Cum sociis natoque penatibus

Čestitku povodom 8. marta Medjunarodnog dana žena prvi su uputili najmladji općine Bosanska Krupa.

Mališani u tri odgojne grupe zajedno sa tetama JU“Dječije obdanište i dom učenika“ danas su priredili program posvećen majci.U Domu kulture mališani su izvodili pjesme, recitale, po koju glumačku ulogu  u kojima je opjevana ljubav prema majci.Kompletan program izmamio je osmijehe roditelja i uopće prisutnih, a gromoglasan aplauz je pokazao kako to mališani rade –iskreno  i sa ljubavlju.

U Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“ u Bosanskoj Krupi  je početkom marta  realizirana još jedna aktivnost iz Projekta „Inkluzija za sve“.

Radi se o projektu koju je ova srednjoškoska ustanova obezbjedila kroz kandidiranje na javni zajednički poziv Europske unije i Vijeća Europe za zemlje regiona, a koji je tematski bio vezan za „Regionalnu podršku inkluzivnom obrazovanju“.

Mješovita srednja škola je jedina na Unsko-sanskom kantonu,a medju pet škola u BiH, koja je odabramna za finasiranje projekta koji je „težak“ više od osamanest hiljada i pet stotina konvertibilnih maraka.

Direktorica ove ustanove Silvana Milojević-Saradjan je istakla veliko zadovoljstvo zbog ulaska u krug škola,ne samo u BiH,već i u regionu u stvaranje što boljih uvheta za primjenu inkluzivne nastave za djecu koja su za mnogo toga uskraćena.Smatra da će znanja i praksa na kraju ovog projekta biti veliko bogatstvo za sve koji su vezani za srednju školu kojom rukovodi.

Četvrti mart u ovoj školi bio je rezervisan za zajednički sasatanak učenika,roditelja,profesora i predstavnika lokalne uprave,odnosno na jednom mjestu su bile sve karike koje zajdedničkim radom mogu unaprijediti inkluzivno obrazovanje-Oni su  popunjavali anketne listove koji,poslije poslije analize, trebaju da daju pokazatelje o stanju u  sveukupnoj problematici inkluzivnog obrazovanja i trenutnog osjećaja različitih kategorija o njoj,kako bi se ona što kvalitetnije implementirala u svakodnevni život škole.

U školi je  tim povodom boravila Manja Uzbašić-Bilić kao prestavnica Vijeća Europe u sprovodjenju i nadgledanju realizacije ove aktivnosti.

Minja Uzbašić-Bilić  je rekla da je veliki uspjeh ući u rd škola koje su uspjele ispuniti zahtjeve projkta Europske Unije i Vijća Europe i naglasila da je,pored toga najvažnije i putem ankete  doći do pokazatelja koliko su u svijesti svi koji su uključeni u škoski život,počev od učenika pa do roditelja i lokaln zajdnice spremni dati svoj doprinos u inkluzivnoj nstvi.

Ciljnja grupa u ovom projektu Srednje Mješovite škole „Safet Krupić“su učenici sa posebnim potrebama ove škole,sa teškoćama u razvoju,socijalno ugroženi učenici,djeca koja pripadaju manjinama,kao i djeca koja nisu imala sreću da žive i odrastaju sa svojim roditeljima.

U ovoj školi zahvaljući svijesti  uprave,profesora ,učenika i roditelja već dugi niz godina samostalno su zajdnički  pomagali i uključivali djecu iz ovih kategorija u svakodnevni život škole.Ovim projektom su htjeli potaknuti nadležne u školstvu,ali  i zakonaodavce da se realnije odnose prema ovoj problematici i da institucionalno kvalitetnije  regulišu ovu problematiku.

 Prva aktivnost u ovom projektu je bila vezana za razmjenu iskustava u regionu na ovom polju na konferenciji u Tirani kojoj je ispred bosanskokrupske Srednje mješovite škole prisustvovao profesor Hikmet Todorovac .

Profesor Todorovac je zajedno sa timom i osmiaslio osnovni koncept projekta kojim je škola u kojoj radi uspjela biti u ovom regionalnom programu.Korisna saznanaj je donio sa Regionaln ekonferencije u Tirani,ali isto tako je druge učesnike upoznao sa praksom iz svoje škole.

Punu podršku ovom projektu,kao  i čestitke za aplikaciju i obezbjeđena sredstva dala je općina Bosanska Krupa.

Predstavnice lokalne uprave općine Bosanska Krupa,šefice službe za podršku razvoju lokalne uprave i samouprave,Esme Hergić Esma Hergić je kazala da su u lokalnoj upravi uvijek bili uz sve projekte koji dolaze iz raznih institucija,organizacija,udruženja,osobito u oblasti školstva.Iako u tom segmntu općina nije nadležna,svaki projekat,tako i ovaj je prioritet u podršci  od svih koji se brinu o razvoju općine.

U Sali Mješovite srednje škole  je bilo više od dvije stotine učenika,profesora,roditelja,predstavnika lokalne uprave,udruženja mladih i članova tima za provedbu ovog projekta.

Anketirano je po pedeset učenika prvog,trećeg završnog i četvrtog završnog razreda ove škole.Uz to ,aplikaciju je popunilo i pedeset roditelja,pedeset nastavnika,zatim i učenici koji poslije osnovne škole nisu nastavili školovanje ili su ga prekinuli.Anketirani su predstavnici mladi,a svoje utisake o inkjluziji kazali su i predstavnici lokalne uprave. Završetak projekta se očekuje u septembru ove godine i poslije toga on bi trebao  imati trajnu održivost.Kroz njega,kroz brojne edukacije i najbolje prakse koje će se primjeniti u školi ,učenici i radnici u srednjoj Mješovitoj školi „Safet Krupić“ biće bogatiji za četrnaest računara ,još drug tehničke opreme i alata potrebna za usvajanje znanja za oderedjena zanimanja u vrijednosti od trinaest hiljada konvertibilnih maraka.

U ralizaciju ovog projekta uključen je i Prosvjtno-pedagoški zavod iz Bihaća.

Dževada Štancl

U Bosanskoj Otoci,u Domu kulture, četvrtog marta uveče  je otvorena tradicionalna izložba ručnih radova u povodu predstojećeg Međunarodnog dana žena.I ove godine sa istim ciljem:da se pokaže i sačuva sve ono što vrijedne žene bosanskokrupske općine čine da bi se mlade generacije podučile o bogatom svijetu narodnih rukotvorina po kojima je prepoznatljiv i ovaj kraj.

Ova izložba ima gotovo četiri decenije svoga puta. Organizator izložbe je u svim poslijeratnim godinama Aktiv žena Otoka.

I ove, kao i u prehodnim godinama, vrijedne žene Bosanske Otoke su besprijekorno postavile ručne radove,organizirale svečano otvorenje i ugostile posjetioce ove izložbe

. ..............................................................

Prepun Dom Kulture u Bosanskoj Otoci,brojni gosti iz cijelog kantona,uvijek savršeno postavljena izložba i radost- utisci su na prvi pogled na izložbu ručnih radova koju su organizirale žene iz udruženja Aktiva žena Otoka u povodu ovogodišnjeg Osmog marta.

Zahvaljući  se svim ženama koje su se odlučile pokazati široj javnosti svoje ručne radove u raznim tehnikama,ali i predstavnicama partnerskih udruženja žena, u prepunoj sali Doma kulture u Bosanskoj Otoci, obratila se  podpresjednica Aktiva žena Otoka-Enisa Sivić i istakla,onu , samo ženi svojstvenu borbu, da svojim rukama obezbijedi bolje uvjete za život svoje porodice i ujedno sebi priprave i najbolji lijek za dušu, i kroz izradu ručnih radova.

U ime općinskg načelnika, zajedno sagospodjom Enisom,izložbu je otvorio Kasim Šertović,službenik za odnose sa javnošću u lokalnoj upravi općine Bosanska Krupa.On je u kratkom obraćanju ,u ime načelnika Armina Halitovića i svoje lično ime zahvalio članicama Aktiva na njihovoj spremnosti i angažiranosti da daju svoj doprinos svim manifestacijama i projektima,kako u mjesnoj zajednici Otoka,tako i na cijeloj općini Bosanska Krupa.Prenio je i poruku prvog čovjeka grada da im u tom poslu nema ravnih.

Žene su bile oduševljene i prilikom da izlože svoja djela,ali i prigodom za druženje i veselje.Zahvalile su općinskom načelniku Arminu Halitoviću,službenicima lokalne uprave,javnih ustanova i poduzeća koji su uvijek bili uz njihov rad,ali i svima onima koji prate,pomažu i obogaćuju rad njihovog udruženja.

Članice Aktiva žena Otoka i ovogodišnjom izložbom željele su poslati poruku svima,a posebno mladima, koliko je važno čuvati tradiciju i bogatsvo koje nastaje u rukama vrijednih žena.

Željele su na taj način potaknuti sve one žene koje imaju slobodnog vremena, da nauče neku od tehnika i naprave svoje autorsko djelo,kao ukras svoga doma ili kao odjevni predmet.

Posebno zanimljivi na ovogodišnjoj  izložbi su bili i brojni eksponati iz ruku otočkih žena koji su izdradjeni od odbačene plastike i drugih iskoristivih vrsta otpada koji obično završavaju na deponijama.Od njih su načinjene impresivne zdjele,korpice,cvijetovi i svadbeni ukrasi.Posebnost su bili i radovi od šišarki, raznih oblika i veličina.

 I ove godine čin otvorenja izložbe obogaćen je nastupom najmlađih folklorašica,djevojčica iz Kulturno-umjetničkog društva „Mladost“.Tradicionalno,Aktiv žena Otoka i KUD „Mladost“ dobro surađuju i dopunjuju se,a kako kažu sada još više, kada imaju nove i uređene prostorije za rad.

Kao i svake godine članicama Aktiva žena Otoka podršku svojim prisustvom su pružile su članice udruženja „Glas žene“ iz Bihaća,“Žene sa Une“ i aktivne članice udruženja žena „Novljanke“ iz Bosanskog Novog/Novog Grada.

 Svim ženama i djevojkama Unsko-sanskog kantona i općine Bosanska Krupa članice Aktiva žena Otoka čestitali su predstojeći Dan žena.Čestitke ženama općine Bosanska Krupa,Unsko-sanskog kantona,ali i cije BiH, uputile su i predstavnice udruženja iz drugih gradova.

Izložba ručnih radova u Bosanskoj Otoci otvorena je, u Domu kuture u Bosanskoj Otoci, do 10. marta.Po završetku izložbe biće odabrana tri najbolja rada ,za koje su pripremljene i skromne novčane nagrade. Dževada Štancl

 

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 408 gostiju i jedan član

Kalendar

« Decembar 2016 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda