Cum sociis natoque penatibus

(Grupa mladihStreetworkout“ osmislila projekt i obezbjedila sredstva)

 

Trećeg marta Centar za promociju civilnog društva  iz sarajeva je objavio rezultate  javnog poziva za dodjelu malih grantova kojim se unaprijedjuje život u lokalnoj zajednici.Na javni poziv prijavilo se 258 projekata iz cijele BiH.Prijavili su ih registrirane organizacije i neformalne grupe gradjana.Četrdestpet projekata je prošlo prvi krug,odnosno imali su zadovoljene sve uvjete koji su zapisani u javnom pozivu.Finasiranje su u drugom krugu obezbjedili najbolji projekti koji imaju pretpostavku da vidljivo unaprijede neku oblast života u lokalnoj zajednici.

Odabrano je dvadest projekata koji če biti finasirani sredstvima  kroz saradnju i podrške Švedske agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) ,koja već nekoliko godina   bezrezervno  podržava ovaj program.

U odabranim projektima nalazi se i projekat neformalne grupe gradjana pod nazivom Streetworkout“, iz Bosanske Krupe.Projektom kroz ovu „Inicijativu za razvoj zajednice“, devet mladih Krupljana i Krupljanki iz ove grupe, obezbjedilo je sredstva za svoju ideju da općina Bosanska Krupa do jeseni dobije teretanu na otvorenom.

Projekat ima finasijsku vrijednost od pet hiljada konvertibilnih maraka.Sufinasijeri projekta iz lokalne zajednice biće Viječe mladih općine Bosanska Krupa i Općina Bosanska Krupa.

Realizacija programa je predvidjena za period od jula do septembra ove godine.

Teretanom će biti oplemenjen prostor Malih ada u Bosanskoj Krupi.

Centar za promociju civilnog društva u periodu od 2013. do 2015. godine realizuje dvogodišnji projekat  pod nazivom „Budi promjena!“ sa osnovnim ciljem podsticanja i osnaživanja građana širom BIH sa naglaskom na organizacije civilnog društva) i neformalne grupe građana da aktivnim djelovanjem i radom postanu stvarni nositelji promjena u lokalnim zajednicama u kojima žive i rade. 

Da su dio željenih promjena i boljeg i korisnijeg uključivanja mladih u život lokalne zajednice i ovim projektom pokazali su mladi Krupljani.

U narednih nekoliko dana biće potpisan sporazum sa CPCD o prenosu sredstava i počeće realizacija prvih aktivnosti zapisanih u ovom projektu na području bosanskokrupske općine.

Dževada Štancl

Karatisti Feniksa donijeli devet medalja iz Tuzle

 

Dvostruka pobjednica je i Krupljanka Tanja Umićević koja je član Univezitetskog karate kluba „Bosna“SD Bjelave-Sarajevo.Zajedno sa Iman Begić u Tuzli obranila prošlogodišnje zlato u Tuzli

 

 

 

U Tuzli se 02.03.2014 godine održao tradicionalni XV TK-a Open, koji se održava u sklopu obilježavanja  Dana nezavisnosti BiH.

 U sklopu turnira održan je i I Memorijalni turnir Fuad Hadžiabdić Fudo. Na turniru su nastupila 664 takmičara iz 65 klubova iz Hrvtaske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Najuspješnija ekipa turnira i nosioc trofeja je KBS "Tuzla Sinbra" Tuzla sa osvojenih 13 zlatnih, 12 srebrenih i 19 bronzanih medalja. Drugoplasirana je ekipa KK "Novi Grad" Sarajevo, dok je trećeplasirana ekipa KK "Viktorija" Žepće.
Na turniru su nastupile i seniorske reprezentacije Crne Gore, Beogradskog saveza i Karate saveza Vojvodine.

U sklopu memorijalnog turnira "Fuad Hadžiabdić Fudo" nastupile su 4 najbolje seniorke i 4 najbolja seniora. U ženskoj konkurenciji prvo mjesto je osvojila Tanja Umićević BiH, dok je drugoplasirana Neira Džafić, Tuzla Sinbra.

 

U muškoj konkurenciji prvo mjesto je osvojio Admir Zukan BiH, drugoplasirani je bio Mirnes Ferhatbegović, Tuzla Sinbra. Za pobjednike turnira organizator je sa porodicom rahmetli Fuada Hadžiabdića obezbijedio novčane nagrade.

 

Pobjednicia XV "TK-a Open-a" u seniorskoj konkurenciji je izmedju ostalih je u borbama za seniorke +68 i Krupljanka Tanja Umićević iz KK „Bosna“ SD Bjelave.

 

 

Bosanskokrupski Feniksovci devet medalja

 

Na petnaestom po redu karate medjunarodnom turniru „Tuzla open 2014“ učestvovao je i bosanskokrupski karate klub „Feniks“ je na takmičenju nastupio sa 14 takmičara i u Bosansku Krupu donio 9 medalja.

U katama su osvojili dvije bronze.Zaslužili su ih Zana Ćosić i Amar Halilović. 

U borbama su  Feniksovci su bili još uspješniji.

Zlatom su se ogrnuli Ali Aličević i Iman Begić.

Srebrene medalje osvojili su Omerović Nejla i Adis Halilović.

I dvije bronze osvojili su u borbama zahvaljujući umijeću Lejle Ćosić i Adisa Kulenovića.

Tako je i ovaj vikend bio rezervisan za sreću koju nam,već po običaju, donose bosanskokrupski karatisti.

 

 

Foto:Dvije Krupljanke,pobjednice od prošle godine ponovile uspjeh:Tanja Umićević i Iman Begić.Zlato zlatu!

Juče je u Bosanskoj Krupi pred pedesetak gradjana održan prvi  Plenum gradjana Bosanske Krupe.Ovom Plenumu u svojstvu gosta prisustvovali su i članovi Bosanskog proljeća iz Bihaća a u njihovo ime odmah na početku se obratila Aida Sejdić koja je istakla značaj ovakvih okupljanja i iznošenja realnih zahtjeva koji trebaju natjerati općinske vijećnike i općinskog načelnika da više slušaju glas naroda i bolje rade svoj posao.

 

Prisutni gradjani su aklamacijom za  čelnika Plenuma u Bosanskoj Krupi izabrali Anesa Dekanovića dok su u odbor plenuma izabrani Sefija  Hromadžić, Zlatan Marić, Semin Oraščanin, Muharem Pašalić, Sead Šarić, dr.Nedim Bahtić , Amel Bratić  i  Bajro Redžić .

 

Poslije izbora rukovodstva  prisutnima su se izmedju ostalog obratili Anes Dekanović, Husein Osmanagić-Crni, Ibrahim Čaušević, Mirsad Sivić-Sivko,  Gagi Hromadžić , Smail Ćehajić,  Nedim Bahtić , Elvis Nasić, Adis Šertović , Muharem Pašalić i Zlatan Marić, koji je svak na svoj način vidio trenutnu situaciju i iznio probleme koji po njihovom mišljenju  najviše tište njih i zajednicu u kojoj žive.

 

Uglavnom se govorilo o teškoj ekonomskoj situaciji,neefikasnosti inspekcija i sudstva, kradji šume, pokretanju proizvodnih pogona,cjeni komunalija, radu vijeća i općinskog načelnika ,radu na crno i  nepravilnostima kod zapošljavanja. Pred sam kraj zasjedanja predstavnici Bosanskog proljeća su se zahvalili na gostoprimstvu i istakli da sjednice plenuma moraju biti jezgrovite i  konkretne bez  predugih obraćanja i sa konkretnim zaključcima što su u tom trenutku prisutni u dvorani prihvatili sa odobravanjem. Nakon  Plenuma  ostao je zasjedati odbor plenuma koji će na osnovu iznesenih diskusija definisati  zaključe koji će biti proslijedjeni Općinskom vijeću Bosanska Krupa  i od kojeg očekuju da ih hitno i usvoji. Slijedeća sjednica Plenuma najavljena je nakon zasjedanja Općinskog vijeća Bosanska Krupa.

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 436 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda