Članak je filtriran: srijeda, 10 Juli 2019

 

Tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene u genocidu počinjenom u Srebrenici, koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru, stigle su u utorak popodne u Potočare.Tabute sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana dočekale su majke, braća, sestre, očevi, ali i mnogobrojna rodbina i prijatelji. Dočekali su ih ispred bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Oni su u tišini, kao i prethodnih godina, formirali dva reda od kamiona s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava pa do ulaza u prostor nekadašnje fabrike kako bi na rukama prenijeli tabute. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šaha Cvrk, ubijena u 82-oj godini života, a najmlađa 16-godišnji Osman Cvrk.
Učesnici Marša mira Srebrenica 2019 nastavili su danas treću,posljednju etpa u pješačenju i danas u poslijepodnevnim satima stići će u Potočare.Organizacioni odbor sinoć je,na zahtjev i velikog broja učesnika Marša mira Srebrenica ,odlučio da se treća etapa „Marša mira“ realizira izvornim putem užasa i spasa Srebreničana,stazi na kojoj su hiljade ostale bez života. Bio je veoma težak dan ali i pun emocija i razgovora sa učesnicima marša.Nikad ne zaboraviti! Nikom se ne ponoviti-kažu Krupljani i Krupljanke koje su s velikom voljom prepješačili najtežu dionicu,a jutros su krenili s mnogo hrabrosti da ponosno stignu u učionicu bola u Potočarima.
Nekoliko stotina bajkera jutros je iz Sarajeva u sklopu Moto maratona Srebrenica 2019 krenulo prema Potočarima. Na tom putu će odati počast žrtvama rata u BiH, a u konačnici i žrtvama genocida u Srebrenici.Bajkeri su jutros krenuli dug put ka Potočarima.Osmi Moto-maraton sa nekoliko stotina učesnika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Švedske, Njemačke, Slovenije, Švicarske..."I to nisu dijasporci, većina njih su stranci i državljani tih zemlaja što uveličava ovaj Moto- maraton. Ovim šaljemo poruku mira, da se nikada genocid u Srebrenici ne zaboravi i ne ponovi. Prikupljamo i novčana sredstva za one kojima je to najpotrebnije“.

65576322 2695366907158475 8729672619990712320 n 1
U sklopu petnaestog biciklističkog maratona 282 učesnika stigla su sinoću Sarajevo. Domaćin su im bile Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su u kasarni “Rajlovac” OS BiH kao i prethodnih godina osigurale noćenje za učesnike maratona.U pet etapa od Beča preko Wiener Neustadta, Monickirchena (Austrija), Murske Subote (Slovenija), Sombora (Hrvatska) do Bihaća, pa prema Sarajevu i Srebrenici učesnici će preći preko 500 kilometara. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 78 godina. Učesnici dolaze iz deset država.
U cijelom svijetu, posebno u državama i institucijama Evropske Unije kao i Savjeta Evrope, 11. juli obilježava se kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Najvažnije međuvladine evropske institucije zahtjevaju da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično djelo, jer je to vrijeđanje i ponižavanje žrtava, ugrožavanje mira i bezbjednosti prvenstveno građana/nki BiH, kao i cijele regije.
Sinoć u prostorijama st.Philip Katedrale u Birminghamu više od 250 zvanica je prisustvovalo obilježavanju 24.godišnjice genocida u Srebrenici. Dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica” u suradnji sa Bosnia UK Networkom i općinom Birmingham je organizovala prigodan program i komemoraciju, kako bi se i ove godine odala počast 8372 brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu počinjenom u Srebrenici u Julu 1995 godine.
Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić i predstavnici udruženja žrtava iz Srebrenice i Prijedora boravi u dvodnevnoj posjeti Londonu, gdje će danas prisustvovati najvećoj komemoraciji u svijetu izvan Bosne i Hercegovine posvećenoj podrinjskim žrtvama genocida u Srebrenici.Salkić u Londonu boravi na poziv humanitarne organizacije “Remembering Srebrenica“, koja je od 2013. godine u Velikoj Britaniji organizovala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih genocidu u Srebrenici.
U okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku umjetničkih kolektiva Škart i Dah teatar iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizuju aktivnosti u Beogradu.Ulična akcija Žena u crnom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” održat će se u srijedu 10. jula Skup paljenje svijeća “Sjećamo se žrtava genocida u Srebrenici” koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, održat će se u četvrtak 11. jula .Isti dan u Beogradu „Uvod u predstavu: “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava-predstava u Srbiji .
Država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da spriječe genocid u Srebrenici.
Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji 11. jula iskazati solidarnost i odgovornost odlaskom grupe aktivistkinja i aktivista na dženazu u Srebrenicu, gdje ćemo, zajedno sa porodicama žrtava genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.
U četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu bit će izložena fotografija "Majka Srebrenice" bosansko-hercegovačkog fotografa Almina Zrne.fotografija "Majka Srebrenice" nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima. U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine.
Nemjerljiva je uloga i značaj logističkog tima Crvenog križa na Maršu mira svake godine. Oni se brinu o svim ekipama prve pomoći na maršu, njihovim potrebama, smještaju i ishrani. Ove godine logistika volontera Crvenog križa BiH ima 13 članova, od kojih 2 djevojke.
Ono što najviše želiš kad ideš ovim maršom mira je da se nikada nikome ne ponovi.”-kažu volonteri Crvenog križa.

65657953 2697464100282089 2862080203629264896 n
Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 posmrtnih ostataka, a s ovogodišnjim ukopom brojka će se povećati na 6.643 identifikovane i sahranjene žrtve genocida.
U okviru obilježavanja 24. tužne godišnjice od najsvirepije egzekucije i ubistava 8.372 stanovnika Srebrenice i okolnih mjesta, Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "EDZUP" Sarajevo i ove godine organizira Memorijalnu trku let golubova pismonoša Srebrenica Sarajevo.
Danas je memorijalni let od Srebrenice do Sarajeva .Iz Potočara bit će pušteno 500 golubova pismonoša.Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "EDZUP" Sarajevo od 2007. godine na svoj način učestvuje u obilježavanju tužne godišnjice genocida u Srebrenici.
Ovoga puta sarajevskim golubarima pridružile su se i golubari iz Tuzle, Travnika, Zenice, Vlasnice, Gradačca, Modriče, Orašja,a također i golubari iz susjedne Srbije, iz grada Sjenice
U Tuzli će se danas održati 5. po redu "Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu".
Organizator šetnje je neformalna grupa građana iz Tuzle a događaj ima za cilj da građani Tuzle i Tuzlanskog kantona na simboličan način obilježe godišnjicu genocida u Srebrenici ,najstrašnijeg zločina koji se dogodio u Evropi nakon drugog vjetskog rata.Građani Tuzle i Tuzlanskog kantona će na ovaj način napraviti simbolična 8372 koraka, po jedan korak za svaku žrtvu genocida.
Udruženje Cvijet Milosti Odžak zajedno sa ministarstvom prometa, veza i zaštite okokiša Posavskog kantona je uredilo kružni tok Odžak i izradili najveci cvijet Srebrenice visok pet metara, a povodom 24.godišnjice genocida.
Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o proglašenju sutrašnjeg 11.jula Danom žalosti na prostoru cijele BiH.


Dževada Štancl
Fotografije:Dino Kasalo

 

U četvrtak,11.jula 2019.godine, navršava se petnaest godina od smrti ratnog komandanta 511.slavne bbr, brigadnog generala Vojske Federacije BiH Mirsada Sedića.

General Mirsad Sedić rođen je 4.januara 1956.godine u Arapuši, općina Bosanska Krupa. Vojnu gimnaziju završio je u Mostaru a Vojno-tehničku vazduhoplovnu akademiju 1977. godine u Sarajevu. Početkom 1992. godine uključio se u odbrambeno-oslobodilačke jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine. U vrijeme rata bio je zamjenik komandanta 5.Korpusa i sa te je funkcije, po vlastitoj odluci, došao na čelo komande 511.slavne nakon pogibije komandanta Mirsada Crnkića.                                                                                                              

Sjećamo se i sad riječi generala Mirsada Sedića od 17.septembra 1995. iz slobodnog grada Bosanska Krupa „ da je 511.slavna brigada u sadejstvu sa jedinicama 505.viteške i 503.slavne brigade, nakon 1244 ratna dana oslobodila grad Bosansku Krupu i time izvršila svoj vojnički, ljudski i historijski zadatak i vratila se kući.“

General Mirsad Sedić odlikovan je Ordenom za vojne zasluge sa srebrnim mačevima 1998.godine kao pripadnik Zajedničke komande Vojske Federacije BiH i ratnim priznanjem značkom „Zlatni ljiljan“ 1996.godine, kao pripadnik 511.slavne brdske brigade.

Posthumno, 2004.godine, generalu Mirsadu Sediću, dodijeljeno je najviše općinsko priznanje Plaketa „17.septembar“ za izuzetan doprinos u oslobađanju općine Bosanska Krupa, značajan doprinos u razvoju općine u postratnom periodu te značajan doprinos u ustrojstvu jedinstvenih Oružanih snaga u BiH.

Smrt ga je zatekla kao penzionisanog generala Vojske Federacije BiH a njegov mezar je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Inače, Općinsko vijeće Bosanska Krupa je 2014.godine donijelo Odluku o dopuni odluke o utvrđivanju značajnih datuma za općinu Bosanska Krupa kojom je 11.juli – Dan obilježavanja godišnjice smrti ratnog komandanta 511.slavne brdske brigade generala Mirsada Sedića, utvrdilo kao značajan datum za općinu Bosanska Krupa.

 

Senada Avdagić

Separator3

Protokol obilježavanja

11. 7. 2019. (četvrtak)

Obilazak mezarja generala Mirsada Sedića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu

 13. 7. 2019. (subota)

12:45 sati – Polaganje cvijeća ispred rodne kuće generala Mirsada Sedića u Arapuši

 13:30 sati – Učenje tevhida u džamiji u Arapuši

 Za sve koji žele prisustvovati učenju tevhida obezbijeđen je prevoz u Arapušu. Iz Bosanske Otoke kreće u 12.00 sati, Bosanske Krupe u 12.20 a iz Ostružnice 12:30 sati.

Pozivamo veterane 511. slavne i sve građane da uzmu učešće u obilježavanju 15. godišnjice smrti generala Mirsada Sedića i na taj način još jednom odaju poštovanje njegovom liku i djelu.

 Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Kroz najteže ratne dane 511.slavna brdska brigada prošla je od druge polovine 1994. i deset mjeseci pobjedničke 1995.godine. Pored vlastite zone odgovornosti 511.slavna bila je i na svim ratištima na kojima je u to vrijeme bilo pokušaja agresora za ovladavanjem slobodnih teritorija bihaćkog okruga. To je bio period kada je 511.slavna imala najviše gubitaka. U borbenim dejstvima u reonu Todorova 13.juna 1994.godine 511.slavna izgubila je i svog komandanta, pukovnika Mirsada Crnkića i bilo je vrlo teško, poslije takvog gubitka i svega što se dešavalo u zoni odgovornosti 5.Korpusa, smoći snage za dalju borbu.                                                                                                                         

U zoni odgovornosti 511.slavne, neprijatelj je 18.novembra 1994.godine, u reonu Halkići / Podvran, forsirao rijeku Unu i formirao mostobran Kobiljnjak sa ciljem uvođenja svježih snaga i napredovanja na pravcu Kobiljnjak- Perna - Mala Gomila. Poslije 15-dnevnih iscrpljujućih borbi, mostobran je blokiran, onemogućeno je daljnje širenje i uvođenje novih snaga a linije odbrane su stabilizirane.

U jutarnjim satima 3.decembra 1994., uporedo sa snažnim napadom u reonu „Pilana“, neprijatelj vrši forsiranje rijeke Une u reonu Bužimkića i napada na Šarića Ćojluk, uspostavljajući drugi (južni) mostobran.

U periodu od formiranja mostobrana Ćojluk pa do polovine mjeseca marta 1995. neprijatelj je pored brojnih pokušaja širenja mostobrana u pravcu Krupljak - Gomila izveo sedam izuzetno snažnih napada na pravcu Zorića brdo – Matinovac, sa ciljem spajanja mostobrana s ostatkom slobodnog dijela grada Bosanska Krupa u potpuno okruženje.

Tokom sedam mjeseci na mostobranu Ćojluk neprijatelj je koristio snage: 11.krupske lpbr, Novigradske lpr, 1.srpske, 3.srpske, Sanske brigada, Vojne policije 2.Krajiškog korpusa, Centra službi bezbjednosti Banja Luka i Ključ i „Bijele orlove“ iz Bijeljine.

Nakon rušenja mostobrana Kobiljnjak i uspješno izvedenog boja „Trokut“, kojim su razvučene neprijateljske snage i smanjen pritisak u zoni odgovornosti 505. i 506.brigade, a neprijateljska linija odbrane na rijeci Uni oslabljena, opće stanje u zoni odgovornosti 511.sbbr bilo je povoljno a borbeni moral izuzetno visok.

Cijeneći opću situaciju, stanje u zoni odgovornosti 5.Korpusa i 511.sbbr, a pod pritiskom da se neprijateljska ofanziva dočeka spremno ( napad se mogao očekivati na pravcima: Slunj-Šturlić-Cazin, Gorjevac-Ripač-Bihać te na spoju 505.viteške i 511.slavne), donesena je odluka da se mostobran Ćojluk mora riješiti, i to hitno. Odlučeno je da napad otpočne 10.jula 1995. u popodnevnim satima.

Naše snage su na početku napada pretrpjele velike gubitke ( osam poginulih boraca), ali odlučnost boraca je bila na izuzetnom nivou, razvila se borba prsa u prsa i linija je probijena. Nastavila se borba sa neprijateljskim jedinicama u povlačenju. Iako vidno umorne, naše jedinice su bile riješene da pitanje mostobrana riješe do kraja. Tokom cijele noći, sa minobacačima neprekidno je vršeno granatiranje Šarića Ćojluka i pontonskog mosta u Bužimkićima. Neprijatelj je u toku noći povukao sve snage sa mostobrana Ćojluk a tokom noći agresor je uspio izvući i tri tenka i samohotku preko pontonskog mosta kojeg je minirao u 06,00 sati 11.jula 1995. Naše jedinice su ponovo bile na rijeci Uni, a mostobran Ćojluk je, poslije 16 sati neprekidnih dejstava i veličanstvene borbe boraca i starješina 511.slavne bbr, stavljen ad acta.

Oslobađanjem mostobrana Ćojluk oslobođena je kompletna teritorija na lijevoj obali rijeke Une, osujećene namjere neprijatelja da izvrši cijepanje bihaćkog okruga i spajanje sa snagama SAO Krajina, stanovništvu je vraćena sigurnost a borbeni moral pripadnika 511.slavne bbr bio je na visokom nivou.

Braneći svoj grad, Bosanku Krupu, na padinama Ćojluka, živote je položilo 55 pripadnika 511.slavne brdske brigade.

 

Izvor teksta: Brošura Mostobran Ćojluk, urednik Alija Kurtović, izdanje: 2015.godina

Pripremila: Senada Avdagić

 

 

 

 

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 639 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa