Cum sociis natoque penatibus

 

Uprava policije MUP USK-a, nastavlja svoje aktivnosti stručnih predavanja u obrazovnim institucijama s ciljem upoznavanja naših najmlađih učesnika u saobraćaju sa osnovama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima.

Oko 350 učenika od I-IV razreda osnovnih škola sa područja općine Bosanska Krupa, prošlo je edukaciju koju su održali policijski službenici Policijske stanice Bosanska Krupa, u sklopu projekta rad policije u zajednici, na temu „SIGURNOST DJECE U SAOBRAĆAJU“.

Tom prilikom najmlađim učesnicima prezentirano je, kako da sigurno učestvuju u saobraćaju u svojstvu pješaka, kretanje trotoarom, prelazak preko ulice, način sigurnog korištenja pješačkog prelaza, ponašanje na autobusnoj stanici kao i druge teme koje su bitne i kako bi što sigurnije prešli svoj put od kuće do škole i obratno. Imajući u vidu činjenicu da su djeca najranjivija skupina učesnika u saobraćaju, na ovaj način Uprava policije želi svojim preventivnim pristupom učestvovati u sabraćajnom odgoju i obrazovanju djece s ciljem zaštite ali i podizanju saobraćajne kulture općenito.

Izvor: Vlada USK

U petak (23. novembra) u organizaciji Općine Bosanska Krupa i Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje na prigodan način će se obilježiti 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje počinje tradicionalnim obilaskom spomen-obilježja i šehitluka na prostoru općine Bosanska Krupa. Okupljanje je u 10,00 sati kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja, nakon čega će se obići i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, a zatim šehitluci u Jezerskom i Pištalinama. Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa u Domu kulture počinje u 18,00 sati. U kulturno-umjetničkom dijelu sjednice nastupit će učenici Umjetničke škole Bihać, odnosno Osnovne muzičke škole u Bosanskoj Krupi. U sklopu obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti BiH, u Domu kulture u Bosanskoj Krupi, nakon svečane sjednice Općinskog vijeća bit će upriličena i izložba djela nastalih na Likovnoj koloniji „Krušnica“.

Pozivaju se svi građani Bosanske Krupe da uzmu učešće u obilježavanju ovog izuzetno značajnog državnog praznika i na taj način odaju lično priznanje i poštovanje.

 

Protokol obilježavanja:

23. novembar (petak)

10:00 sati – Obilazak spomen-obilježja i šehitluka

18:00 sati – Svečana sjednica Općinskog vijeća (Dom kulture)

18:30 sati – Izložba djela nastalih na Likovnoj koloniji „Krušnica“ (Gradska galerija)

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Priznanja za uspješnu saradnju na Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) dodijeljena su za 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) u BiH. Među njima je i Općina Bosanska Krupa. Priznanja za uspješnu saradnju na MEG projektu dobili su načelnici općina: Bosanska Krupa, Gračanica, Gradačac, Gradiška, Kalesija, Kostajnica, Kozarska Dubica, Prnjavor, Sanski Most, Teslić, Tešanj i Žepče, te gradonačelnici: Bihaća, Cazina, Doboja, Prijedora i Tuzle te su imali priliku prezentirati rezultate rada lokalnih samouprava. Radi se o projektu koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Općine i gradovi uključeni u MEG projekt predano su radili na poboljšanju pružanja javnih usluga, osluškivali su potrebe stanovništva u lokalnim zajednicama i radili na boljem upravljanju rezultatima. To je, kako je rečeno, dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja komunalnih usluga.

Na taj način su doveli do obnove vodovodne mreže, smanjenja gubitaka vode i sanacije kanalizacijske mreže, ali i ulagali u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov istaknuo je da pomenute lokalne uprave postavljaju standarde i primjere drugima kad je u pitanju uvođenje praksi Evropske unije, te direktno utječu na približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.

Viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu u Švicarskoj ambasadi u BiH Dimka Stantchev Skeie ističe da će Švicarska u četiri godine (od 2016. do 2020.) uložiti 12 miliona švicarskih franaka kroz MEG projekt u podršci lokalnim samoupravama s populacijom od 846.000 ljudi.

Partnerske jedinice lokalne samouprave će također usmjeriti budžetska sredstva i uložiti u vodu za piće, izgradnju kanalizacijskih sistema, bolju zaštitu okoline i zdravlje stanovništva, te stvaranje boljih uvjeta za poslovanje. Ovo je važan korak naprijed u lokalnom razvoju", izjavila je Stantchev Skeie.

 

MEG projekt ima za cilj unaprijediti institucionalne kapacitete 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) za primjenu principa dobre uprave, osiguranje kvalitetnih lokalnih usluga, učinkovitiju interakciju s relevantnim akterima i stvaranje okruženja pogodnih za poslovanje, omogućavanje novih radnih mjesta i ekonomski rast. U okviru djelovanja posebnu pažnju MEG posvećuje sektorima privrede i okoliša.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 476 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda