Cum sociis natoque penatibus

Udruženje oboljelih od karcinoma „ Mimoza“ i ove godine priređuju tradicionalnu javno-zdravstvenu kampanju Dan narcisa koja će se održati 25. marta 2019. godine na Trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi ,od 10 do 14 sati. Kampanjom žele ukazati na važnost odlaska žena,ali i muškaraca na redovite preglede dojki.

S „Mimozama“ su ove godine učenice i učenici Druge osnovne škole i Opće gimnazije.Već tradicionalna akcija Dan narcisa učinila je puno u edukaciji i prevenciji s ciljem ranog otkrivanja raka dojke, ovog najčešćeg sijela raka ukod žena. Simboličnom prodajom narcisa, žene oboljele od karcinoma dojke su prvo kroz kantonalno udruženje „Behar“, poslije kroz svoje udruženje „Mimoza“ animirale građane općine Bosanska Krupa da kupovinom   žutih narcisa pomognu oboljelim od raka dojke.I svaka dosadašnja akcija bila je uspješna. Narcise „Mimoze“ beru u svojim vrtovima,ali zajedno s njima su i svi oni koji svoje narcise uzgajaju i doniraju ženama „Mimoze“ za prodajnu akciju.Ostaje uvijek za pamćenje kada je jedna Krupljanka poklonila mnogo narcisa i onda kupila dio narcisa za svoju vazu u kući.Narcisi nemaju cijenu.Daruju se besplatno,a humani ljudi koji ih mogu kupiti daju koliko mogu i žele.

U martu slavimo život.Dvadestpetog marta „ Dan narcisa“ je dan kada žene obilježavaju svoj novi početak života.Volimo taj dan, jer on nam daje snagu i veliku podršku i za druge akcije koje provodimo na polju edukacije ,posjete našim članicama i oboljelim“ - istaknula je Fatma Kadić ,predsjednica udruženja „Mimoza“. „Na ovaj način mi taj želimo da skrenemo pažnju na bolest karcinoma dojke koja je sve više učestala u našem gradu i društvu. Bolest koja ne bira dob, koja je sve češća, a starosna granica se sve više pomjera, obolijevaju mlađe žene i muškarci.Mi oboljele najbolje znamo kako je teška borba u neuređenom zdravstvenom sistemu,mada i ovom prilikom moram istaknuti da imamo ,za ovo vrijeme ,dobru suradnju s Domom zdravlja,liječnicima,sestrama,lokalnim vlastima u Bosanskoj Krupi i Bihaću.Trudimo se da olakšamo borbu protiv opake bolesti“ - ispričala je predsjednica udruženja iz Bosanske Krupe.

Cvijet narcis je odabran, jer je simbol proljeća, izdržljivosti, svjetla, života i buđenja nade za bolje sutra.Obilježavanjem ovog dana javnost se osvještava o raku, pokreće građane da daju svoju podršku u ustrajnom traženju bolje edukacije, educira građane o odgovarajućim pregledima u svrhu ranog otkrivanja, te o najboljim oblicima liječenja.

Dževada Štancl

Posebna postavka u Centru za kulturu,obrazovanje i informisanje ,Gradskoj galeriji Bosanske Krupa za ljubitelje umjetnosti koja je izuzetno tlo pronašla u bosanskom drvetu,uz posebno umijeće autora Suada Salihovića biće darovana u četvrtak 21.marta zainteresiranim i znatiželjnim Krupljanima i Krupljankama.

Suad Salihović rođen je 1970 godine u selu Šerići kod Jajca.Već od malih nogu pokazuje zanimanje za izradu predmeta u drvetu. 1997. godine ozbiljnije se posvećuje bavljenjem skulpture i duboreza u drvetu. 2004. godine je imao svoju prvu samostalnu izložbu, tako da je do 2016. godine imao 6 samostalnih i 4 kolektivne izložbe.Suad Salihović nije akademski obrazovan, te je samim time naivni umjetnik. Živi i radi u Jajcu.Pored bavljenja skulpturom i duborezom bavi se i ručnom izradom kundaka za lovačko oružje razlićitih inovativni tehnički poboljšanja. Svaki kundak je unikat i čini svaku pusku jedinstvenom i sami time vlasnika-lovca.U Bosanskoj Krupi Gradska galerija Bosanska Krupa je prostor u kojem će biti postavljena Sedma samostalna izložba Suada Salihovića.Otvor dvodnevne izložbe planiran je u Gradskoj galeriji ,u četvrtak 21.marta od 19 sati.

 

Dževada Štancl

Izvještajna sjednica Skupštine udruženja pčelara „Lipa“ u Bosanskoj Krupi održana je prošle subote.Rukovodstvo udruženja upoznalo je članove „Lipe“ s izvještajem o radu u protekloj godini,ali i o programu rada za ovu godinu.Posebna pažnja je posvećena prošle godine usvojenom Pravilniku o pčelarstvu proisteklom poslije donošenja zakona o pčelarstvu.Na razvoj pčelarstva u Federaciji BiH je bitno uticao nedostatak zakonske regulative, niske cijene pčelinjih proizvoda na tržištu, krivotvoreni proizvodi, pčelinji nametnici i bolesti, nepravilna i nekontrolisana upotreba sredstava za zaštitu bilja, klimatski faktori pa je donošenje Pravilnika veliki iskorak i dobra podloga za razvoj pčelarstva na savremenim osnovama.Dodijeljene su i posebne plakete jednom članu posthumno i jednoj stručnoj suradnici udruženja „Lipa“ .

U samom uvodu predsjednik Skupštine Nijaz Tatarević je napomenuo da je predsjednik udruženja pčelara „Lipa“ Hajrudin Šabić,prije mjesec dana izabran i za predsjednika Saveza pčelara USK,što je veliko priznanje kako „Lipinom“ pčelaru Šabiću,tako i samom bosanskokrupskom udruženju. Za potpredsjednika Saveza pčelara USK-a izabran je Haris Redžić iz Sanskog Mosta umjesto dosadašnjeg Safeta Durakovića iz Bosanske Krupe.Predsjednik skupštine je ostao Nisvet Jušić iz Bužima.

Predsjednik saveza Šabić je kazao je da su prilikom nedavne posjete premijeru USK Mustafi Ružniću dobili podršku Vlade da krenu u brendiranje „Krajiškog meda“ kako bi obezbijedili najvišu cijenu za proizvedeni med.Pčelari su ,kako je kazao Šabić, uspjeli da podignu cijenu poticaja s kantonalnog nivoa za dvije konvertibilne marke u odnosu na prošlu godinu ili za 33 %,što je više od onog što je planirala Vlada u projekcijama Budžeta prije usvajanja.Šabić smatra da je to dosta solidan poticaj koji uz općinske pokriva dosta troškova pčelara u njihovoj proizvodnji.Savez pčelara USK-a ,kroz općinska udruženja zastupa oko 500 pčelara, a pored proizvodnje meda ovdašnji pčelari proizvode i : polen, propolis, matičnu mliječ, kozmetiku te, prvi u BiH, uvode apiterapiju u api-komorama.Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Kantona, na tom sastanku , informisali su članove Saveza o pripremama za izradu kvalitetne strategije poljoprivrednog razvoja koja će uključiti sve segmente proizvodnje, uključujući i ovu oblast.Savez pčelara USK, rečeno je tada, imat će značajnu podršku u aktivnostima, uključujući i nastavak organizacije Sajma proizvoda „Put zlata“ u Bihaću i brendiranja proizvoda radi zaštite domaće proizvodnje i povećanja konkurentnosti.Za poticaje u pčelarstvu tokom 2018. godine iz budžeta USK bit će izdvojeno 120.000 maraka, što u udruženjima koja okupljaju pčelare iz ovoga kantona, smatraju nedostatnim iznosom pa je tako povećana cijena poticaja u ovoj godini veliki uspjeh,a gospodin Šabić je na svemu tome zahvalio premijeru Mustafi Ružniću.

U udruženju pčelara „Lipa“ trenutno je 55 članova ,a med sakupljaju iz oko 2500 košnica .Naglašeno je da je iza pčelarskog rada veoma loša pčelarska godina s lošim vremenskim uvjetima u kojem je paša iskorištena svega 20 % i samo je bagremova ispaša bila zadovoljavajuća.Susretali su se i sa patvorenim medom koji se pojavljivao na tržištu s niskom cijenom. Niža cijena meda bosanskokrupskih pčelara, koji je „rame uz rame“ s kvalitetom s najbolje ocijenjenim medom koji ima priliku doći na europsko tržište je uzrokovana "nebrendiranjem" gotovo svih vrsta meda s područja krajiškog područja,izuzev cazinskog kestenovog meda,pa je to i glavni zadatak da se pčelari zajednički angažiraju i prihvate se zajedničkog nastupa u karakterizaciji meda, kroz trenutno raspisani javni poziv USAID/FARMA II projekt za poljoprivredu,a čija će prezentacija biti organizirana 25.marta u Bihaću. Ovaj projekt potencira i novčano podržava razvoj tržišne poljoprivrede i poziva kvalificirane pružaoce usluga poslovnog razvoja i/ili organizacije proizvođača da kandidiraju zahtjeve za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje usluga obuke, savjetodavne podrške i druge stručne podrške, te tako doprinesu jačanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora. USAID i Vlada Švedske stavili su putem FARMA II projekta organizacijama iz sektora poljoprivrede na raspolaganje dodatni grant fond u vrijednosti od tri miliona dolara, a vrijednost pojedinačne aplikacije predviđena je u rasponu od minimalno 2.000 dolara do maksimalno 50.000 dolara.Pčelari „Lipe“ ,kao i predstavnici drugih udruženja iz Saveza pokušaće kroz ovaj projekt brendirati „krajški“ med,njegove sve vrste.U svemu tome,imat će,po izraženim opredijeljenima, podršku Biotehničkog fakulteta,Poljoprivrednog,Veterinarskog zavoda,Vlade i naravno Općinske službe za poljoprivredu iz Bosanske Krupe.

Pogodnost je što na Biotehničkom fakultetu radi docent dr Biotehničkih znanosti Melisa Oraščanin iz Bosanske Krupe,čije naučno istraživanje o kvalitetu meda je ustvari njena doktorska disertacija,a pored toga svu moguću stručnu suradnju je pčelarima „Lipe“ ponudila i prodekanica docent dr Vildana Jogić i magistra Poljoprivrednih nauka-kontrola kvaliteta hrane,viši asistent Biotehničkog fakulteta –Edina Šertović, opet iz Bosanske Krupe.Pčelari „Lipe“ zato vjeruju,ako uspiju obezbijediti sredstva iz europskih sredstava ,svu potrebnu, najstručniju podršku za brendiranje meda imaju.Tokom Skupštine prezentiran je i Pravilnik o pčelarstvu koji je ispred Općinske službe predstavila referentica Mersiha Zolić. Ono što je najvažnije u ovom trenutku ,uz sve radove kojih pčelari sada imaju napretek,Zolić je podsjetila na obavezu i svih pčelara općine Bosanska Krupa da su do 31.marta obavezni prijaviti svoju proizvodnju i trenutno stanje, kako bi se u zakonskom roku ažurirao Registar poljoprivrednih gazdinstava.Na kraju Skupštine udruženja pčelara „Lipa“iz Bosanske Krupe dodijeljena su dva priznanja za suradnju.Prvo priznanje posthumno je dodijeljeno je Hasanu Siviću ,dugogodišnjem pčelaru,a priznanje je primio njegov zet koji se nastavio baviti pčelarstvom.Drugo priznanje se našlo u rukama više referentice iz Službe za poljoprivredu općine Bosanska Krupa,Asime Skenderović,za njen maksimalni angažman na podršci poljoprivrednim izvođačima ,a posebno pčelarima.

S detaljnim programom rada,finansijskim izvještajem, kako bi kazali „tačnim u marku“,pozivom za blagovremenim plaćanje članarine,najavom posjete slovenačkih pčelara udruženju „Lipa“ u junu mjesecu,kao i novim terminom Sajma meda u Bosanskoj Krupi polovinom augusta,možemo kazati da je Skupština protekla u znaku mnogo informacija,prijedloga i u izuzeteno lijepoj atmosferi,za koju je sigurno zaslužan med - proizvod koje ih vezuje,ali i kraljice pčele koje su sve njih poučile dobroj organizaciji onog što rade.

Dževada Štancl

Sportski savez općine Bosanska Krupa održao je sinoć sjednicu Skupštine na kojoj su razmatrani i na kraju prihvaćeni izvještaji o izvršenju programa rada Saveza za 2018.godinu,izvršenju finansijskog plana i izvještaj Nadzornog odbora.

Ssavez

 

1

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 717 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda