Cum sociis natoque penatibus

Općinska organizacija Crvenog križa Bosanska Krupa od 08. do 15. maja svake godine obilježava Svjetski dan i Nedjelju Crvenog križa. U okviru ove sedmice organizuju različite aktivnosti za sve građane naše općine, koje počinu u srijedu, 8.maja podjelom paketa pomoći za socijalno ugrožene sugrađane.

Pored paketa pomoći, kako navodi sekretar ovog udruženja Hase Čaušević, u četvrtak će omladinci Crvenog križa Bosanska Krupa posjetiti osnovne i srednje škole, gdje će prodavati  markice i vršiti učlanjivanje omladinaca, koji su spremni da budu dio ovog plemenitog udruženja. Zbog vremenskih neprilika, aktivnost učlanjivanja i prodaje markica za sve građane naše općine biće upriličena do 15.maja. Za djecu članstvo je 1KM a za odrasle simboličnih 2KM. Kako navodi gospodin Čaušević, s dvije marke pomoći će mnogo više nego mogu i zamisliti.

''Ove godine imamo plan i da napravimo konferenciju mladih. Dvadeset i jedan omladinac će učestvovati u ovoj konferenciji. To je velika armija za nas. Naš plan je naše ljude regrutovati i afirmisati u aktivnosti našeg udruženja''  – ističe Hase Čaušević, sekretar općinske organizacije Crvenog križa Bosanska Krupa.

Dobrovoljno davalaštvo krvi je tradicionalna aktivnost Crvenog križa, koja se također može ubrojiti u aktivnosti ove Nedjelje, međutim zbog mjeseca Ramazana i postača/darivatelja, ova aktivnost je prethodno urađena u mjesecu aprilu.

''To je resurs koji se ne može naći, ni na jednoj polici, kao kilogram voća, niti kilogram mesa. To je tekućina koju samo čovjek proizvodi i ona je darovana ljudima kojima je potrebna.  Kad se vratim na davnu 1999.godinu gdje smo startali sa 13 davalaca, danas dolazimo do broja od 460 davalaca. Moram spomenuti i jednu porodicu, koja je sebe dala u humanost davanja krvi, porodica Harbaš, gdje otac,majka i dvije kćerke redovno daju krv, a i treće dijete će uskoro se pridružiti'' – kaže Čaušević.

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. maja/svibnja, upućujemo srdačne čestitke svim volonterima i članovima Crvenog križa, dobrovoljnim davaocima krvi, donatorima, partnerima, saradnicima, kolegama i svima koji pomažu da ispune svoje ciljeve i zadatke, u skladu s misijom i osnovnim principima Crvenog križa.

Elma Velić

U noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana je jedna od najznačajnijih džamija u BiH, po svojoj ljepoti čuvena banjalučka Ferhadija, monumentalna zadužbina Ferhat-paše Sokolovića.Dan džamija je simbolično obilježavanje Bošnjaka u BiH na spomen rušenja Ferhadije u Banja Luci kao i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata. Na teritoriji pod kontrolom Vojske Republike Srpske i ostalih paravojnih srpskih snaga srušene su 534 džamije, a na teritoriji koju je kontrolisalo Hrvatsko vijeće odbrane 80 džamija.           U BiH je za vrijeme rata 1992-1995. uništeno ili oštećeno više od 80 posto od 1.144 džamije, koliko ih je bilo prije 1992. godine. Nakon rata džamije na prostoru BiH su većinom obnovljene, kao i Ferhadija koja je otvorena 7.maja 2016.godine.

RadioBK

U okviru 21.kola Druge nogometne lige F BiH i Bratstvo i Sloga išli su na dalek put i pretrpili ubjedljive poraze. Bratstvo je gostovalo u Bugojnu i poraženo je od Iskre sa 4:0 dok je Sloga izgubila sa 3:0 od Rudara u Han Bili.

Na tabeli Travnik je vodeći sa 41 bodom i ima pet bodova prednosti ispred ekipa Vlašića, Viteza i Iskre. Sloga je sa 17 osvojenih bodova 12 na tabeli dok je Bratstvo pozicija niže sa 14 bodova.

Deseto kolo Druge nogometne lige F BiH za žene donijelo je na „ADAMA“ susret između ŽNK Željezničar 2011  i ekipe ŽNK Inter Posušje. Djevojke iz Posušja slavile su sa 3:1 a jedini pogodak za domaću ekipu postigla je Ajla Memić.

U okviru I Nogometne lige USK-a NK Željezničar Bosanska Krupa sa 4:2 savladao je ekipu Gomile iz Stijene. Golove za Želju postigli su Faruk Kadić, Elvis Alidžanović, Ernest Šabić i Haris Alidžanović.

Emir Sedić

Općina Bosanska Krupa je objavila javni poziv za finansiranje najboljih omladinskih start-up biznisa u Bosanskoj Krupi. U sklopu je to programa kojeg je Općina sa Institutom za razvoj mladih KULT iz Sarajeva započela 2015. godine. U protekle četiri godine finansirala je šest biznis planova i za to utrošila 15 hiljada KM. Ove je godine uvećala sredstva za ovu namjenu pa najbolje start-up biznise finansira sa 8.000,00 KM.

 

Poboljšanje i jačanje mehanizma podrške omladinskom preduzetništvu u lokalnim zajednicama, otvaranje novih radnih mjesta dodjeljivanjem finansijskih sredstava i pružanjem savjetodavne podrške mladim preduzetnicima pri pokretanju start-up biznisa, te omogućavanje volonterskog angažmana određenom broju mladih u svrhu ličnog usavršavanja glavni su ciljevi ovog programa.

 

Na javnom pozivu mogu učestvovati fizička lica, pojedinačno ili u grupi, koji se u momentu podnošenja prijave ne mogu okarakterisati kao poduzetnici iako su to nekada bili. Prijave mogu podnijeti punoljetne osobe do 35 godina starosti, sa prebivalištem na području općine Bosanska Krupa, koje imaju interesantnu poslovnu ideju i žele je realizovati kroz započinjanje sopstvenog poslovnog poduhvata na području općine Bosanska Krupa.

 

Ideja koja se prijavljuje mora se obraditi kao biznis plan, ideje u svim djelatnostima osim trgovine i ugostiteljstva, izuzev originalnih ideja vezanih za turizam i domaće proizvode, pod uslovom da se realizuje na području općine Bosanska Krupa.

 

Prijem aplikacija vršit će se do 21. 5. 2019. godine. Uz javni poziv na web stranici Općine Bosanska Krupa objavljen je i prijavni obrazac, uputstvo za popunjavanje, primjer popunjenog obrasca, kao i kriteriji za ocjenu poslovnih planova.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 609 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda