Cum sociis natoque penatibus

Armin Halitović, Općinski načelnik Bosanske Krupe  i Adil Osmanović,Federalni ministar izbjeglica i raseljenih lica potpisali su ugovore  za rekonstrukciju i izgradnju individualnih stambenih jedinica u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEC – Fond za međunarodni razvoj OFID na području Bosanske Krupe .

Prije toga razgovarali su o aktuelnom političkom trenutku u Federaciji Bih i općini Bosanska Krupa.

 

Ministar Adil Osmanović je prvi ministar iz sadašnjeg saziva Vlade F BiH koji je u protekle tri i po godine  posjetio Bosansku Krupu.razog posjete bio je potpisivanje ugovora za  izgradnju sedam porodičnih kuća za interno raseljene osobe.Pored njega i načelnika općine Bosanska Krupa potpisivanju su prisustvovali i predsjedavajući OV Bosanska Krupa Husein Gerzić i njegov zamjenik  Mehmed Mahmić te narodni poslanik u Skupštini RS-a Senad Bratić.

Za 7 stambenih jedinica koe će se graditi širom općine Bosanska Krupa izdvojeno je oko 200.000 maraka a odabranim korisnicima koji su se prijavili na Javni poziv Federalnog ministarstva  kuće će biti napravljene po sistemu „ključ u ruke“ po standardima koje je propisalo ovo minisrtrstvo.

“ Na području Općine Bosanska Krupa s kojom imamo odličnu saradnju odabrano je sedam porodica kojima će mo izgraditi kuće u roku od 90 dana od dana potpisivanja ugovora sa izvođačem radova. Vrijednost izgradnje porodičnih iznosi oko 200.000 KM i  ovo je još jedan korak u u održivom povratku izbjeglica i raseljenih lica kroz ulaganje u infrastrukturu i direktnu pomoć povratnicima”- kazao je ministar Osmanović.

Načelnik Halitović se ovom prilikom zahvalio ministru Osmanoviću istakavši činjenicu da je on prvi ministar iz federalne vlade koji je u protekle tru i po godine posjetio općinu Bosanska Krupa  ustvrdivši da je i pored toga što je ova općina bila prilično zaboravljena od viših nivoa vlasti napredak u Bosanskoj Krupi evidentan.

“ Ovo je poseban dan za sedam porodica koji su evo tek sad 19 godina od oslobodjenja došli na red za  obnovu u ratu porušenih kuća i zahvalio bi resornom ministarstvu na konkretnoj pomoći Općini Bosanska Krupai .Očekujemo da će se suradnja sa ovim minisztarstvom nastaviti i dalje  kao bi smo pomogli naše povratnike , ali I poljoprivrednike koji  su takodje u programu ovog ministarstva “- kazao je načelnik Halitović.

Prije potpisivanja ugovora ministar Osmanović se interesovao o trenutnom stanju u općini Bosanska Krupa i pohvalio nastojanja opčinske administracije i Općinskog vijeća Bosanska Kruupa ,prije svega u stvaranju uslova za nova zapošljavanja ali i za stvaranje povoljnog ambijent u kojem se živi i radi u ovoj općini u ovim turbulentnim vremenima  a nakon potpisivanaj ugovora načelnik Halitović, ministar Osmanović zajedno sa predsjedavajućim i zamjenikom predjedavajućeg OV Bosanska Krupa i nekolicinom vijećnika obišli su šehidsko spomen obilježje  gdje su položili cvijeće  proučili fatihu .

Ademir Mesić

Emina Goletić mlada autorica i haris Šertović glumac i režiser iz Bosanske Krupe, jedni su  od rijetkih ljudi iz Unsko sanskog kantona  koji se odlučili  posvetiti daskama koje život znače. Rođeni su 1991. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završili u u Bosanskoj Krupi.Emina je uspješan student na Gradjevinskom fakultetu u Tuzliu dok je Haris glumu odabrao za svoj životni poziv  i upravo to i studira.

 

Predstave u kojima je Haris igrao igrao su: Ljubav, vjera, nada (režija: Selma Alispahić), Odiseja (režija: Vlado Kerošević), Klovnijada (režija: Željka Kičić), Timon Atenjanin (režija: Selma Alispahić), Kraljevski festival (režija: Damir Altumbabić) i posljednja koju je i sam režirao Stanica.

 

Najviše zahvaljujući njima premijeru je doživjela predstava „Stanica“ koju potpisuje autorica Emina Goletić arežira  Haris Šerović koji i  glumi u ovoj predstavi

 

Stanica je premijerno izvedena 28. Marta , drugog dana 12. TKT Festa.  Predstava je rađena u produkciji Teatar Kabare Tuzla. U predstavi “Stanica” osim Harisa igraju: Samra Mahmutović, Emina Goletić ,Almir Kurtić i Damir Mahmutović .

 

Stanica je  priča o ljudima koji preispituju svoje postojanje na ovom svijetu i predstavlja u biti savremen pristup teatru. Snimanje filma po ovoj predstavi planirano je u mjesecu aprilu, a njegovo premijerno izvođenje polovinom ove godine. Na filmu će raditi ista ekipa na čelu sa Goranom Brekalom.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 330 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda