Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/OS OTOKA
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Dan rijeke Une
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/OS OTOKA
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dan rijeke Une

Članak je filtriran: petak, 17 Maj 2019

Danas su u Bosanskoj Otoci obilježena dva rođendana , dva slavljenika koji jedan bez drugog ne mogu. Rođendan naše prilijepe rijeke Une i ustanove koja znanjem grli svu djecu Bosanske Otoke, 132. rođendan JU Osnovne škole Otoka.

Kroz bogat kulturno- umjetnički program, koji su učenici pripremili, zajedno sa svojim nastavnicima, uz besprijekorno folklorno stvaralaštvo, fantastične ritmičke koreografije, glumu i recitacije te pjesmu hora, ova osnovna škola je još jednom pokazala koliko talenta i raskoša ima te koliko je posebna i unikatna po svom radu.

''Ovo je bila prigoda da pokažemo naše aktivnosti koje radimo tijekom školske godine i da nasu primarnu djelatnost stavimo u prvi plan. A znamo da je naša primarna djelatnost upravo odgoj i obrazovanje i da kroz njegove jedne jake spone roditelj-učenik nastavnik uspijevamo održati na nivou koji je prepoznatljiv dugi niz godina i kroz rezultate i kroz projekte i kroz standardne aktivnosti. Također cjelokupan kolektiv, svako u svom domenu, doprinosi da bi škola i njena primarna djelatnost bila besprijekorna'' – kazala nam je direktorica škole Azra Suljić.

Direktorica škole Suljić u svom uvodnom govoru je također istakla da je upravo ova obrazovna ustanova odškolovala brojne danas vrijedne, čestite, akademski obrazovane i ugledne ljude, a uz čestitku najmanjih je otpočeo kulturno umjetnički program. Na samom kraju podijeljena su priznanja i zahvalnice svim učenicima i njihovim mentorima, koji su osvojili prva tri mjesta na školskim, općinskim i kantonalnim takmičenjima. Čestitku koju su učenici ali i direktorica i nastavnici ove škole uputili jedni drugima jeste da i sljedeći rođendan bude sretan, ispunjen dječjom grajom i osmijesima, ali i da školske učionice budu pune učenika i novih uspješnih generacija.

 

Elma V.

 

{gallery}OS OTOKA:::0:0{/gallery}

U novijoj historiji pa i ekologiji kada je u pitanju čuvanje Une najviše je dao pokojni Boško Marjanović,osnivač Unskih smaragda, koji je rekao:Za život u 21. vijeku spreman je samo onaj ko rijeku učini bistrijom, zrak čišćim, a tlo zdravijim i plodnijim.“

Koliko uopšte ispunjavamo taj zadatak.Puna su nam usta Une,pune su stranice fotografija,nagradnih konkursa,takmičenja,rekli bi zajedno : duša i krajnji cilj podizanje svijesti stanovništva . Ne može se zanemariti ni rad malih i velikih ekoloških organizacija koje svakodnevno podsjećaju na ogromno prirodno bogastvo rijeke Une.Ni ulaganja međunarodnog kapitala u dugoročnu zaštitu rijeke Une putem raznih strategija nisu bila mala.Kanalizacija brojnih općina u Unsko-sanskom kantonu ipak završava u rijeci koja napaja gradske vodovode.Najmanji ulog u svemu tome imaju državne institucije BiH nadležne za oblast ekologije.Iako nebrige čovjeka ima mnogo,od one najprostije bacanja smeća u krajišku ljepoticu ,do sveprisutne divlje gradnje neskladno zakonu za koju je odgovoran čovjek i službe koje ne reaguju blagovremeno,pa nazvali bi to i neodgovornom i maćehinskom politikom,pa čak i jednom vrstom ljubomore,uništavanja obala samovoljnim radovima,sječom ili čupanjem već poznatih stabala koje čuvaju Unu,do javnih i pritajenih želja da se iskoristi snaga vode,pretvori u električnu energiju i uzme novac za koncesionare koji ne brinu o blagu koje ide uporedo s vodom i čini Unu jedinstvenom i posebnom.

Koliko će u tome istrajati istinski zaljubljenici Une ne zna se.Zna se da su spriječili gradnju Regionalnog odlagališta za kojeg su milioni praktično bačeni u vodu,ne da bi je zaštititili, nego da bi se pokrivale ideje koje nisu dobile prolaz ni kod svih stručnjaka,a ni stanovništva.Zna se za borbu u Martin Brodu i za Naconalni park „Una“ kao najveći garant za nedirnutu i njegovanu prirodu i nevjerovatno mala ulaganja gotovog turističkog potencijala,Unsku regatu,Unske lađare,manifestaciju „Potraga za kraljicom Une“,kao i divnu ideju Rotarijanaca da kanjon rijeke Une postane staza za zaljubljenike u prirodu,za pješake,bicikliste,za promociju turizma i novac koje bi stanovništvo zaradilo promovirajući prirodni način ishrane i prirodno liječenje i rekreaciju u ovom dijelu Une.Zna se,ali su mnogi nijemi i većina novca ipak odlazi u neke druge dijelove BiH.

Najljepši dar Uni je stigao iz svjetske organizacije prije par dana.

Martinbrodski slapovi upisani su na Tentativnu listu UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m. Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, riječne bazene, ade, brzake, rukavce i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin-Brod gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala.  Slijedi rad na izradi nominacionog fajla i plana upravljanja u skladu s Smjericama UNESCO-a, te dostavljanje nominacije UNESCO-u, a o svakoj nominaciji odlučuje Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a.

 

Cijelu sedmicu od najmlađih do najstarijih su u Bihaću nizom aktivnosti obilježili Sedmicu rijeke Une ,a u povodu Dana rijeke Une,a u sve manifestacije su bila uključena djeca iz javnih i privatnih vrtića,osnovnih i srednjih škola,članovi KUD-ava,horova,likovnjaci te posebna večernja Ekološka akademija Unskih smaragda.Organizirana je i tradicionalna Dječja olimpijada u poznavanju ekologije.U sklopu obilježavanja 17. maja, Dana rijeke Une, Društvo za stvaranje kulture čuvanja i zaštite rijeke Une „Unski smaragdi“ i Uprava Nacionalnog parka „Una“ danas su na Štrbačkom buku, organizirali centralnu manifestaciju obilježavanja Dana rijeke Une i promociju aktivnosti Nacionalnog parka „Una“.  U srcu Nacionalonog parka, pored Štrbačkog buka održan je veliki ekološki sat o rijeci Uni kojim je skrenuta pažnja na vrijednosti djelovanja NP „Una“ i ljepote rijeke, s akcentom na njeno očuvanje. Kako je istaknuto, NP „Una“ će kroz proces razvoja postati generator sveukupnog napretka ovoga kraja. U narednim danima predstoje i brojne sportske i planinarske manifestacije.

Na području bosanskokrupske općine Dan rijeke Une obilježen je u Drugoj osnovnoj školi eko-radionicama ,predavanjima i razgovorima o važnosti čuvanja rijeke Une.Zbog vremena ove godine najmlađi u javnoj ustanovi dječji vrtić su Dan rijeke Une obilježili u svom prostoru za dnevni boravak.

O Uni trenutno najviše brine volentersko udruženje „Čuvari okoliša“iz Bosanske Krupe,kao i mladi u sklopu „Zelenih otoka“ koji su općinskim službama još prošle godine kandidirali i uspjeli doći do okvirnog plana za sanaciju obala rijeke Une za koje treba pronaći novac,kao i komunalne službe, koliko im to radno vrijeme dopusti.Istaknuti treba i udruženje ribolovaca „Krušnice“,kao i angažman ekipe oko ribara Anija Halkića.

 

Povodom Dana rijeke Une, koji se obilježava 17. maja ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić u ime Vlade USK, uputio je čestitku svim zaljubljenicima, ekološkim aktivistima i svima koji doprinose očuvanju i zaštiti rijeke Une. 
- Podižući nivo kulture očuvanja „jedne i jedine“ kroz rad JP Nacionalni park Una, Unskih smaragda i drugih ekoloških udruženja, javnih institucija i rad našeg Ministarstva, čuvamo prirodno naslijeđe za buduće generacije, kaže ministar Alagić.

 

Dževada Štancl

 

 

 

Proteklog vikeda je na lokalitetu planine Konjuh i u gradu Tuzla, a u organizaciji Komisije za orijentaciju Planinarskog saveza FBiH i Planinarskog društva "Konjuh" Tuzla, održano I kolo takmičenja u planinarskoj orijentaciji i orijentirungu. Na takmičenju su učestvovali članovi planinarsko-ekološko i edukativno društvo "Pset" Bosanska Krupa koji su i učenici JU“Prva osnovna škola“ i sekcije za planianare.

Prvo je u subotu, 11.maja, na lokalitetu planine Konjuh u blizini planinarskog doma "Javorje" održano takmičenje u planinarskoj orijentaciji. Ispred našeg udruženja su učestvovale dvije ekipe od kojih su ekipu PSET 1 činili: Hana Bužimkić, Sandin Džajić i Emrah Salihović koja je zauzela 3. mjesto, dok je ekipa PSET 2 ,u sastavu : Emsud Grošić, Faruk Mašić i Kana Bešić zauzela 5. mjesto. Staza je po izjavi komisije bila dosta zahtjevna tako da je to odličan uspjeh s obzirom na to da je članovima prvi put da se takmiče u ovoj oblasti.

Sljedeći dan na lokaciji gradskog parka u blizini prostorija Planinarskog društva "Konjuh" Tuzla, održano je I kolo državnog prvenstva u orijentirungu. Kako se radi o takmičenju u kojem se takmiči pojedinac, a ne ekipa, učešće je uzelo ukupno pet naših članova, od kojih je dvoje ostvarilo posebne rezultate: Hana Bužimkić u svojoj kategoriji osvojila je I mjesto, a Faruk Mašić je u svojoj kategoriji osvojio III mjesto.Ne umanjujući Hanin uspjeh, napominjemo da je III mjesto koje je zauzeo Faruk Mašić odličan rezultat, jer je imao brojnu konkurenciju i zahtjevnu stazu.

I ovdje se može reći da ostvareni rezultati dobijaju na snazi, jer se i u ovom slučaju radi o takmičenju sa kojima se naši članovi prvi put susreću.

Ovakvim i još boljim rezultatima u udruženju planinarsko-ekološko i edukativnog društva "Pset" Bosanska Krupa se nadaju prvog i drugog dana juna kada će se održati II kolo planinarske orijentacije i orijentirunga.

Dževada Štancl

PD Grmec - Bosanska Krupa 3

PD Grmec - Bosanska Krupa 2

Danas je 17.maj, Dan rijeke Une

 

„Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem”, napisao je Skender Kulenović o jedinstvenoj ljepoti ove rijeke.

Una, granična rijeka prema Bosni i Hercegovini. Poslije izvora vrlo kratko teče unutar Hrvatske i brzo postaje državna međa, što ostaje u najvećem dijelu svojeg toka, a od Bihaća , ulazi u Bosnu i postaje u potpunosti bosanska rijeka, do Dvora na Uni kad opet spaja dvije zemlje.Una izvire u Donjoj Suvaji u R Hrvatskoj,teče 212 km i utiče u Savu kod Jasenovca i pripada crnomorskom slivu. Njene glavne pritoke su SanaUnacKrušnica i Klokot.. Površina njenog nadzemnog sliva je 10,400 km2.Podzemni je neizrančunljiv. U Uni raste preko 170 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kao rijetka biljka  Campanula unensis, i oko 28 vrsta ribe, među kojim lipljenpastrmka i mladica.

Zbog svoje zavodljive i ljekovite ljepote zovu je i „kraljica rijeka“. Jedni smatraju da joj ime potječe od latinske imenice unda, što znači „uzburkana voda, val, slap“. Drugi pak više vole reći da su Rimljani, oduševljeni ljepotom rijeke, uskliknuli: „Una!“ i tako joj dali ime – „jedna, jedina“. Nema tog čovjeka sa Une koji nije u stanju satima gledati u vodu. Kad gledam u vodu zaboravljam na svoje postojanje, i čini mi se da sam bestjelesan, lagan i začaran“ piše u romanu „Knjiga o Uni“ Faruka Šehića.

Rijeka tolike snage,po nekim geološkim pretpostavkama trebala bi da izvire iz neke stijene,no Una je i tu posebna i izvire u tihom tirkiznom zelenilu svoga vrela, iz beskrajne dubine ,istražene do 248 metara,dubine mirnog jezerca. Una Savu godišnje obogati za gotovo osam milijardi kubičnih metara vode, a preostalih pet milijardi se zagubi negdje u podzemlju, upiju ih biljke ili ih ispari sunce. Kod Martin Broda je i najviše slapište na Uni, Veliki slap ili, kako ga narod zove, Bukovi na Uni, gdje se u stotinjak metara toka rijeke voda preko nekoliko kaskada stropoštava s visine od 54 metra. S njega se svake sekunde strmoglavi prosječno 63 kubična metra vode.

Na nekim mjestima juri nizbrdo poput vlaka bez kočnica ,dok na ostalima tek blago teče.Una je ukras divovskih dimenzija kanjona kroz koji teče.. Strme zelene padine čine se neprelaznima za čovjeka, a posebice gole stjenovite litice što se iz sveopćeg zelenila bljeskaju na suncu. Upravo je nedostupnost kanjona odvratila ljude od ovog područja i spriječila velike promjene u okolišu i zagađenje. Padine su zato prekrivene bogatim bukovim, hrastovim i hrastovo-grabovim šumama, a uz samu vodu rastu vrba, joha i topola. Razvijena je i podvodna vegetacija, a posebno su značajne vodene mahovine. Voda je zelenkasta, bistra, od izvora do Martin Broda kvaliteta joj je prve kategorije pa se može koristiti za piće. Nizvodno je voda Une druge kategorije, odnosno pogodna je za kupanje. Rijeka je posebna i najposebnija u gradskom središtu Bosanske Krupe.Na dlanu su otočiči,starogradska tvrđava,mlinovi, mostovi. Žubori malenim slapićima, tvoreći labirint pošumljenih otočića. Stranci teško mogu odoljeti ovoj draži, a naročito strastveni ribari. Strpljivo čekaju pastrmku, lipljena, mladicu, štuku, mrenu i klena.Zavodljiva je i dalje tokom do Bosanske Otoke i Bosanskog Novog.

U jednom od najljepših putopisa Ćamila Sijarića pisac je zamijetio:

„Una i jeste jedno ogledalo-da se u njemu ogledaju njeni gradovi,sunce i mjesec,dani i godine i da se u njemu pogleda čovjek.Dođi i vidi se u tom ogledalu i ako se dugo u njemu gledaš,vidjećeš se onakav kakav si bio kad si nekad mlad bio; što si bliže njenom izvoru,to si,čini ti se,bliže svom izvoru.....Ime joj je latinsko-"Una",a to znači Jedina,Jedinstvena.“

Svim unoljupcima koji se nisu ogriješili od rijeku Unu –Sretan rođendan njihove rijeke.

 

Dževada Štancl

{gallery}Dan rijeke Une:::0:0{/gallery}

 

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 15,50 sati Bos.Krupa ul.Bihaćka saobraćajna nezgoda sudar teretnog i putničkog motornog vozila.Materijalna šteta.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 21,30 sati Bos.Krupa ul.Badićka saobraćajna nezgoda slijetanje put.motornog vozila s kolovoza i udar u zid. Materijalna šteta. Prekršajni nalog na 1 lice.

-Vatrogasna jedinica izvještava da nije intervencija niti dojava o požaru.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 28 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 3 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas od 07,00 do 11,00 sati planski prekid u isporuci vode u ul.Hodžinac.Sanacija kvara.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, slovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 7 C , vlažnost zraka 90 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 158 cm u Bosanskoj Otoci 206 cm (NV).

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 548 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa