Cum sociis natoque penatibus

Delegacija općine Bosanska Krupa koju su predvodili načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović I predsjedavajući oćinskog vijeća  Husein Gerzić  zajedno s predstavnicima političkih partija iz Bosanske Krupe juče je obišla  Centralno spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, Šehidsko mezarje u Jezerskom i Pištalinama. Bila je to prilika da se i uoči 1. marta – Dana nezavisnosti BiH oda priznanje svima koji su za odbranu zemlje i njenu slobodu dali život.

 

Na svim tim mjestima položeno je cvijeće i proučena Fatihai  ukazana zahvalnost za mir u kojem živimo .

 

Povodom Dana nezavisnosti, održana je I svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Prisutnima se prvo obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Husein Gerzić, pozdravio prisutne vijećnike, građane Bosanske Krupe i čestitao praznik.

 

“Mnogi od nas se sjećaju teških dana 1992. godine kada je gotovo dvije trećine stanovnika naše domovine odlučilo da se zbog očiglednog raspada državne zajednice u kojoj se prije živjelo, krene svojim putem u novu budućnost. Već od prvih dana taj put je bio posut trnjem i natopljen krvlju jer su na ovo malo bosanske zemlje počeli atakovati sa svih strana. Mi smo se za njenu nezavisnost borili i izborili i ma kakva god bila naša je i mi je nemamo bolje i ljepše. Agresija na BiH ni danas nije prestala i zato mlađe generacije moramo učiti ovom datumu i svim drugim datumima kojim je omeđena državnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine”, istakao je predsjedavajući Gerzić.

 

Prigodnim referatom prisutnima se u sali Doma kulture obratio i načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović. Govorio o nastojanjima Općine Bosanska Krupa da svojim građanima osigura što bolje životne uslove, podsjetio na sve ono značajno što je urađeno i što se trenutno čini. Osvrćući se na trenutnu situaciju u našoj zemlji izrazio je nadanja i očekivanja da će procesi koji su započeti na posljetku rezultirati smanjenjem nadležnosti kantona, prenošenjem nadležnosti na federalni i općinski nivo, a na kraju procesa i trajno ukidanje kantona.

 

“Tek tad, kada se popravi položaj običnog čovjeka, kada općine dobiju veće nadležnosti da rješavaju probleme svojih građana i kada se tačno bude znalo ko je odgovoran kada se nešto ne učini obilježavanje ovog i svih drugih državnih praznika imat će pravi smisao.

Država ima svoju nezavisnost i svaki patriotski nastrojen građanin to sa ponosom mora isticati i slaviti,  ali mi moramo sve svoje snage usmjeriti ka tome da i svaki naš građanin ili barem većina naših građana ima svoju ekonomsku nezavisnost. Tek tada će riječ “NEZAVISNOST“  imati svoje pravo značenje”, naglasio je načelnik Halitović.

 

U kulturno-umjetničkom dijelu svečane sjednice nastupili su članovi recitatorske i horske sekcije KUD “Grmeč” iz Bosanske Krupe.

 

U sklopu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, u Gradskoj galeriji Bosanska Krupa po prvi put izložena je i postavka svih grafika iz opusa "Zavičajna zbirka" grafičara Boška Karanovića - nacionalnog spomenika BiH, kao i retrospektiva radova sa likovnih kolonija "Krušnica".

 

 

Ademir Mesić

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 429 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2018 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda