Cum sociis natoque penatibus

Polako ulazimo u period kada se obim radova u poljoprivredi smanjuje. Iz tog razloga baš takvo  vrijeme je idealno da se poljoprivrednim proizvodjačima kroz stručna predavanja pruže neke nove informacije o napretku tehnologije s  ciljem  razvoja poljoprivredne proizvodnje.

Upravo jedno takvo predavanje održano je u utorak (04.11.2014) u Domu kulture Bos.Krupa na temu „Savremenom povrtlarskom proizvodnjom doprofitabilnog porodičnog gazdinstva“.Predavanje je organizovao USAID/SIDA FARMA PROJEKT u suradnji sa Poljoprivrednim zavodom i Službom za privredu općine Bosanska Krupa, dok je predavač bio dr.Omer Kurtović konsultant USAID FARMA projekta.

Tom prilikom razgovaralo se o mogućnostima proizvodnje u zaštićenom prostoru tj. O plasteničkoj proizvodnji, koji su to potrebni parametri za dobijanje  visokih prinosa.Zanimljivo je bilo čuti nešto i o   najčešćim  greškama do kojih dolazi u samom startu osnivanja porodičnog gazdinstva pa je tako naveden primjer da naši poljoprivredni proizvodjači vrlo rijetko daju na analizu kvalitet zemljišta na kojem planiraju zasijati odredjenu kulturu ili zašto konvencionalna i nekonvencionalna proizvodnja ne idu zajedno .Bez obzira što su parcele odvojene pesticidi u tom slučaju vrlo lako dolaze do površine  sa organskom proizvodnjom.Medjutim sve navedeno su donekle rješivi problemi ako se pogleda na probleme koji generalno imaju za posljedicu smanjenje obima poljoprivredne proizvodnje u BiH. Kako se i moglo čuti poražavajuća je činjenica da u našoj zemlji ne postoji konzistentna agrarna politika, nema odgovarajuće zaštite poljoprivrednih proizvodjača  što je vrlo destimulirajuće i što za posljedicu ima iseljavanje iz ruralnog područja pretežno mladih ljudi kao i činjenicu da nam se 55 % oranica ne obradjuje.Inače  na području općine Bosanska Krupa egzistira, prema podacima Službe za privredu, oko 80 proizvodjača u plasteničkoj proizvodnji , a oko 12 000 kvadratnih metara  je zatvorenog prostora tj. pod plastenicima.

Renata Sedić   

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 489 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Januar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda