Cum sociis natoque penatibus

U kabinetu premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića upriličen je sastanak sa federalnim ministrom Šemsudinom Dedićem i predstavnicima JP Ceste Federacije BiH i JP Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Sastanku su prisustvovali i ministar privrede u Vladi USK Samir Sedić i savjetnik premijera USK Hadis Jusić. Razgovaralo se o aktivnostima koje ovo federalno preduzeće planira realizirati na području USK u ovoj godini.

 

Prema riječima Dede Pjanića, izvršnog direktora u JP Ceste Federacije BiH, cilj sastanka je bio zauzimanje zajedničkog stava po pitanju prekategorizacije regionalnih i magistralnih cesta i upućivanje istog ka Vladi Federacije BiH.

-Prva tačka sastanka vezana je za program organizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH koja je krenula 2014. godine, a koja je sad nakon usvajanja akciza uzela zamaha. Dotakli smo se projekata koji su vezani za Unsko-sanski kanton i razgovarali o tome u kojoj su fazi i koji će u ovoj godini krenuti u realizaciju. To su uglavnom aktivnosti na obilaznicama gradova USK-a: Bihać, Cazin, izgradnja ceste Bihać - Bosanska Krupa, trake za spora vozila Ripački klanac - Lanište i dionica od Bosanskog Petrovca prema Bosanskom Grahovu. Zatim rekonstrukcija crnih tačaka tipa raskrsnica Mala Lisa, Kamenica devijacija puta AVNOJ-a i još nekih objekata poput mostova na području USK. Ti projekti sada kreću u modrnizaciju, neki će krenuti u ovoj godini sa samim izvođenjem, a neki iduće godine nakon završetka prethodnih procedura pregleda tehničke dokumentacije, dozvola, saglasnosti i elaborata - kazao je Pjanić.

Fokus je na četiri ciljne tačke, prije svega da Bužim prvi put dobije magistralnu cestu, a to je poveznica od Bosanske Krupe prema Velikoj Kladuši koja ide preko Bužima.

"Naravno, vrlo značajan nam je i Nacionalni park Una, prekategorizacija te ceste iz regionalne u magistralnu kada je u pitanju put prema Martin-Brodu preko Kulen-Vakufa i Oršca, kao i ovaj dio puta preko naselja Gata koji se nalazi na putnom pravcu od Bihaća do Velike Kladuše na kojem se nalazi granični prijelaz Hadžin Potok. Nismo zaboravili ni dolinu Sane kada je u pitanju povezivanje Ključa i Sanskog Mosta, da i taj dio preraste u magistralnu cestu. Mi smo u budžetu za 2018. godinu planirali izdvojiti 12 miliona maraka za rekonstrukciju regionalnih cesta USK-a i to je do sada najveći iznos u posljednjih deset godina. Tu imamo nekoliko projekata koje smo prenijeli iz 2017. godine, ali nismo niti jedan grad ni općinu zapostavili u tim budućim projektima - istako je kantonalni premijer Husein Rošić.

Prema riječima federalnog ministra Dedića, Unsko-sanski kanton nikada nije bio bolje zastupljen kada su u pitanju investicije i projekti Federalne direkcije za ceste. On je dodao kako je Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana usvojila program rada za ovu godinu i po pitanju programa modernizacije cesta u Federaciji ovaj kanton je zastupljen sa 21,4 posto, što dovoljno govori da je učešće u raspodjeli sredstava, kada su u pitanju ceste na ovom području BiH, prvi put iznad prosjeka i onako kako to zaslužuju građani USK-a.

-Ono što nam je cilj jeste da 330 kilometara magistralne mreže koju trenutno imamo na kantonu povećamo na način što ćemo ceste kroz povezivanje Velike Kladuše, Bužima i Bosanske Otoke, pretvoriti u magistralnu cestu kako bi i građani Bužima imali magistralnu cestu, a to samim tim podrazumijeva i buduće investiranje i održavanje. Nastojali smo se izboriti kada su u pitanju projekti povezanosti našeg kantona sa Federacijom BiH. Kao što znate 2,3 miliona maraka smo osigurali za uspostavljanje željezničkog saobraćaja, tako da će naši građani od ove godine imati mogućnost putovanja talgo vozovima za Sarajevo. Pored toga smo izdvojili 4 miliona maraka za aerodrom u Bihaću i planiramo u ovoj godini izdvojiti još 2,5 miliona maraka, te očekujemo od gradske i kantonalne vlasti da zajednički što prije završe finansijsku konstrukciju kako bi građani bili sigurni da će ovaj projekat biti završen u što kraćem roku - kazao je Dedić. 

 

Izvor: AA / Faktor.ba

 

U  utorak 20. Februara 2018.godine od 10:00 do 14:00 sati  u SŠC „Nikola Tesla“, Kozarska Dubica održat će se jednodnevna aktivnost “Dani omladinskog mirovnog aktivizma” na kojoj  će učestovati 200 učenika i prosvjetnih radnika iz šest srednjih škola Kozarske Dubice, Kostajnice, Novog Grada i Bosanske Krupe.

Razlicitost

Slika 2

 

- Policijska stanica  Bos.Krupa  obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

17.02. u 15,30 sati Jezerski KD-nasilničko ponašanje od strane dva lica.Lica lišena slobode.Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu o počinjenom KD-u.

U 15,30 sati Jezerski narušavanje  JRiM-a naročito drskim ponašanjem i fizičkim napadom od strane 3 lica.Lica lišena slobode.Prekršajni nalog na 3 lica. 

- Vatrogasna jedinica  izvještava da je imala intervenciju i dojavu o požaru 16.02. u 18,00 sati dojava požara trafostanice u naselju Ostružnica.Požar ugašen u 18,30 sati.  

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  139   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo  upućeno 12  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća.Danas nema prekida u isporuci vode.  

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas nema planskih zastoja u isporuci električne energije.  

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 0 C , vlažnost zraka 94% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 81 cm (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 584 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Juli 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda