Cum sociis natoque penatibus

Vrijeme u kojem živimo, najčešće zovu sebično vrijeme, vrijeme kapitala,interesa. Društvo u kojem radimo nerijetko zovu  nehumanim, neosjetljivim za obične ljude. Sretne su porodice koje u svemu tome nemaju “potrebu više”, da kao savjesni  roditelji od svog djeteta sa poteškoćama u razvoju, stvore korisnog čovjeka … Sretni su ljudi i koji pruže  ruku budućnosti takvim porodicama.

Irma Ičanović,sa svojom majkom,zahvaljujući društveno-odgovornoj kompaniji „ZAH“ Bosanska Krupa, iako sa dijagnozom paraplegije, ima stalni ugovor za posao, u svojoj struci.

Priču  o Irmi i svima koji su pokazali kako se uz malo volje i želje može mnogo napraviti poslušajte u programu Radija Bosanska Krupa na 97,5 MHz,  u petak 26.januara od 15,15 sati i repriznom terminu u ponedjeljak 29.januara od 10 sati.

RadioBK

Inžinjeri Šumskog privrednog društva „Unsko-sanske šume” Haris Koljić i Jasmin Mešić razvili su program koji omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Čine ga sedam aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, a to omogućava radnicima da mogu donositi odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj. Izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima u pripremi i realizaciji proizvodnje korištenje naprednih alata za prikupljanje i obradu podataka, , a upravljačkim strukturama preduzeća kontrolu radnih odnosa na brz, kvalitetan i efikasan način donošenjem poslovnih odluka na bazi stvarnih informacija.

Sistem čini sedam aplikacija kojima se kompletan proces proizvodnje vodi u digitalnom obliku. Zahvaljujući tome imamo mogućnost bržeg protoka informacija iz različitih nivoa organizacije preduzeća”, kaže Haris Koljić, projektant u ŠPD „Unsko-sanske šume”.

Ono što ovaj sistem izdvaja od klasičnog načina rada jeste što prikupljene podatke standardizira po vrsti i obimu, vrši njihovu grafičku predstavu u formi tematskih mapa na različitim podlogama, te eliminiše mogućnost za stvaranje logičkih i računskih grešaka.Prema mišljenju stručnjaka drugih kompanija koje se bave istim ili sličnim poslovima, ovakav sistem je najbolji u regionu, ističu u „Unsko-sanskim šumama”.

“Dvije su glavne prednosti ovog sistema. Najvažnija je da resurs koristimo racionalno, a drugi se odnosi na štetočine koje su prisutne unutar šume”, kaže Koljić.

Slijedeći korak u implementaciji ovog sistema je njegovo licenciranje, a budući koraci će biti usmjereni ka apliciranju na fondove EU.

 

ŠPD “Unsko-sanske šume“

Nakon laganog izlaska iz globalne ekonomske krize, na osnovu prikupljenih statističkih podataka može se reći da su kretanja u bh ekonomiji u 2017. godini imala uzlaznu putanju. Sveukupno gledano raspoloživi pokazatelji ukazuju na rast ekonomskih aktivnosti, ali politička situacija, odsustvo strukturnih reformi i nedovoljan rast investicija i dalje sprečavaju brži ekonomski rast privrede BiH pa tako na USK.

Pored manjeg pada fizičkog obima industrijske proizvodnje ohrabruju pokazatelji i povećanom izvozu s područja USK (rast od 14%) te sporijem rastu uvoza na USK (rast 3,5%). Skoro sve jedinice lokalne uprave na USK bilježe porast broja zaposlenih dok je istovremeno primjetan pad broj evidentiranih na evidencijama nezaposlenih lica. Određene jedinice lokalne uprave USK bilježe znatan porast izvoza (Ključ 245%; Bužim 46%; Velika Kladuša 26%) što je direktni uticaj akvizicija te investiranja velikih domaćih privrednih društava u ovim jedinicama lokalne uprave (AS Jelah d.o.o., Prevent grupacija…).

Što se tiče grana industrije sve veći primat na USK preuzima prerađivačka industrija odnosno konkretnije metaloprerađivačka i prateća industrije pogonskih mašina, strojeva, različite metalne opreme i dijelova.Ukoliko sintetiziramo pojedinačne statističke pokazatelje koji se odnose na ove vrstu prerađivačke industrije koju najčešće jednim nazivnikom nazivamo „Metaloprerada“ doći ćemo do podatka da je od ukupnog izvoza USK u periodu I-IX mjesec 2017. godine metaloprarađivačka industrija izvezala oko 60% od ukupnog izvoza USK. U Isto vrijeme izvoz drvoprerađivače industrije USK uključujući izvoz svih proizvoda od drveta te namještaja iznosio je oko 15% ukupnog izvoza USK. Poljoprivreda USK u ukupnom izvozu u posmatranom periodu učestvovala je sa svega 9%.

Grane industrije koje najviše zapošljavaju na USK su trgovina na malo i veliko (7.328 zaposlenih); prerađivačka industrija (6.043 zaposlena); hoteljerstvo i ugostiteljstvo (2.225 zaposlenih); poljoprivreda šumarstvo i ribolov (1.468 zaposlenih); građevinarstvo (1.651 zaposlenih). Javna uprava, odbrana, obrazovanje, zdravstvena socijalna zaštita, obavezno socijalno osiguranje, snabdjevanje vodom upravljanje otpadom te proizvidnja električne energije ukupno zapošljavaju 12.730 zaposlenih. Ukoliko posmatramo kantone unutar Federacije BiH, a prema izračunu indeksa razvijenosti FZZPR-a  na 1. mjestu po rangu razvijenosti je i dalje Kanton Sarajevo dok je na poslednjem 10. mjestu Kanton 10. U odnosu na prošlu godinu većina kantona je zadržala ista mjesta po rangu razvijenosti. Rang razvijenosti kantona u odnosu na prosjek Federacije BiH urađen je na osnovu aritmetičke sredine 5 pokazatelja – stepen zaposlenosti, stepen nezaposlenosti, broj učenika osnovnih i srednjih škola na 1000 stanovnika, odsutno stanovništvo u odnosu na 1991. godinu i poreski prihodi po općinama po glavi stanovnika. Prema istom indeksu razvijenosti Unsko-sanski kanton je i dalje na 8. mjestu uzimajući u obzir 10 kantona Federacije BiH. Iza USK su samo Posavski kanton i Kanton 10.

 

Privredna komora USK

- Policijska stanica  Bos.Krupa  obavještava da u proteklom periodu nije bilo narušavanja JRiM, SN kao ni  KD-a.

- Vatrogasna jedinica  izvještava da  nije imala intervencija niti dojava o požaru.    

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  29   pacijenata, za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo  upućeno 2  lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava  da  je  isporuka vode  u  proteklom periodu  na području općine zadovoljavajuća. Danas od 08,00 do 12,00 sati povremeni prekid u isporuci vode u naselju Mahmić selo i od 11,00 do 15,00 sati prekid u isporuci vode u ul.Branilaca grada.Radovi na mreži.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu  zadovoljavajuća. Danas  nema planskih zastoja u isporuci električne energije.  

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, uslovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija po smrznutim, mokrim i klizavim   kolovozima. Upozorenje na manje osipe kamenja na kolovoz mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -2 C , vlažnost zraka 82% , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 107 cm (NV).

 

Operativni centar civilne zaštite

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 387 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda