Cum sociis natoque penatibus

TUZLA, 23. januara (FENA) - Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović upriličio je prijem za estradnog umjetnika Nedžada Salkovića u povodu nedavnog članstva u Evropsku akademiju nauka. Dugogodišnje uspješno estradno djelo kandidovalo ga je za tu titulu.

Članstvo sa zvanjem akademika u odjelu umjetnosti Evropske akademije nauka dodijeljeno je Salkoviću koji važi za lidera sevdalinke na jugoslavenskom i bosanskohercegovačkom području.

Šest decenija uspješnog umjetničkog rada ovog vrsnog interpretatora sevdalinke Evropska akademija nauka znala je prepoznati  te ovim imenovanjem potvrdila njegove mnogostruke darovitosti, znanja i glasovne sposobnosti.

- Pratili su moj rad i mene kao čovjeka, kao ličnost, oni su poželjeli da postanem njihov član, član Evropske akademije nauka, u zvanju akademika. Bio  sam izuzetno iznenađen. U karijeri sam dobio puno društevnih i umjetničkih priznanja, a ovo je kruna na moj dosadašnji rad - kazao je Salković.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a Zlatan Muratović ističe da je čast i zadovoljstvo imati jednog takvog vrsnog umjetnika i izvođača sevdalinki, koji je kroz svoj dugogodišnji uspješan umjetnički rad promovirao pjesmu sevdalinku na našim prostorima.

- Evropska akademija nauka prepoznala je značaj koji je ovaj umjetnik ostvario kroz svoj život, generalno i kroz rad i kroz profesionalni angažman kada se govori o afirmiranju sevdalinke. Smatram da nam je toga potrebno, da toga imamo sve manje u ovim turbulentnim vremenima. Ovo je moj skroman doprinos, doprinos Ministarstva da jednim prijemom potvrdimo veličinu ovog umjetnika - rekao je ministar Muratović.

Nedžad Salković dobitnik je više od 30 festivalskih nagrada. Nosilac je niza srebrnih, platinastih i dijamantnih ploča.

 

(FENA)  F.F.

- Policijska stanica Bos.Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

20.01. u 15.30 sati na putu M-14 Halkići, saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila.1 lice zadobilo teže tjelesne povrede.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 1 lice.

22.01. u 17,40 sati na lokalnom putu Ostružnica,saobraćajna nezgoda - jedno vozilo prilikom mimoilaženja udasrilo u drugo vozilo i vozač sa vozilom se udaljio sa mjesta nezgode.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Po pronalsku vozača i vozila biće preduzete zakonom dozvoljene mjere i radnje.

- Vatrogasna jedinica izvještava da u proteklom periodu je imala interveniciju i dojavu o požaru dana 20.01. u 10,55 sati dojava požara kuće u mjestu Prohodac.Požar ugašen u 11,30 sati.  

- Hitna  služba  Doma  zdravlja  Bos.Krupa  saopštava  da  je  u proteklom periodu  pregledala  9 1  pacijenata za  KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 1 5 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP  “10. Juli”  Bos. Krupa  saopštava  da nema planiranih radova i da  je danas redovno  snabdjevanje vodom, takođe obavještava se stanovništvo da odvoz smeća će se odvijati po planu.

- Elektro-distribucija izvještava da isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu je zadovoljavajuće, kvarove na mreži koje pruzrokuje ovo vrijeme tokom dana se urgentno otklanjaju.

Danas nema planiranih prekida u isporuci električne energije.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusi saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija  po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju:

Sve magistralne, regionalne su prohodne, čiste se od  snijega koji je prestao da  pada (u nizinama visina snijega do 35cm), na visinama snježni nanosi od 50cm), saobraćaj na lokalnim i gradskim putevima na području općine je prohodan od snijega, vrše se proširenja kolovoznih traka i posipanje abrezivnim materijalom, stim da i dalje otežan zbog snijega i leda posebno za putnička vozila ,   saobraćaj na svim putnim pravacima odvija i dalje po snježnim  i klizavim  kolovozima na kojim se vrši čišćenje. Upozorenje na moguće lavine  snjijega i kamenja na kolovoz duž desne kolovozne trake (uz brinu)mag.putu M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja, kao i obavezno posjedovanje zimske opreme.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka -5 C , vlažnost zraka 82 % , dok je vodostaj rijeke Une iznosio 57 cm (NV).

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 443 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda