Cum sociis natoque penatibus

Općina Bosanska Krupa se nalazi među 32 općine u Bosni i Hercegovini koje su nakon dva eliminatorna kruga odabrane za partnere u projektu PRO-Budućnost. Projekt provodi CRS (Catholic Relief Services) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana.

 

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji USAID-ov projekt izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih grupa u BiH. Projektne aktivnosti uključit će mlade, nevladine organizacije, udruženja žena, vjerske zajednice, medije, različite nivoe institucija vlasti, koji će zajednički doprinijeti boljem suživotu građana i građanki Bosne i Hercegovine. Kroz projekt će se raditi zajedno s građanima da se otvori dijalog koji će rezultirati prihvatanjem i razumijevanjem drugačijih identiteta i specifičnih priča, te s ključnim utjecajnim akterima da podrže lokalne inicijative razvoja i pomirenja.

 

Odgovornost svih partnera jeste da projekt provedu uspješno, na konkretne i mjerljive načine. Pomoć pri odabiru projekata Fondacija Mozaik će imati od iskusnih i vrijednih mladih članica i članova odbora „Omladinskih banaka“ koji će na kraju odlučivati o sredstvima koja su kroz PRO-Budućnost namijenjena za mlade.

 

„Mi već imamo iskustva sa ovakvim projektima. Već drugu godinu zaredom uspješno sarađujemo s Fondacijom Mozaik u programu „Omladinska banka“. U toku je i javni poziv na koji će se ove godine, s obzirom na dobra praktična iskustva, vjerovatno javiti mnogo više neformalnih grupa mladih. PRO-Budućnost će funkcionisati na sličan način, ali će za razliku od „Omladinske banke“ uključiti sve, ne samo mlade. Za dobre projektne ideje dodijelit će sredstva i tako omogućiti da ljudi svoja maštanja oko boljih životnih uslova pretvore u realnost. Bosanska Krupa je opet prepoznata i opet će, siguran sam, ispuniti sva očekivanja“, ističe načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

 

Na javni poziv javilo se 86 općina/gradova, od kojih je odabrano 32, odnosno 16 parova susjednih općina ali iz različitih entiteta. Bosanska Krupa će kroz projekt intenzivno sarađivati s opštinom Novi Grad. Radi bolje koordinacije i kvalitetne implementacije projekta, dvije lokalne zajednice će formirati Radnu grupu koja će biti operativno tijelo za koordinaciju svih projektnih aktivnosti i donošenje odluka.

 

Kroz projekt je obezbijeđen fond od oko 1.000.000 KM. Pozivi i kriteriji bit će dostupni u 32 općine svim građanima i građankama koji imaju dobre ideje.

 

U ovoj sedmici će biti organizovan i prvi zajednički sastanak predstavnika Općine Bosanska Krupa i projektnog tima na kojem će se razgovarati o narednim koracima realizacije.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

18. 3. 2014. god.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 343 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Oktobar 2015 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda