Cum sociis natoque penatibus

U Arapuši ,mjesnoj zajednici bosanskokrupske općine koja je u poslijeratnom periodu ostala bez većine svojih stanovnika koji su bolje uvjete života potražili u nekoliko zemalja Europe i gradskom središtu,ipak su se organizirali i kroz dva udruženja koja djeluju u ovoj mjesnoj zajednici doprinose,zajedno sa lokalnom zajednicom, razvoju svoga sela.Čine to kako bi na najbolji način predstavili svoju,jednu od najuređenijih mjesnih zajednica,njene prirodne ljepote,ali i neizbrisiv trag koji su tokom historije ostavile značajne ličnosti Arapuše kojima je u matične knjige ostalo zapisano da su rođeni tu.Arapuša će se uvijek spominjati i po teškim danima kroz historiju u kojima je stradalo njeno stanovništvo pa je tako i nastalo udruženja zena koje nosi ime „Jasminka Čaušević“.

Jasminka je u proteklom ratu čekajući da ovaj svijet uljepša svojim rođenim djetetom nečovječno ubijena na svom kućnom pragu.Danas kada svakog normalnog hvata jeza od tog čina,kada bol nema namjeru da ikad prestane,žene Arapuše,sjećajući se svoje sumještanke, žele svojim radom doprinositi prvenstveno miru,razvoju svoje mjesne zajednice,uzimajući sve prošlo kao opomenu da se ne ponovi,ali da se istovremeno živi i radi i doprinosi razvoju. Većina njihovih planova je usaglašena i s planovima dugoročnog razvoja Arapuše kroz zacrtane aktivnosti udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ koje bi trebalo Arapušu učiniti centrom prosvjetiteljskog,ruralnog,zdravstvenog turizma.

IFAD i Općina pomažu rad udruženja

Udruženje je formirano polovinom prošle godine,uz punu podršku ranije osnovanog udruženja „Reis Džemaludin Čaušević“ koje je već bilo pri završetku projekta izgradnje rodne kuće uvaženog Reisa u Arapuši. Krenuli su od akcija uređenja mjesne zajednice,uspostavljanja suradnje s drugim udruženjima s područja USK idr. Iako su novo udruženje,baš njihov entuzijazam i aktivnosti donijeli su im i prva značajna sredstva za rad kroz projek IFAD-a,a koja ovo udruženje ugrađuje u opremanje i uređenje svojih prostorija u Arapuši,kako bi imali mjesto za svoje aktivnosti. IFAD je dodijelio sredstva u vrijednosti oko 6300 KM,a općina Bosanska Krupa je podržavajući taj projekt obavezala se da će njen udio mjeriti se sredstvima u visini od oko 2600 KM.

Manifestacija u organizaciji udruženja „Jasminka Čaušević“

Radovi se nastavljaju već tokom ovog mjeseca ,a uporedo teku pripremne aktivnosti za nešto novo. Kako su nam kazale predsjednica Sabira Osmanagić i potpredsjednica Suada Kurtović Velagić ,za proljeće u Arapuši spremaju posebnu manifestaciju koja bi se trebala realizirati 27.aprila.Plan im je da do petnaestog marta upute poziv svim udruženjima šire regije i cijelog USK s kojima su do sada ostvarili suradnju da dodju na do sada, na ovim prostorima ,mozda i najveci skup žena.Cilj je da se promovišu potencijali Arapuše, prilikom posjete rodne kuće uvaženog reisa Džemaludina Čauševića,u arapuškoj džamiji prouči tevhid za,rukom zločinaca ubijenu Jasminku Čaušević, čije ime nosi ovo udruženje.U poslijepodnevnim satima organizirao bi se i centralni dio susreta predstavnica udruženja od Ključa,svih drugih općina USK ,do Bosanskog Novog,Prijedora i domaćina ,na kojem bi svako udruženje predstavilo po jednu svoju ženu,netko heroinu,netko patriotkinju,a netko uspješne žene u svom domaćinstvu ili na svom poslu. Na tom susretu bi članice udruženja pokazale javnosti,donatorima i predstavnicima lokalne zajednice kako su sredstvima IFAD-a i lokalne zajednice uredili svoje kvadrate koji će u budućnosti,vjeruju, imati puno prilika da ugoste sve one koje „nanese“ put u njihovu Arapušu,a posebno sve one koji će se svake godine vraćati u svoje mjesto i možda jednoga dana odlučiti da svoje penzionerske dane prožive u svom rodnom mjestu i uživaju i zajedno sa njima, kreiraju bogati društveni život, čije temelje upravo svojim radom „salijevaju“ vrijedne članice udruženja „Jasminka Čaušević“ iz Arapuše.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 437 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda