Cum sociis natoque penatibus

 

Općina Bosanska Krupa krajem prošlog mjeseca je po drugi put objavila tender za odabir izvođača radova na izgradnji višenamjenskog objekta za mali nogomet, košarku i ostale sportove. Komisija za javne nabavke nakon isteka roka za dostavu ponuda je okončala postupak, tj. odabrala najpovoljnijeg izvođača, a to je firma „Dizdarević-merc“ iz Bosanske Krupe.

 

To praktično znači da će radovi na izgradnji igrališta, ukoliko ne bude žalbi, početi najkasnije do 10. maja, odnosno da će se malonogometni turnir „Ćojluk“ ove godine ipak igrati na igralištu pored zgrade Opće gimnazije, kako su Krupljani i navikli. Naime, godinama je pomenuti turnir održavan baš na tom mjestu, ali je zbog izgradnje škole premješten na Velike ade.

 

Sportsko igralište će biti u potpunosti opremljeno. Imat će petsto sjedećenih mjesta, svlačionice, semafor i druge prateće elemente.

 

Izgradnja igrališta Idrinovac koštat će oko 160 hiljada KM što je Općina Bosanska Krupa obezbijedila iz vlastitog budžeta.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

U Bihaću je održana prezentacija projekta „Razvoj inovacija i privlačenje investicija u Unsko-sanskom kantonu – BINOVA“ kojeg finansira Evropska unija. Projekt će, u periodu od 01.01.2014. do 31.01.2016. godine implementirati Razvojna agencija USK sa partnerima: Vladom USK, Općinom Bosanska Krupa, Centrom za promociju lokalnog razvoja PLOD iz Bihaća i Tehničkim fakultetom u Bihaću. Preostale općine iz Unsko-sanskog kantona imaju svoje mjesto i ulogu u projektu kao pridruženi članovi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 626.220,00 EUR (1.224.779,86 KM), od čega 76% finansira EU kroz IPA 2011.

 

Najveći dio projektnih aktivnosti se odnosi na uspostavu Centra za podršku inovacijama u Poslovnoj zoni Pilana u Bosanskoj Krupi (BSC – Business Support Center) koji će pružati čitav niz programa podrške malom i srednjem poduzetništvu. Programi podrške će biti bazirani na znanju, savremenim tehnologijama, saradnji sa ključnim akterima u lokalnoj zajednici i stvarnim potrebama na tržištu. Važno je napomenuti da će kreirani instrumenti podrške biti dostupni svim privrednim subjektima u USK.

 

Cilj projekta je da se stimulira ekonomski razvoj i zapošljavanje u USK, poboljšanjem poslovnog okruženja i operativnog okvira za malo i srednje poduzetništvo kroz bolju infrastrukturu i kroz pružanje kvalitetnijih usluga. Specifični cilj projekta je unapređenje operativnog okvira za razvoj poduzetništva putem uspostave centra za podršku inovacijama i unapređenje poslovanja i kreiranja mjera podrške malom i srednjem preduzetništvu u USK.

 

Projektne aktivnosti će utjecati na poboljšanje poslovnog okruženja, jačanje institucionalne podrške malom i srednjem poduzetništvu i jačanje konkurentnosti ekonomije USK. Projektne aktivnosti bi trebale za rezultat imati povećanje zaposlenosti u sektoru malog i srednjeg poduzetništva za 10% u period 2014.-2018. godine.

 

U sklopu ove prezentacije, predstavljeni su još neki slični projekti, odnosno primjeri dobre prakse, kako u našoj državi tako i u susjednoj Hrvatskoj, kao što su recimo „Prilika plus“, zatim Tehnološki park Intera iz Mostara i Tehnološki park Varaždin.

 

Predstavljena je i inovativna ideja Hasana Grošića i Envera Bakije iz Bosanske Krupe, inače učenika Tursko-bosanskog koledža, koji su na takmičenju „Infomatrix Asia & Pacific“ u gradu Alma Ata u Kazahstanu osvojili zlatnu medalju i grand prix nagradu za najbolji projekt nazvan „Razvijanje uređaja pomoću kojeg računarom upravljamo očima“.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

22. 4. 2014. god.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 622 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« April 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda