odjavljeni u 2018.godini- 33 i razlika prijavljeni/odjavljeni u 2019 – 16 radnji. Najviše dozvola u 2019.godini je izdato za obrte(23), ali i trgovačke(12) i ugostiteljske radnje(7), medjutim poredak je identičan i sa odjavama.Trend više odjavljenih nego prijavljenih u posljednje dvije godine, za koje smo dobili podatke općine Bosanska Krupa, uzrokovan je dobrim dijelom odlaskom ljudi iz zemlje, a s tim u vezi i nerentabilnosti poslovanja odnosno smanjenja obima posla.Odlazak uzrokuje i deficit u zanatskim zanimanjima. Nerijetko smo slušali godinama ranije kako ćemo ostati bez frizera, automehaničara, molera, majstora , danas tome i svjedočimo. Sa druge strane mladi ljudi se nerado odlučuju za zanate i dodamo li tome poslijeratni raskorak kada su u pitanju potrebe tržište rada i izbor zanimanja i profesija shvatamo da imamo problem za kojeg rješenje nije nimalo lako pronaći. Već odavno postoji potreba šire društvene promocije razvoja zanatstva i poduzetničke djelatnosti, ali i za potezima kojima će se pokušati razvijati kapaciteti u radnoj snazi za potrebe naše privrede.Pojedine lokalne zajednice, medju kojima je i općina Bos.Krupa kroz obezbjedjenje podsticaja za poduzetnike i poduzetničke djelatnosti pokušavaju upravo to,odškolovati kadar uz praktičnu obuku i certificiranje kako bi uskladjeni sa tržištem rada učestvovali u razvoju privrede ove općine.Iako dobro osmišljeno i dobro uvezano sa aspekta edukaciije koja se ostvarivala uz pomoć MSŠ”Safet Krupić” ovaj plan nije polučio rezultat u mjeri u kojoj bi se očekivao ,upravo iz razloga trenda odlaska onog momenta kada prodju obuku i dobiju odgovarajući certifikat.

Renata S.

Do kraja godine, ako se posloži sve planirano, nezaposlene porodilje iz svih kantona pa tako i USK imat će ujednačene naknade. Ako Federalni parlament usvoji zakon o zaštiti porodica s djecom, to će značiti da će sve nezaposlene porodilje u FBiH imati mjesečnu naknadu od 60 posto prosječne plaće u FBiH. Također, bit će utvrđen i isti iznos dječijeg dodatka. Najprije je 2016. godine usvojena Inicijativa Kluba parlamentarki FBiH da se izjednače naknade, a nakon toga je Nacrt zakona usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Isti nacrt razmatrat će delegati Doma naroda Federalnog parlamenta 13. februara. Kako je za „Avaz“ rekla predsjednica Kluba parlamentarki Kenela Zuko (SDA), svi kantoni su dali saglasnost na Nacrt prema kojem će, kada zakon bude konačno usvojen, kantoni isplaćivati porodiljske naknade, a Federacija dječije doplatke.

- Sve će biti ujednačeno, za razliku od trenutne situacije. Sada imamo rješenje da je u Zeničko-dobojskom kantonu dječiji doplatak 21 KM, a u Sarajevu između 50 i 60 KM. Naknade u nekim dijelovima Federacije isplaćuju se nezaposlenim porodiljama, u nekima dobivaju jednokratnu naknadu, a u nekim kantonima ništa. To će biti ispravljeno sistemskim rješenjem – rekla je Zuko.

U budžetu Federacije BiH za 2020. godinu već je usvojena stavka od 20 miliona maraka za naknade nezaposlenim porodiljama. Nakon što polovinom februara Dom naroda usvoji nacrt, zakon ide u javnu raspravu. Nakon toga će Federalna vlada pripremiti prijedlog zakona i uputiti ga ponovo Parlamentu Federacije na usvajanje, nakon čega slijedi implementacija. 

Izvor: avaz.ba 

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Bos.Krupa vijećnici su usvojili Prijedlog odluke o zamjeni postojećih rasvjetnih tijela javne rasvjete LED svjetiljkama. Studija koja je uradjena u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša predvidja da se u općini Bos.Krupa postavi 2081 LED svjetiljka koja bi donijela značajne uštede uzimajući u obzir prednosti LED tehnologije. Ova tehno-ekonomska analiza tretira zamjenu 1.167 svjetiljki u užem urbanom području Bosanske Krupe, 345 svjetiljki u užem urbanom području Bosanske Otoke i 569 svjetiljki u ruralnim mjesnim zajednicama općine Bosanska Krupa.

Općina Bos.Krupa za električnu energiju izdvoji oko 240 000 KM i još oko 60 000 KM za popravke odnosno održavanje javne rasvjete što je ukupno oko 300 000 KM ili skoro 50 % iznosa ukupne komunalne potrošnje. Uvodjenjem LED rasvjete, studija je pokazala, ostvarile bi se uštede oko 70% iz čega bi se plaćala investicija vrijedna nešto više od milion maraka. Novog zaduženja nema s tim da se ovim planom u budžetu Općine narednih pet godina izdvaja isti iznos kao i dosada. Na koji način bi i konkretno funkcionisala otplata investicije, vijećnicima je na prošloj sjednici objasnio praktičnim primjerom načelnik općine Armin Halitović koji kaže da “ako je do sada mjesečni račun za struju iznosio npr.20 000 KM,novi račun bi bio oko 6000 KM,a razlika od 14 000 KM bi išla za otplatu investicije.”

Rasvjetna tijela na području Općine su stara i dotrajala ,postavljena prije 10 ili 20 godina:“Mi ćemo njih morati mijenjati zato što nam se više ne isplati stalno kupovati nove sijalice,a sijalica dodje od 20-50 KM.Ovim projektom je predvidjeno da mi više nemamo održavanje javne rasvjete,a garancija na ovu javnu rasvjetu je 10 godina i eventualne kvarove u tih 10 godina Općina ne plaća.”

Procjene su da bi se sa konkretnim poslovima uvodjenja LED rasvjete, a nakon okončanja procedure tendera, koji će biti medjunarodnog karaktera, moglo krenuti sredinom ove godine.

Renata S.

Stranica 1 od 5

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 615 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa