Cum sociis natoque penatibus

Udruženje Generacije svoje ciljeve osnivanja i rada bazira na aktivnostima za sve generacije našeg grada, ali i šire, i ovih dana pokazuje da se u njihovim prostorijama ozbiljno radi na senzibilizaciji, socijalizaciji i stvaranju mogućnosti za sve naše sugrađane, a posebno one najmlađe. Naime, sinoć je u prostorijama udruženja započeo interesantan projekt naziva Inkluzivne akcije, koji je okupio djecu iz susjedstva ali i one naše mališane koji žive u drugim bh. gradovima, a koji nose korijene iz Bosanske Krupe. 

Almira Šertović, predsjednica Udruženja, naglasila je da je projekt od iznimne važnosti kako za djecu koja žive u Bosanskoj Krupi, ali i za svu djecu koja dolaze u posjetu majkama i djedovima, koja vuku korijene iz našeg grada, a koja često nemaju mnogo prilika da učestvuju u različitim aktivnostima u našem gradu. 

''Želimo da stvaramo atmosferu i društveno okruženje koje će poticajno da djeluje na djecu i mlade, al i na odrasle. Da idemo ka tome da možemo biti podrška ali i vjetar u leđa jedni drugima'' – kazala je Almira. 

Kroz promociju mogućnosti razvoja neformalnog obrazovanja, ovo udruženje gradi temelje za sve naredne projekte, koji su planirani kako bi obogatili kako neformalno obrazovanje u Bosanskoj Krupi, tako i umrežavanje djece, mladih ali i starijih generacija širom naše države, pa i van nje, ali ponajviše senzibilizira društvo za potrebe osjetljivih skupina kao što su djeca i mladi. 

Mi smo danas počeli s prvom od u nizu šest radionica. Danas ćemo raditi sa Lego kockica, odnosno razvijanje dječje mašte i kreativnosti kroz igra'' - kazala je voditeljica radionice Mersiha Alijagić.

Sinoćna radionica okupila je 15 djece osnovnoškolske dobi, koji su kroz aktivnosti Lego kockicama razvijali svoje sposobnosti, inkluzivnim modelom koji je dugoročno održiv i koristan. Sudionici ove radionice su i djeca iz Socijalno pedagoške životne zajednice Bosanska Krupa te djeca nižih razreda osnovne škole. Mak Šertović, jedan od sudionika, s oduševljenjem je iščekivao radionicu, a zašto je došao, sam nam je kazao:  

''Da slažem Lego i družim se s vršnjacima'' - kazao nam je Mak. 

Osmijeh, igra i razvijanje vještina i učenje kroz igru uljepšali su treće majsko predvečerje. Roditelji su, sigurni u ishode ove aktivnosti, zadovoljno povjerili djecu voditeljici radionice, znajući ne samo da su ostali učiti i razvijati svoje vještine, već i dobro se zabaviti. 

Anela Gec, Krupljanka s mjestom prebivališta u Sarajevu, smatra da je aktivnosti kao ove značajno poboljšavaju ne samo standard za djecu Bosanske Krupe već i sve one koji će doći i posjetiti naš grad.

''Ova ideja je odlična i potpuno je podržavam zato što mislim da bk fali ovakvih mjesta, gdje se čitav jedan generacijski niz može pronaći, od najmlađih do treće životne dobe. Samo se nadam da će građani Bosanske Krupa znati prepoznati kapacitete ovog udruženja i na svoje vlastito zadovoljstvo znati podržati'' – istakla je Anela.

 

Elma Velić

Na području Bosanske Krupe, poslije prvomajskih praznika, pronađena je određena količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, koje je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Bihać uspješno uklonio.

Ogromna tragedija je izbjegnuta, budući da su civili pronašli NUS na području Stegarića, tačnije skupina ljudi koji su čistili taj dio, poznati kao Čuvari okoliša. Pri ovoj neformalnoj grupi ima i dosta djece, koja učestvuju u čišćenju te je puka sreća da je jedan od odraslih pronašao i pravilno reagirao u ovoj situaciji. Obaviještena je policija a zatim i tim UES-a, koji su brzom reakcijom uklonili kutiju sa eksplozivom. Od očevidaca saznajemo da je NUS bio uredno spakovan u kutiju i ostavljen na vidljivo i pristupačno mjesto a Federalna uprava civilne zaštite na svojoj oficijelnoj stranici potvrdila je da je pronađeno tri ručne bombe M52, dvije ručne bombe M75, dvije ručne bombe NVI te jedna ručna bomba hemijska M3/93.

Elma Velić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 604 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Mart 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda