Cum sociis natoque penatibus

Više od stotinu planira na Vrelu Krušnice

 

Nedjelja  šesnaestog marta u Bosanskoj Krupi protekla je u znaku planinara,planinarskog druženja ,pješačenja i veselja.Članovi planinarskog društve „Grmeč“ iz Bosanska Krupe u goste su pozvali planinare dva planinarska društva-„Krajina“ iz Cazina i „Mrakovica“ iz Kozarca.Suradnju sa njima razvili su zadnjih nekoliko godina,posjećivali ih,zajednički pohodili iste planinarske staze u na širem prostoru svojih općina.

Poslije svečanog dočeka gostujućih planinara, prvo su krenuli na starogradsku tvrdjavu u Bosanskoj Krupi,prošetali bosanskokrupskim mostovima, a potom ,uz rijeku Krušnicu,stigli  do samog izvora ove jedinstvene rijeke.

Više od stotinu planinara ova tri planinarskog društva,a posebno oko šezdest gostiju iz Kozarca i trideset  iz Cazina, ostali su zadivljeni sa prirodom koju su po prvi put vidjeli na Krušničkom vrelu.

Dugo se pripremao ovaj planinarski susret, poslije uspješnih i nezaboravnih ranijih nekoliko odlazaka bosanskokrupskih planinara „Grmeča“ u goste kod društva „Mrakovica „ iz Kozarca.U nedjelju je svima bilo žao što se toliko dugo čekalo.

Mehmed Mušić,predsjednik Planinarskog društva „Grmeč“ izrazio je veliko zadovoljstvo što je na ovaj planinarski izlet došao veliki broj planinara.Najavio je da će proširenjem planinarske porodice u okviru „Grmeča“ ovakvih susreta biti još više,odnosno da će nastaviti sa kampanjom povratka čovjeka u prirodu.Gostima je zahvalio na dolasku,ali i na lijepim riječima koje su izrekli boraveći u Bosanskoj Krupi i pješačeći odabranom stazom.

Tek probudjena priroda,ogromna snaga i ljepota vode na Krrušničkom vrelu je ostavila bez daha.Cazinjani su najavili da će uskoro ponovo na krušničko bosanskokrupsko izletište kod svojih kolega planinara.Esad Beganović ,podpredsjednik Planinarskog društva „Krajina“ je rekao da su ove nedjelje pješačili do bisera prirode na Krušničkom  vrelu.Koliko Cazinjani vole pohoditi i krupskim stazama dovoljno govori broj od šezdeset planinara i planinarki koji su odlučili doći u Bosansku Krupu.

Planinarsko društvo „Mrakovica“ je društvo  od koga bosanskokrupski planinari imaju mnogo toga za naučiti.Uspjeli su,uz svoje prijatelje obnoviti svoj planinarski dom na Marakovici,obezbjediti u njemu smještaj i spavanje za trideset gostiju i kuhinju za oko osamdeset planinara i turista.Oni su ,kroz rad u poslijeratnom periodu,što je najvažnije,uspjeli svojim planinarskim domom  i sebi pronaći mjesto na kom će moći najlakše nositi sudbinu svoju i svojih Kozarčana i uživati u prirodi.Predsjednica planinarskog društva „Mrakvica“, Indira Kapetanović je još kazala da se oduševila Bosanskom Krupom i da se tu,ona i njeni planinari, osjećaju kao kod svoje kuće.

Poslije Krušničkog vrela,planinari su nastavili pješačenje do sela Vranjske,onda putem do Radića,pa onda  i starom radićkom cestom došli do još jednog bosanskokrupskog izletišta Šujinovac.Prepješačilo se više od petnaest kilometara.

U Šujinovcu,kod šumarske kuće na ovom izletištu,  domaćini,planinari „Grmeča „,za svoje goste pripremili vojnički grah.Druženej je nastavljeno uz pjesmu i veselje sve do kasnih popdnevnih sati.

Ponovni susret su zakazali vrlo brzo,kao i nastavak suradnje na unapredjenju rada društava ,kako bi planinarili češće,vidjeli više i priuštili sebi više dana u druženju sa prirodom.

Svima je nedjeljni susret  tri planinarska društva u Bosanskoj Krupi ostao za nezaborav.

Dževada Štancl

Obilježen 750 rođendan Bosanske Otoke

 

*pod imenom Otok prvi put se spominje 1264.godine u dokumentu Mihajla,župana sanskog*

 

Dvodnevna manifestacija koja je od ove godine uvrštena u Kalendar značajnih događaja Općine Bosanska Krupa završena je večeras u Domu kulture u Bosanskoj Otoci velikim rođendanskim koncertom bosanskokrupskih kulturno-umjetničkih društava.

Riječ je o velikom jubileju i rođendanu Bosanske Otoke.Na današnji dan, 1264. godine po prvi put je zapisan otok pod nazivom Insula,mjesto koje je kasnije dobilo naziv Otoka.Punih 750 godina do petnaestog marta ove godine je život i historijski put ovog djela općine Bosanska Krupa.

Ideja da se ovaj datum počne obilježavati  u Bosanskoj Otoci došla je od trojice mladih momaka,Tarika Šehića,Adnana Mustedanagića i Sanela Komića.Njihovu ideju sa radošću je prihvatio općinski načelnik Armin Halitović, koji je ove gdine i svih narednih, obećao pokroviteljstvo lokalne uprave  za ovu manifestaciju.

U samo mjesec dana,uz suradnju sa mještanima i mještankama Bosanske Otoke i općine Bosanska Krupa, uspješno su pripremljene planirane aktivnosti koje su, u dva dana, imale svoju priču na rođendanskom slavlju.

Počelo je u petak svečanim otvorenjem izložbene postavke umjetničkih djela Stanislava Tajića-Cileta,rano preminulog umjetnika koji je svoj život,rad,ljubav i umjetnost dijelio i poklanjao svojoj Otoci  za dimenziju više nego što je to,kao veliki humanista,prijatelj i stvaralac,poklanjao svima drugima.

Dvadestdevet djela Tajićevih je iz fundusa Gradske galerije Bosanska Krupa, koje u posebnu postavku sakupio direktor ove institucije Salih Suljanović i  izložio  za 750-ti  rođendan Tajićeve Otoke.Želja je bila da ovaj umjetnik u bosanskokrupskoj ustanovi  umjetnosti ima svoju cjelinu , kako bi na taj način, Ciletova djela, ostala sačuvana  na mjestu gdje će je gledati ,i odakle će moći ići i druge sredine, kako bi ljubitelji likovne umjetnosti ,uživali u jedinstvenom umjetničkom opusu otočkog nastavnika i boema.Izložbu je otvorila direktorica osnovne škole Otoka,Azra Suljić ,ističući ponos što je u njihovom kolektivu radio i njedrio buduće umjetnike, Stanislav Tajić- Cile.

Direktor Gradske galerije je naglasio da se u postavci nalaze djela u nekoliko tehnika kojima je Cile davao svoj pečat i po kojima ga prepoznaju svi koji su se, bilo kad, susreli sa njegovim djelima.Istaknuo je da su u sklopu izložbe i ilustracije iz vremena odbrambeno-oslobodilačkog rata koje su objavljene u sklopu, u ratu izdate knjige, Feniks.

Drugi dan obilježavanja 750 godina Bosanske Otoke započeo je historijskim časom o dogadjanjima koja su bila najznačajnija u ovom velikom rođendanu.Za prezentaciju historijski prikaz je pripremio profesor mr.Edvin Alijanović.Na mjestu pokraj otočke gradske džamije,na mjestu gdje se nalazi mali dio zidina starog otočkog grada, mladi koji su organizirali ovo obilježavanje ,postavili su i pano sa kojeg će svi koji svrate moći čitati najvažnije historijske činjenice iz historije otočke čaršije.Još jedan pano postavljen je u centru otočke čaršije.

 Općinski načelnik Armin Halitović je ispred velikog broja gradjana i gradjanki Bosanske Otoke naglasio da je 750 godina Otoke,Insule ili Bosanske Otoke, praznik ne samo za Otočane,već i Krupljane,ali i praznik i historija Bosne i Hercegovine.Čestitajući svima rođendan obećao je slijedeće godine još više aktivnosti i značajniju finasijsku podršku za organizaciju,odnosno potvrdio je da je uz  želju organizatora da ova manifestacija postane tradicija.

Najveselije je u subotu 15. marta bilo na platou ispred Doma kulture u Bosanskoj Otoci.Najveća torta, u povijesti ,ne samo Otoke već i cijele bosanskokrupske općine ,uz sadejstvo sa sunačanim danom okupila je i obradovala više od pet stotina onih koji su čekali i dočekali da probaju veliko slatko djelo otočkih žena.Oko trideset žena Aktiva žena Otoka, u rođendansku tortu za 750 rođendan, ugradile su, pored drugih sastojaka, i 750 jaja.Čast da odreže prvi komad torte, otočke žene su ukazale općinskom načelniku Arminu Halitoviću.Torte je bilo za sve,a svim ženama se zahvalila predsjednica ovog aktiva,gospođa Ajša Kadirić.

U večernjim satima rođendanski koncert priredila su bosanskokrupska kulturno-umjetnička društva:“Grmeč“,“Jezerski“,“Stari grad“ i domaćini iz KUD „Mladost“ uz folklornu sekciju Osnovne škole „Otoka“.sadejstvo kulturno-umjetničkog amaterizma je iznjedrilo još jednu noć za pamćenje.

Rođendansko slavlje sa brojem 750, za ovu godinu porodilo je mnogo lijepih utisaka koji neće izblijediti do marta slijedeće godine.Mladi Otočani obećavaju da će slijedeći rođendan se pamtiti još duže,da će imati više aktivnosti i da će uključiti još više onih koji žele biti dio otočkih historijskih rođendanskih priča.Po onom što je vidjeno na prvom obilježavanju prvog pominjanja Insule-Otoke nema sumnje da će tako i biti.Mladi su osmislili i uradili pravu stvar.

Dževada Štancl

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 430 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda