Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Dan bijelih traka
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dan bijelih traka

Članak je filtriran: petak, 31 Maj 2019

Više od 1.000 roditelja ubijene djece Prijedora, građana i aktivista neformalne grupe "Jer me se tiče" tradicionalno su obilježili Dan bijelih traka na glavnom gradskom trgu u Prijedoru u znak sjećanja na progon i ubistva 3.176 građana, među kojima je 102 djece.

Jedan od organizatora obilježavanja Edin Ramulić iz Prijedora kazao je Feni da, pored obilježavanja zločina, okupljeni od gradskih vlasti traže izgradnju dostojnog spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora 1992. godine.

"Naš cilj je dostojanstveno sjećanje na ubijene Prijedorčane", poručio je.

Ramulić je naglasio da roditelji ubijene djece zahtijevaju od lokalnih vlasti da se most između starog dijela grada i centra Prijedora rekonstruiše u memorijalni most ubijenoj djeci, ali da, zbog diskriminacije, vlasti to ne dozvoljavaju.

"Međutim, vrlo interesantno je da ni izgrađeni spomenici poginulim vojnicima Vojske RS-a također nisu u regulacionim planovima Grada Prijedora", naglasio je. 

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su 31. maja 1992. izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

"Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice", glasio je poziv na radiju.

Mnogi Prijedorčani koji su čuli poziv pronađeni su u oktobru 2013. godine u selu Tomašica, najvećoj masovnoj grobnici koju svijet još nije vidio.Udruženje žrtava i svjedoka genocida poziva sve institucije i ustanove da danas na prozorima ili vozilima istaknu bijele čaršafe u znak solidarnosti s Prijedorčanima koji su 1992. godine morali nositi bijele trake na svojim rukavima i označavati svoja domaćinstva.Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Istraživačko dokumentacijski centar iz Sarajeva navodi da je od 1991. do 1995. u direktnim vojnim akcijama ubijeno ili nestalo 5.209 građana Prijedora, od toga 4.093 Bošnjaka, 898 Srba te 182 Hrvata.

Izvor: FENA

FOTO:Udruženje logoraša Bosanska Krupa

{gallery}Dan bijelih traka:::0:0{/gallery}

JU Osnovna škola Otoka u četvrtak je učestvovala u Međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti “TIMSS 2019” (Trends in International Mathematics and Science Study) koji ima za cilj ispitivanje standardiziranih istraživačkih procedura i postupaka te funkcionalnosti novih ispitnih zadataka.


Probno istraživanje ‘TIMSS 2019’  provedeno je u 60 zemalja svijeta,uključujići i BiH, a u našoj zemlji testiranjem je obuhvaćeno 176 škola u Federaciji, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. I JU Osnovna škola Otoka bila je dio testiranja, kao i 11 drugih osnovnih škola sa područja našeg kantona.


''Učenici četvrtih razreda naše škole u četvrtak su imali priliku da učestvuju u TIMSS 2019. Veoma smo počastvovani što je naša škola dio ovog programa i zahvaljujemo se na saradnji i pomoći učenicima,nastavnicima i roditeljima koji su doprinjeli veoma važnom međunarodnom istraživanju'' – kazali su nam iz ove osnovne škole.
TIMSS bilježi trendove u matematici i prirodnim dostignućima u četvrtom i osmom razredu, od 1995. godine.  Procjena učenika četvrtog razreda može pružiti rano upozorenje za potrebne kurikularne reforme,a učinkovitost ovih reformi može se dalje pratiti u osmom razredu.


TIMSS indirektno prati metode izvođenja nastave, njezinu kvalitetu,kao i načine dodatnog stručnog usavršavanja nastavnika. Sveobuhvatna analiza informacija koja proizlazi iz ovog ispitivanja trebala bi poslužiti kao osnova i poticaj za poboljšanje kompletnih obrazovnih sistema, kao i poboljšanje metodologije rada i kurikuluma, budući da nedostaci u ovim procesima izravno utječu na rezultate istraživanja.


Elma Velić

Na samom početku Balkanskog prvenstva za djecu u karateu u Banja Luci,član bosanskohercegovačke reprezentacije Alem Veladžić ,karatista „Feniksa“ iz Bosanske Krupe okitio se bronzanom medaljom. Na Državnom prvenstvu Alem je u kategoriji kate dječaci 2009 osvojio odlično treće mjesto i plasirao se na Balkansko prvenstvo .
Jedan od sudija na ovom prvenstvu je i Krupljanin Admir Bešić,certificirani sudija za suđenja na balkanskim prvenstvima,jedini koji ima taj certifikat na Unsko-sanskom kantonu.
Grad Banja Luka okupio je najbolje mlade karatiste Balkana koji će se od petka do nedjelje u sportskoj dvorani "Borik" nadmetati u katama pojedinačno i ekipno i borbama pojedinačno. 
Na 24. po redu Balkanskom Prvenstvu za djecu do 13 godina prema zvaničnim prijavama učestvovuje 1039 takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji iz; Rumunije, Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Albanije, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Turske i Bosne i Hercegovine. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine predstavlja će 213 takmičara koji su svojim rezultatima na Državnom prvenstvu obezbjedili plasman i poziv selekora Reprezentacije.
Grad Banja Luka će narednih dana zasigurno biti centar karate sporta na Balkanu, jer će pored takmičara ugostiti veliki broj trenera, sudija predstavnika nacionalnih federacija zemalja učesnica, te roditelja i mnogobrojnih ljubitelja karate sporta.

Dževada Štancl

Udruženje mladih Bosanska Krupa „Conventus“ organizator je humanitarne akcije „Bajram za sve“ koju će provoditi narednih dana, odnosno do nedjelje 2.juna do 21,00 sat. Radi se o humanitarnoj akciji „Bajram za sve“ koja se radila deset godina u nizu i u kojoj su se prikupljala prehrambena i higijenska sredstva za ugrožene građane na našem području.

Inače, protekle akcije odvijale su se u skoro svim trgovačkim centrima na području općine Bosanska Krupa, međutim ove godine iz određenih razloga trgovački centri nisu u mogućnosti da učestvuju u akciji, tako da kolica neće stojati niti u jednom centru niti će biti volontera kao što se radilo proteklih godina.

Ove godine akcija će se odvijati na način da će građani moći donositi artikle u prostorije prijašnjeg trgovačkog centra „Merkur“ u ulici generala Izeta Nanića u Bosanskoj Krupi, gdje su se i prije pakovali paketi za ovu akciju. Ukoliko neko ima želju da pomogne u ovoj akciji, može da donese stvari u te prostorije, ili da se obrati nekom od članova Udruženja „Conventus“ za preuzimanje.                                                                                                                  

Mladi se nadaju što većem odazivu građana jer kako kažu, znamo da smo proteklih godina obradovali mnoge porodice i da neke žive od socijalne pomoći i humanitarnih akcija, stoga budimo humani, pomozimo jedni drugima. Podjela paketa u humanitarnoj akciji „Bajram za sve“ obavit će se u ponedjeljak, 3.juna, dan uoči Ramazanskog Bajrama.

RadioBK

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 557 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa